Tervezzen előre, ha húsvétkor akar utazni!

Publikálás dátuma
2015.04.01. 17:12
Keleti pályaudvar. FOTÓ: Vajda József

A Mávinform tájékoztatása szerint vasárnap az ünnepnapi, húsvéthétfőn a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.
Az ünnep alatt a MÁV az összes rendelkezésére álló járművét forgalomba állítja, a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsolnak. Figyelmeztettek: a sorban állás elkerülése érdekében érdemes elővételben megváltani vagy interneten megvásárolni a jegyeket.

Emlékeztettek: nagypénteken a hajnali üzemkezdettől újraindul a menetrend szerinti vonatközlekedés a Déli pályaudvaron. A vonatok az eredeti menetrend szerint közlekednek, Kelenföld helyett ismét a Déli pályaudvarról indulnak, és oda érkeznek. Valamennyi martonvásári és százhalombattai elővárosi vonat is forgalomba áll. Az ideiglenesen a Keletibe átterelt vonatok visszatérnek a Déli pályaudvarra.

A Volánbusz honlapján megjelent tájékoztatás szerint csütörtökön és pénteken a tanítási szüneti munkanapra, szombaton a szabadnapra, vasárnap a munkaszüneti napra, hétfőn a hét első tanítási szüneti munkanapja előtti munkaszüneti napra, kedden pedig tanítási szüneti munkanapra vonatkozó menetrend lesz érvényben.

A Volánbusz is azt kérte, hogy lehetőség szerint az utasok jegyüket elővételben vásárolják meg.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi közlése szerint a márciusra szóló vasúti és autóbuszos dolgozói, valamint diákbérletek április 5. éjfél helyett április 7-én 24 óráig érvényesek a GYSEV, a MÁV-Start és a Volán társaságok járatain.

Szerző

LMP: ki kell söpörni az offshore-lovagokat!

Publikálás dátuma
2015.04.01. 16:40
Schiffer András, az LMP társelnöke (j) és Tempfli József, a párt XIII. kerületi önkormányzati képviselője. MTI Fotó: Szigetváry
Törvénycsomagot nyújtott be "az offshore-lovagok kisöprése érdekében" Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője.

Az ellenzéki politikus ezt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján közölte. Szavai szerint "25 éve működik az az offshore nagykoalíció, aminek a Fidesz és az MSZP egyaránt részese", "ezek a pártok offshore-csatornákon keresztül rabolták ki ezt az országot negyedszázadon át". Hozzátette: ha az "offshore-nagykoalíció" nem működött volna a rendszerváltás óta, egyik megszorító-csomagra sem lett volna szükség.

Megismételte, a keddi szavazás a vagyonzárlati törvényről az Országgyűlésben azt mutatja, "157 barátja van az offshore-lovagoknak a magyar parlamentben", a törvény ugyanis "menlevelet adnak azoknak, például Tarsoly Csabának, akik hosszú évekkel ezelőtt már jó helyre, valamilyen offshore-paradicsomba mentették ki a vagyonukat". Az LMP pedig azért nem szavazta meg a javaslatot, mert szeretnék, "ha már a bűnelkövetés idejére vissza lehessen nyúlni" - mondta.

Schiffer András ismertetése szerint szerdán beterjesztett javaslata értelmében Magyarországon nem lehetne bejegyezni cégbíróságon offshore hátterű cégeket. Meg kívánják tiltani azt is, hogy állami vezetők, köztisztviselők, kormánytisztviselők offshore érdekeltséggel rendelkezzenek. "Ha a politikusoknak lehet offshore-érdekeltségük, azt jelenti, gátlás nélkül lehet a jövedelmet kiszivattyúzni, az adót elkerülni" - fogalmazott.

Javasolják megtiltani azt is, hogy a jövőben önkormányzat offshore-céggel "bármilyen jogügyletet kössön", és teljes offshore-tilalmat szeretnének elérni, vagyis, hogy közbeszerzéseknél még alvállalkozóként se lehessen alkalmazni offshore vagy átláthatatlan hátterű céget.
Schiffer András sajtótájékoztatóját a XIII. kerületben, a Pannónia utca 77-79. előtti egykori óvoda előtt tartotta, amelyet elmondása szerint ugyancsak offshore hátterű cégnek játszott át az önkormányzat. "A nagy kérdés, hogy a Brit Virgin-szigeteken milyen olyan befektető létezik, aki tisztességes szándékkal akar itt befektetni?" - fogalmazott.

Tempfli József, az LMP XIII. kerületi önkormányzati képviselője az óvoda értékesítésével kapcsolatban elmondta: a 200 férőhelyes óvodát az önkormányzat 2011-ben fel akarta újítani, azonban mégis az értékesítés mellett döntöttek, és 2014 decemberében egy árverésen adták el 725 millió forintért a kerületben több érdekeltséggel is rendelkező, elmondása szerint offshore hátterű Korall-Invest 2006. Kft.-nek, lehetővé téve a telek 85 százalékos beépítését. Hozzátette: a kerületben időközben óvoda-korszerűsítési program indult, ennek ellenére nem a felújítás mellett döntöttek, ami a legolcsóbb módja lett volna új óvodai férőhelyek létesítésének.

Szerző
Témák
offshore LMP

Még mindig nagy a torlódás Herceghalomnál

Előbb hét, majd három másik jármű ütközött össze az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán Herceghalom térségében szerda délelőtt. A műszaki mentés befejeződött, de még mindig nagy a torlódás - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Csámpai Attila korábbi tájékoztatása szerint egy úgynevezett ráfutásos balesetben hét jármű szaladt egymásba a sztráda 25-ös és 26-os kilométere között. Összesen tízen utaztak az autókban, de senki sem sérült meg.
A bicskei tűzoltók megkezdték a műszaki mentést, amikor újabb három jármű - két teherautó és egy személyautó - karambolozott az araszoló kocsisorban. Bár egy-két sávon engedték a forgalmat, a dugó hossza tovább nőtt a térségben - mondta a szóvivő.
A helyszínelés és a műszaki mentés időközben befejeződött, a megrongálódott járművek a leállósávban várakoznak. Mivel még mindig 9-10 kilométeres a kocsisor, érdemes letérni az 1-es főútra - tette hozzá Csámpai Attila.

Szerző