Előfizetés

Bilincsparádé Romániában

Gál Mária
Publikálás dátuma
2015.04.03. 07:31
Traian Basescunak sikerült komoly nyugati támogatást szereznie a DNA működéséhez FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Teljes a bénultság a román politikai életben, „a reggeltől estig tartó bilincscsörgésen" túl nem lehet látni, merre halad Románia, állította Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Ma már akár két kormányt is lehetne alakítani azokból a miniszterekből, akik vagy jogerős ítéletüket töltik, vagy arra várnak előzetes letartóztatásban. Valami végzetesen félresikerült ebben a korrupcióellenes harcban.

A fikciót is felülírja a valóság

Székely Ervin nagyváradi jogászt kérdeztük a jelenség hátteréről, aki 12 éven át maga is a politikai osztály része volt parlamenti képviselőként, majd államtitkárként. Jelenleg újságíróként dolgozik, két regényt is írt a „tranzíciai” rendszerváltásról és az azt követő évekről. Bársonyszék és aszfalt című regényében nagy hangsúlyt kap a korrupcióellenes fellépés. Tranzícia nyilván Románia, s amit a regény sugall, az félelmetes.

- Tranzíciában a korrupció mindent behálóz és meg is határoz. Regényei talán még a valóságnál is kísértetiesebbek, mert azt sugallják, hogy a titkosszolgálatok mozgatnak mindent. Csak azt ne mondja, hogy ez csak fikció. .... Elképzelhetőnek tartja, hogy a valóságban, a romániai bilincsparádéban is benne van a titkosszolgálatok keze?

- Igen. Nemcsak elképzelhetőnek tartom, de valószínűsítem azt, hogy a titkosszolgálatok belpolitikai szerepet vállalnak. Ennek különben van hagyománya Romániában. Egyébként ugyanezt nyilatkozta többször is Elena Udrea volt miniszter, akinek sokkal nagyobb rálátása van erre a jelenségre. De mielőtt még ördöginek és mindenhatónak kiáltanánk ki a szolgálatokat, jegyezzük meg, hogy a jelenséget – a politikai játszmákon kívül – az is generálta, hogy nem megfelelő a titkosszolgálatok működését szabályozó törvényi keret. A szerveket gyakorlatilag senki sem ellenőrzi, hiszen a parlamenti ellenőrzés alacsony hatékonyságú (részint azért, mert a pártok is megosztottak, részint pedig azért, mert a honatyák csak azokba a dokumentumokba tekinthetnek be, amelyeket a szolgálat átad nekik). Érthető, ha a szervek igyekeznek megvédeni ezt a kivételezett, szinte már ex-lex státusukat, ezért mindig úgy avatkoznak be a belpolitikai küzdelmekbe, hogy azzal saját helyzetüket konszolidálják. Magyarán: azt támogatják, akivel ki tudnak egyezni.

- A lakosság imádja ezt a szappanoperává nőtt korrupcióellenes harcot. Sokunknak viszont a kuláküldözéseket juttatja eszünkbe és a tonnányi lehallgatási dosszié miatt kicsit Orwell világát is. Van ebben valami vagy csak tényleg korrupt a teljes politikai osztály, az igazságszolgáltatás pedig végre elkezdett dolgozni?

- Az ötvenes évek igazságszolgáltatása és az orwelli világ más volt, bár a jelenség látszatra hasonló. Ott volt egy erős és kiszámítható politikai akarat, amelyet az igazságszolgáltatás feltétel nélkül kiszolgált. Itt más a helyzet. A 2000-es években Romániában – azért, hogy megfeleljenek az integrációs követelményeknek – létrehoztak néhány, a meglévő bűnüldöző hatóságokkal párhuzamos intézményt. Ilyen az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus elleni Ügyosztály, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség. Ez egy alapvetően elhibázott lépés volt. Ahelyett, hogy a meglévő állami intézmények hatékonyságát növelték volna, megalkottak egy kisebb, politikailag sokkal inkább irányítható, hogy úgy mondjam para-államhatalmi rendszert, amely kiegészülve a titkosszolgálatokkal, túlhatalomra tett szert.

- Basescu elnöksége idején gyakorta elhangzott, hogy az elnök dossziékkal zsarolja politikai ellenfeleit, kézben tartja az igazságszolgáltatást, és csak az ő ellenfeleire sújt le Iustitia. Johannis hivatalba lépése után azonban elszabadult a pokol. Mi történt? Új seprű jól seper vagy csak megszabadult a nyomástól az igazságszolgáltatás?

