Quaestor - Az Együtt az önkormányzatokat kérdezi

Az Együtt szerint Győr városának egymilliárd forintja, míg Vecsésnek 200 millió forintja került veszélybe a Quaestornál tartott állampapírjaik miatt. A győri önkormányzat szerint megvannak a város Quaestornál jegyzett államkötvényei.

Pataki Márton, az ellenzéki párt elnökségi tagja szerdán, Budapesten - Juhász Péterrel, az Együtt társelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón - elmondta, ugyan nem törvénytelen, hogy állami, illetve önkormányzati szervezetek - a tranzakciók után jutalékot felszámoló - brókercégek szolgáltatásait vegyék igénybe az állampapír-vásárláshoz, az gazdálkodási és erkölcsi szempontból mégis megkérdőjelezhető, mivel az államkincstár ugyanezt a feladatot teljesen ingyenesen látja el.

Az Együtt önkormányzati képviselői ezért országszerte kérdéssel fordulnak a települések vezetőihez, hogy kiderítsék, hol vontak be brókercégeket az állampapír-vásárlásba - fejtette ki a politikus, aki Pintér Sándor belügyminisztert is hasonló vizsgálat lefolytatására szólította fel.
Pataki Márton közölte, ahol kiderül, hogy vagyonvesztés kísérte az ilyen befektetéseket, ott feljelentést tesznek a felelősökkel szemben.
Juhász Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egy hete nem tudja megnevezni azon minisztériumokat és más állami szervezeteket, amelyeknek befektetései voltak a brókerházaknál.

Az ellenzéki párt társelnöke a tájékoztatás hiányára hivatkozva vérlázító, cinikus hazugságnak nevezte azt az állítást, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már február 25-én felszólította a tárcákat a brókercégeknél tartott megtakarítások kivételére. Ez alapján pedig megállapítható, hogy a kormányfő "bennfentes kereskedésre bujtotta fel az alatta dolgozókat", ami miatt egyértelműen le kell mondania - fogalmazott.

Juhász Péter megkérdőjelezte annak a levélnek a valódiságát is, amelyet a kormány kedden tett közé. Az Együtt politikusa szerint a Tarsoly Csaba Quaester-vezető miniszterelnöknek írt leveleként bemutatott dokumentum hamisságára utal, hogy azon szerepel egy március 10-i érkeztetésről szól pecsét, amely azonban nem látható azon az elméletileg megegyező levélen, amelyet Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap vitt az ATV stúdiójába. Emellett józan paraszti ésszel az sem fogható fel, hogy a Népszava információi szerint Orbán Viktor már március 9-én, vagyis Tarsoly Csaba levelének hivatalos érkezése előtt egy nappal válaszolt a Quaestor tulajdonosának - fűzte hozzá.

Domanyik Eszter, a győri városháza szóvivője szerda este azt közölte az MTI-vel: január közepén vásároltak mintegy egymilliárd forintnyi államkötvényt a Quaestor Értékpapírkezelő Zrt.-n keresztül, a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. pedig március 11-én hivatalosan visszaigazolta, hogy az önkormányzat nevére szóló államkötvények tulajdonában vannak.
Hozzátette: a város kizárólag államilag garantált állampapírba fekteti azon, átmenetileg szabad pénzeszközét, amelyeket nem a számlavezető pénzintézete által vezetett számlán köt le. Győr nem rendelkezik vállalati kötvénnyel egyetlen brókercégnél sem - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, "a politikai pártok kizárólag önös politikai érdekeiket szem előtt tartva félretájékoztatják az embereket".

Szerző

Pad Ferenc: A munkahelyteremtés az elsődleges feladat

Sümegen a munkahelyteremtés az elsődleges feladat - mondta az MTI-nek szerda este, a városban tartott lakossági fórum előtt Pad Ferenc, aki az MSZP és a DK jelöltjeként indul a térség országgyűlési mandátumáért az április 12-i időközi választáson.

Telefonos nyilatkozatában a politikus hangsúlyozta, a közeli Ajka gyárainak munkaerőhiányát a kilenc százaléknál magasabb munkanélküliséggel küszködő térség dolgozóinak utaztatásával is enyhíteni lehetne, akárcsak azzal, ha az ottani cégek - pályázati forrásokat igénybe véve ehhez - egyes tevékenységeket Sümeg térségébe helyeznének át.

Kitért arra is: a kistelepülések alkotta térségben az agrártevékenységek vannak túlsúlyban, az őstermelőket azzal segítenék, hogy feldolgozóipart telepítenek ide. Másik lehetőségként azt említette, hogy a Balaton-felvidék lakóinak és turizmusának élelmiszer-igényét itt előállított termékekkel egészíthetnék ki.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese az MTI-nek nyilatkozva reagált Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szavaira, aki megdöbbentőnek nevezte, hogy Pad Ferenc "támogatói nem szavazták meg" azt a Fidesz által benyújtott javaslatot, hogy a brókercégek teljes vagyonukkal feleljenek a befektetők pénzéért.

