Félig teli plázák

Publikálás dátuma
2015.04.01. 07:25
Fotó: Népszava
A vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény március 15-i életbe lépése óta erősödött ugyan a pénteki, szombati forgalom a plázákban, de még nem kompenzálja a vasárnapot - nyilatkozta Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSz) főtitkára. 

A kereskedőktől és látogatóktól kapott eddigi visszajelzésekből az szűrhető le, hogy a bevásárlóközpontok bérlői, mind a nyitva tartható, mind a bezárni kényszerülő üzletekben nehezményezik a nyitva tartás korlátozását, a vásárlók számára pedig nem egyértelmű, hogy melyik üzlet tart nyitva. A látogatók emellett a felháborodásukat az üzletekben szóvá is teszik, a külföldieket pedig teljesen váratlanul érte a zárva tartás - fejtette ki Balatoni Judit. A főtitkár véleménye szerint még hosszabb időnek kell eltelnie, hogy a bevásárlóközpontok esetleg változtassanak a nyitvatartási renden. A hosszabb nyitva tartás a hét többi napján egyelőre még nem hozza a várt eredményt, de ehhez is még idő kell.

A zárva tartással érintett első "igazi" vasárnapon, március 22-én a mozival nem rendelkező bevásárlóközpontokban nagyon kevesen voltak, a mozival rendelkezőkben pedig egy szokásos, átlagos vasárnapi látogatottság 40-45 százalékát érte el a látogatók száma.

„Én a vasárnapi zárva tartást is a jó intézkedések közé sorolom” – mondta hétfőn Kövér László Tapolcán, ahol a fideszes jelölt mellett kampányolt. A házelnök magyarázatából kiderült, nem annyira az emberek templomba terelése volt a cél. „Nyertünk százmilliárd forintot a magyar családi vállalkozásoknak” – mondta Kövér, aki szerint csak az a baj, hogy ezt nem tudták elmagyarázni a mai napig, ami viszont már az ő hibájuk.

Az, hogy a a vasárnapra eső, évi 300-350 milliárd forintnyi pénzmozgásnak egy része, talán a harmada a magyar kisvállalkozásokhoz vándorol majd, hiú ábránd, vélekednek a kereskedelmi szakemberek. A multik üzleteinek vasárnapi bezáratása éppen hogy a kisebbek forgalmát is csökkenti, hiszen a megváltozott vásárlási szokások miatt aki megszokta ragaszkodik a nagybevásárláshoz - még ha azt szombaton, vagy a hét más napján is kell megcsinálnia. A bevásárlóközpontok kisboltjainak tulajdonosai - mint Balatoni Judit is utalt rá -, már megtapasztalták a vásárlói kör vasárnapi hiányát.

Szerző

Családtámogatás: házastársak előnyben

Publikálás dátuma
2015.04.01. 07:23
Illusztráció. Fotó: Népszava
A házastársakkal szemben az élettársi kapcsolatban élőket csupán a jövő évtől illeti majd az Alkotmánybíróság 2014-es döntése alapján megítélt családtámogatás. 

A jelenlegi szabályok szerint ugyanis élettársaknál a nem közös gyermek nem vehető figyelembe eltartottként a családi pótléknál és a családi adókedvezménynél, házastársaknál viszont igen. Emiatt pedig kisebb családi pótlék és csekélyebb családi adókedvezmény jár nekik. Az Alkotmánybíróság döntése szerint az élettársak ilyen szintű megkülönböztetése alkotmányellenes. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a probléma felvetésére válaszul leszögezte: az általuk összeállított 2014-re vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás, valamint a kitöltési útmutató teljes körűen megfelel a hatályos jogszabályoknak. – írja a Hír24.

Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2014. december 31-ig tegyen eleget, azonban az Országgyűlés csak 2016. január 1-jei hatállyal módosította a családok támogatásáról szóló törvényt. Emiatt - magyarázza a NAV -, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti családi kedvezmény szabályainak alkalmazása során a családok támogatásáról szóló törvénynek a családi pótlékra vonatkozó szabályaira kell figyelemmel lenniük. Mivel a módosított rendelkezés majd 2016. január 1-jével lép hatályba, így a 2014-re vonatkozó 1453-as bevallás kitöltési útmutatójában sem szerepelhet a hatályos törvényi előírásokat felülíró magyarázat.

