Előfizetés

Orbán nem az EU-ban, a kazahok között van otthon

Publikálás dátuma
2015.04.01. 22:50
MTI Fotó: Kobza Miklós
„Nagyon nagy örömmel érkeztünk Kazahsztánba. Az EU-ban politikai értelemben véve egyenrangú félként kezelnek minket. Ám a származásunk alapján mégiscsak idegenek vagyunk ott, ha Brüsszelbe utazunk. Ott ugyanis nincsenek rokonaink. Ám, ha idejövünk, Kazahsztánban vannak rokonaink. Ez igencsak furcsa érzés, de az embernek keletre kell utaznia, ha otthon akarja magát érezni" - így fordította le a hvg.hu Orbán Viktor kazahsztáni látogatásán mondott beszédét a kazah állami hírügynökség, a Kazinform orosz nyelvű tudósítása alapján. Mindez az MTI tudósításából kimaradt. A 444.hu szerint Orbán azt is mondta: az, hogy a kazah diktátor, az elnök, Nurszultan Nazarbajev elindul a választásokon, “a kazahsztáni stabilitás alapsarokköve”.

Orbán Viktor miniszterelnök egyengette az utat az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió között a csütörtökön véget érő háromnapos kazahsztáni látogatása során. Bejelentette, a kormány úgy döntött: Magyarország csatlakozik az Ázsiai Nemzetközi Fejlesztési Bankhoz. Magyarország miniszterelnökét a kazah fővárosban, Asztanában fogadta Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnök és tárgyalt Karim Maszimov miniszterelnökkel. A vele utazó mintegy 100 fős üzletemberekből álló delegáció - melynek tagja volt Mészáros Lőrinc, Felcsút milliárdos polgármestere és felesége is -, a kazah gazdasági és üzleti élet legfontosabb szereplőivel találkozott. 

A magyar miniszterelnök kiemelte, a magyar-kazah kapcsolatok zászlóshajója a Mol. és hangsúlyozta a nukleáris együttműködés fontosságát is. A kazah miniszterelnökkel vízumkönnyítésről is tárgyalt Orbán Viktor. Megállapodtak arról is, hogy légügyi egyezményt kötnek a két ország közti közvetlen légi járat elindításáról. Orbán bejelentette: Magyarország kétszáz kazah diáknak fog magyarországi tanulásukhoz ösztöndíjat biztosítani. A miniszterelnök elfogadta a meghívást a májusi gazdasági fórumra, és megígérte, hogy Magyarország a 2017-ben esedékes, Kazahsztánban sorra kerülő Expón is képviselteti magát. A szerdai nap folyamán Orbán Viktor magyar-kazah stratégiai tanács felállításáról szóló egyetértési megállapodást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a KazAgro Holding és az Eximbank közös pénzügyi alapjának beindításáról szóló előszerződést, Trócsányi László igazságügyi miniszter bűnügyi jogsegély megállapodást, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig kétoldalú szakképzési együttműködési megállapodást írt alá kazah kollégájával.

Nyemcov-gyilkosság - Törvénytelen letartóztatások

A fellebbviteli ügyekben döntő moszkvai városi bíróság szerdán törvénytelennek ítélte, és felülbírálta három észak-kaukázusi férfi letartóztatását a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölésében való részvétellel gyanúsítottak közül.

Annak ellenére, hogy a testület a Hamzat Bahajev, Tamerlan Eszkerhanov és Sagit Gubasev őrizetbe vételéről korábban hozott döntést megsemmisítette, a három férfit nem engedték szabadon. A moszkvai városi bíróság (Moszgorszud) visszautalta az ügyet az elsőfokú, Baszmannij kerületi bíróságnak. Addig a letartóztatottak őrizetben maradnak.
A Moszgorszud sajtószóvivője közölte, hogy a bíróság a törvénytelenséget kimondó döntéssel a három gyanúsított védelemhez való jogát kívánta biztosítani.

A három férfit Moszkva környékén fogták el március elején, és azzal gyanúsították meg őket, hogy részt vettek Nyemcov megölésében.
A gyilkosság első számú gyanúsítottja Zaúr Dadajev, a Szever (Észak) nevű csecsen belügyi zászlóalj egykori parancsnokhelyettese. A férfi most ártatlanságát hangoztatta, és visszavonta korábbi beismerő vallomását.

Dadajev azt mondta, hogy nyomást gyakoroltak rá, és lediktálták neki vallomását. "Semmilyen tanú sincs, van alibim, a gyilkosság idején otthon voltam" - közölte. Arról is beszámolt, hogy március 5-én Magaszban, Ingusföld fővárosában "ismeretlenek" elrabolták, és azzal fenyegették, hogy megölik őt és a barátját. Ezért tett vallomást kényszer hatására.

A bűnügyben nyomozó Anton Migunov ugyanakkor a bíróságon közölte, hogy Dadajev több beismerő vallomást is tett, amelyek során saját magára és a bűnügy más szereplőire is terhelő adatokkal szolgált. A nyomozó azt is elmondta, hogy nem a csecsen belügyi katona vallomásai az egyedüli bizonyítékok, a bűnüldöző szerveknek más nyomok is a rendelkezésére állnak, de azokat egyelőre nem hozhatják nyilvánosságra. Azt is elmondta, hogy a nyomozást intenzíven folytatják, a gyilkosság megrendelőjét keresik. Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölését ugyanis bérgyilkosságként is vizsgálják.
A moszkvai városi bíróság helybenhagyta Dadajev letartóztatását, és így döntött a férfi unokatestvére, Anzor Gubasev esetében is.

Az Izvesztyija című orosz napilap szerdán azt közölte, hogy a nyomozók remélik, hogy Anna Duricka, Nyemcov ukrán barátnője felismeri a politikus feltételezett gyilkosát és tettestársait. Azt szeretnék, ha a fiatal modell, aki Nyemcov mellett volt a bűncselekmény idején, Moszkvába utazna és szembesítésen venne részt. Az is elképzelhető, hogy Kijevben folytatják le az eljárást a gyanúsítottakról.

A fiatal ukrán nőt még Moszkvában kihallgatták, majd ő édesanyja betegségére hivatkozva március 2-án hazautazott Ukrajnába. Otthon azonban már 5-én a rendőrséghez fordult azzal, hogy ismeretlenektől fenyegetéseket kapott. Ezért bezárta internetes közösségi oldalait, és nem válaszol a telefonhívásokra sem.

Borisz Nyemcovot február 28-ra virradó éjjel lőtték le a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon. Az ellenzék politikai gyilkosságnak, a Kreml a hatalom megingatására irányuló kísérletnek tartja a merényletet.

Költségvetési csalás miatt ítéltek el egy fideszest

Társtettesként, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt szerdán jogerősen pénzbüntetésre ítélte a Gyulai Törvényszék Sarkad fideszes polgármesterét. 

A város vezetője az előző ciklusban, még alpolgármesterként segített abban, hogy élettársa lakásfenntartási támogatást és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapjon az önkormányzattól. V. Edina azért kapott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, mert a benyújtott igazolásokban és nyilatkozatokban egyedülállónak tüntette fel magát, akinek a családban a havi egy főre jutó nettó jövedelem nem éri a 39 900 forintot. Ám a fideszes alpolgármester, akit októberben polgármesterré választottak egy fedél alatt lakott élettársával, valamint a nő első házasságában született első, illetve közös gyermekükkel Sarkadon.