A szocialista politikus megjegyezte: az MSZP megszavazta az indítványt, az Együtt és a PM pedig nem támogatja Pad Ferencet; egyben emlékeztetett: arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a parlament által kedden elfogadott jogszabályt, mert szerintük a jogszabály kiveszi a Quaestor-bankot a zár alá vehető vagyonok köréből.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.

Szerző

Vallomást tett a Quaestor-vezér

Publikálás dátuma
2015.04.01. 21:11
A Quaestor-cégcsoport elnök-vezérigazgatóját, Tarsoly Csabát szállítják el egy rendőrautóval a Fővárosi Főügyészség Fő utcai épü
Kihallgatták a nyomozók Tarsoly Csabát, a csalással gyanúsított Quaestor-vezért - erősítette meg ügyvédje az Origónak. 

Kihallgatták szerdán a nyomozók a vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett Tarsoly Csabát - mondta el ügyvédje az Origónak. Papp Gábor a kihallgatásról annyit mondott: hosszú volt, a Quaestor-vezér érdemi vallomást tett, ám a vallomás részleteiről az ügyvéd nem beszélt.

Megírtuk: Tarsoly Csabát és két társát, a Quaestor-botrány három szereplőjét a Budai Központi Kerületi Bíróság helyezte előzetesbe. A döntést a brókercég tulajdonosának ügyvédje megfellebbezte. Papp Gábor akkor azt mondta: nem ért egyet a döntés indokaival, miszerint fennállna a szökés és elrejtőzés, valamint a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye. Ügyfele az elmúlt három hétben a hatóságok rendelkezésére állt. Ezalatt mind a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank, mind a rendőrség rengeteg dokumentumot, bizonyítékot foglalt le, és három alkalommal hallgatta ki védencét.

Ma kiderült, hogy ki tárgyalt a kormány nevében Tarsoly Csabával a brókercég megmentéséről, amelyet  korábban Orbán Viktornak írt levelében kért. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy  Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár fogadta Tarsoly Csabát március 10-én. Azonban a tárca szerint Tarsoly Csaba tett egy "irreális és elfogadhatatlan megoldási javaslatot", amelyben az államra terhelte volna a kártalanítás teljes költségét. Ezért az államtitkár "egyáltalán nem értett egyet a javaslattal, a tárgyaláson megállapodás nem született."

A Quaestor-vezér levelének tartalma körüli találgatásokra tegnap tett pontot a kormány a dokumentum közzétételével. Először lapunknak küldte el Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Orbán Viktor kimerítő válaszlevelét, amely további kérdéseket vetett fel.

A kormányfő egy nappal hamarabb válaszol(hatot)t Tarsoly Csaba levelére, mint ahogyan az megérkezett hozzá. A Népszavának elküldött válasz-email dátuma ugyanis március 9-e, 17 óra 24 perc, ám a kormány által nyilvánosságra hozott Tarsoly-levél miniszterelnökségi érkeztetési dátuma március 10-e, ami a kormányportálon közzétett dokumentumon világosan olvasható.

„A levelet személyesen hozták be március 9-én reggel, a válasz - láthatólag - e-mailen ment. Az, hogy 10-én lett beiktatva, egy technikai dolog” – válaszolta  a miniszterelnök sajtófőnöke ma délelőtt, miután tegnap újabb kérdésekkel fordultunk hozzá. 

160 milliárd megvan a Quaestor-vagyonból
Eddig 160 milliárd forintnyi vagyont sikerült lefoglalni a Quaestor-ügyben - közölte a Klubrádió műsorában szerda délután a fővárosi főügyész.
További részletek említése nélkül Ibolya Tibor azt közölte, folyószámlák, értékpapírok, cégrészesedések, ingatlanok és ingóságok formájában sikerült lefoglalni ezt az értéket. Hozzátette: a bizonyítást nagyban nehezíti, hogy a tranzakciókat kezelő rendszer manipulálható, a Kelernél lévő gyűjtőszámlák adatait nem lehet személyre lebontani, így értékpapírkód alapján kell majd elvégezni a munkát.
   
"Egyáltalán nem volt lassú ez az eljárás, a megalapozott gyanút alá kell támasztani bizonyítási eszközökkel" - válaszolta Ibolya Tibor az ezzel kapcsolatos riporteri felvetésre. Közölte: "az eljárás, amelyet eddig folytattunk, törvényes, megalapozott, időszerű és (...) eredményes".


A Quaestornak senki nem adott felhatalmazást?

Feljelentést tett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) kedden a Quaestor-ügyben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

Szijjártó Péter miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, miután a miniszterelnöki útmutatásnak megfelelően megszületett a döntés arról, hogy a KKM és az MNKH megszünteti a számláit a Quaestornál, a döntést a tárca jelezte a Quaestornak. A cég azonban nem várta meg a kereskedőház hivatalos értesítését, hanem eladta az állampapírokat, és a készpénzt átutalta a kereskedőház számlájára.

Azzal, hogy a Quaestor eladta az állampapírokat, hűtlen kezelést követett el. A kereskedőház tőkéje megvan, de a kieső kamatbevételek miatt kár érte a kereskedőházat, ezért az MNKH kedden feljelentést tett.

Szerző