Előfizetés

Tovább pitizik a komány? - Leállíttatták az M4-es építését

Publikálás dátuma
2015.03.31. 17:01
Munkagép dolgozik a leendő M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építésén Zagyvarékas közelében, 2015. március
 Lázár János és Seszták Miklós miniszterek utasítást adtak arra, hogy azonnali hatállyal állítsák le az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építését - jelentette be a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Csepreghy Nándor elmondta, Lázár János mint az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Seszták Miklós pedig mint a közlekedésért felelős miniszter utasította a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatóját az építkezés azonnali leállítására.
Az ok az Európai Bizottság által felvetett gyanú, miszerint a kivitelező cégek kartellmegállapodást kötöttek, ami ellentétes az uniós joggal - mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a kormány nem ért egyet az EU-bizottsággal, és amíg nem bizonyosodik be a gyanú, addig "nem tör pálcát senki fölött", de szeretné teljes körűen kivizsgálni a gyanút, hiszen közpénzből megvalósuló projektről van szó.

Együtt: a vagyonzárolási törvény egy hatalmas blöff

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a vagyonzárolási törvény egy hatalmas blöff, ami nem rendezi a felelősségi kérdéseket és nem mondja meg, hogy a kormány hogyan kárpótolja a pénzüket elveszítő embereket. Erről Szelényi Zsuzsanna elnökségi tag beszélt.

Az ellenzéki politikus szavai szerint a jogszabály elfogadásával a parlament olyan vagyonok zárolásáról döntött, amelyek valószínűleg már nincsenek Magyarországon. Ha meg is lenne a pénz, az nagyságrendileg szinte biztos, hogy meg sem közelíti azt, amekkora kárt az emberek szenvedtek - folytatta.

Az Együtt vizsgálóbizottságot szeretne felállítani annak kivizsgálására, hogyan folyhatott éveken keresztül egy százmilliárdos összegű "pilótajáték" az emberek pénzével - közölte.
Hozzátette: a kárpótlás a kormány felelőssége, ezeknek a bűncselekményeknek a terheit sem az adófizetőkre, sem a tisztességesen működő pénzintézetekre nem lehet rátolni. Közölte: azzal fordulnak Áder János köztársasági elnökhöz, hogy kérje a törvény alkotmányossági felülvizsgálatát.

Kitért arra is: az Együtt elvi alapon támogatja, hogy Magyarország politikai és gazdasági erejének megfelelően részt vegyen az Iszlám Állam elleni nemzetközi akcióban. Hozzátette, az viszont a magyar kormány felelőssége, hogy a katonák számára megteremtse a megfelelő feltételeket.

MLP: ezer sebből vérzik a vagyonzárolási törvény

A Magyar Liberális Párt (MLP) véleménye szerint a vagyonzárolási törvény ezer sebből vérzik és nem felel meg a jogállamiság normáinak - közölte keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az MLP gazdaságpolitikusa. A párt ezért arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy a jogszabályt ne írja alá, hanem kérjen alkotmányossági kontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Bodnár Zoltán úgy fogalmazott: a vagyonzárolási törvény "népbutítás, szemfényvesztés". Szavai szerint a jogszabály egyetlen célja annak elleplezése, hogy milyen súlyos mulasztásokat követett el a kormány az elmúlt hetekben és az elmúlt években - közölte.
Az MLP országgyűlési képviselője útján felszólítja a miniszterelnököt, haladéktalanul kezdeményezze Áder Jánosnál Matolcsy György és Windisch László, az MNB elnökének és alelnökének felmentését - jelentette be.