Az élettársaknak első körben haladéktalanul közjegyzőhöz kell fordulniuk és kérni kell felvételüket az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába. Ha ez megtörtént, akkor egy év után az élettárs jogosult lesz a családi pótlékra a közös háztartásban nevelt nem saját gyermek után is. Tehát kedvezményezett eltartottnak fog minősülni élettársak esetében a nem saját gyermek is – írja Angyal József okleveles adószakértő. Eddig éves szinten összesen 828 ezer forintot spórolt meg az állam az élettársi kapcsolatban, nem saját gyermeket nevelő párokon.

Lehet esély a visszamenőleges számonkérésre is - írja Angyal. A Kúria egy 2014-es ítélete indoklásban megerősítette, hogy az Alaptörvény ellenesség önellenőrzéssel korrigálható: „Az önellenőrzés akkor felel meg céljának, rendeltetésének, ha alkalmas azoknak a bevallásoknak a korrigálására is, amelyek beadása Alaptörvénybe, nemzetközi szerződésbe ütközik.” Emellett a 2014-es évről készítendő bevallásnál a magánszemélyeket nem köti az adóelőleg levonáshoz tett nyilatkozatuk az eltartottak számáról, tehát 2014. évi bevallásban is már a 3 gyerekesnek járó kedvezményt vehetik igénybe az élettársak. Ez újabb 828 ezer forintot jelenthet a családnak, és ehhez még önellenőrzés sem kell. A 2015-ös évre tett adóelőleg nyilatkozatnál is érvényesíteni lehet az Ab és a Kúria döntését függetlenül attól, hogy a jogalkotó semmibe vette az Alkotmánybíróság döntését - olvasható az angyalado.hu oldalon.

Szerző

Nyugdíjasokat keresnek alkalmi juhásznak

Segítőkész nyugdíjasokat toboroz karitatív munkára alkalmi juhásznak az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. őszre, a társaság bakonykúti telepének legelőjére.

A nyolc önkéntesre azért van szükség mert a megváltozott munkaképességű, főként fiatalokat foglalkoztató társaság mezőgazdasági egységében időszakonként több munkásra van szükség - mondta Kreszán Valéria telepvezető az MTI-nek.
Ilyen például a birkák augusztus végétől kezdődő ellési időszaka, amikor a telep állandó juhászait főként ezek a teendők kötik le. Őket kell majd kisegíteni az 500 birkát számláló nyáj felügyeletében.

Az alkalmi juhászoknak szállást és napi étkezést kínál a társaság, szeptembertől október végéig hetente váltják majd egymást. A juhok puszta őrzése nem igényel különös szakértelmet, figyelemmel, az állatok szeretetével akár a városi létben szocializálódott aktív nyugdíjas is megfelelően elláthatja a feladatot - tette hozzá.

A bakonykúti mezőgazdasági telep nyolc megváltozott munkaképességű állattartójának ezekben a napokban főként az idén született, 22 kilónyira gyarapodott bárányok húsvéti exportja előkészítése ad elfoglaltságot - ismertette a telep vezetője. A herendi átvevőhelyre szállítják a 160 állatot, ahol az olasz megrendelő veszi át a bárányokat. A nyár végén esedékes, évi második szaporulat szintén főként olasz megrendelésre, a karácsonyi szezonra válik majd exportképessé.

A várhatóan az idén hozzávetőleg 8 millió forint termelési értéket előállító bakonykúti mezőgazdasági telep bevétele a több mint 600 szellemi vagy fizikai fogyatékkal élő embernek otthont, kereseti lehetőséget - gyertyaöntés, kosárfonás, kertészkedés - nyújtó, csömöri központú Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. költségvetéséhez járul hozzá. A szerény anyagi hátterű társaság az állami támogatás mellett pályázati forrásokból és adományokból tartja fenn magát, de sokan önkéntes munkájukkal is hozzájárulnak a talpon maradáshoz - hívta fel rá a figyelmet Kreszán Valéria.

Szerző