- E rendszer révén a Traian Basescu uralni tudta a politikai elitet, felszámolta a hatalmi ágak szétválasztásának elvét (a fékek és ellensúlyok rendszerét) és egyetlen kézben összpontosult a döntéshozatal. Basescu távozásával a para-államhatalmi rendszer „felszabadult”. Az „atya” nem ellenőrizte őket, törvényes, demokratikus kontroll pedig nincs fölöttük (pontosabban, ami van, az nem hatékony). Azért, hogy ilyen körülmények között tovább erősítsék a hatalmukat nekifogtak mindenkit „kilőni” aki valamiképpen veszélyeztethette volna a státusukat. Másfelől az is igaz, hogy gyaníthatóan valóban vannak nagyon súlyos korrupciós ügyletek, amelyekről eddig a nyomozóknak hallgatniuk kellett, mert az elkövetők Basescu érdekszférájába tartoztak. Johannisról nagyon keveset lehet tudni. Ugyanakkor azt hiszem, hogy neki még nincs olyan „beágyazottsága” ebben a rendszerben, hogy uralni tudná a szerveket és a most kibontakozó bűnüldözési folyamatokat. Valószínűnek tartom, hogy tájékoztatják, de nem kérik ki a véleményét.

- A két legismertebb magyar ügy – Nagy Zsolt és Markó Attila – kapcsán azt láthattuk, hogy egyikükre úgy szabtak ki letöltendő börtönbüntetést, hogy egyetlen közvetlen bizonyíték sem szólt bűnössége mellett, másikuk a restitúciós törvény végrehajtásában játszott szerepéért kapott felfüggesztettet, most újra vádolják. A nagy román ügyek között is vannak ilyen ingatag lábakon állók?

- Azt, hogy a vádak mennyire megalapozottak nem tudom. Nem tanulmányoztam ezeket a dossziékat. Ugyanakkor egyértelműnek tetszik, hogy a politikai indíttatású eljárások és a valóban köztörvényes ügyek keverednek. Másfelől a romániai bűnüldözési manír sajátossága, hogy a gyanúsítottakat általában valami jelentéktelen dologgal idézik be (mert a súlyosabb vádakat nem tudják bizonyítani), aztán a kihallgatások során megpróbálják dokumentálni azokat a bűncselekményeket, amelyekről csak feltételezéseik (no meg feljelentéseik) vannak.

- Miért értékeli, sőt ösztönzi ezt mégis az Európai Unió és az Egyesült Államok? Ha máshonnan nem is, amerikai filmekből mi is tudjuk, hogy az USA-ban elég egyetlen megkérdőjelezhető bizonyíték, s máris esik a teljes vád.

- Hogy miért támogatják amerikai és az európai hatóságok lelkesen a politikusok bebörtönzését, azt inkább tőlük kellene megkérdezni. Nekem csak feltételezéseim vannak. Az egyik az, hogy ne feledjük, a para-államhatalmi rendszer tulajdonképpen külföldi sugallatra – hogy ne mondjam nyomásra – jött létre. Ha most azok, akik támogatták ennek létrejöttét, bírálnák a rendszer túlkapásait, akkor ezzel saját tévedésüket is beismernék. A másik az, hogy Basescu és Monica Macovei (volt igazságügy-miniszter, jelenleg EP-képviselő) nagyon komoly lobbyt folytatott külföldön azért, hogy zöld utat kapjon a para-államhatalmi rendszer romániai működése, s ezáltal megszabaduljanak politikai ellenfeleiktől. Ennek eredményeként az Országos Korrupcióellenes Ügyészség külföldi megítélése nagyon pozitív. Továbbá: egy nyugaton tanító román politológus mondta nekem, hogy ő maga többször megütközött azon, hogy még rangos politikai elemzők is hajlamosak a népmesékhez hasonlóan értelmezni a kelet-közép európai politikát, mégpedig úgy, hogy vannak a jók, akik minden körülmények között jók, bár követnek el kisebb-nagyobb sumákságokat, de az ügy érdekében azt el kell nézni és vannak a rosszak, akik viszont mindig rosszak, bármit tesznek is. Úgy tűnik, hogy a jók itt az ügyészek, a rosszak pedig a politikusok.

- Miért nem tiltakoznak a bilincsparádé, a kiszivárogtatások és az ártatlanság vélelmének sutba dobása miatt a romániai jogvédő és más civil szervezetek?

- A jogvédő és a civil szervezetek voltak azok, amelyek szorgalmazták a korrupcióellenes intézmények létrejöttét (ezt annak idején nagyon eurokonformnak tartották) és a parlament súlyának csökkentését, mindenekelőtt a mentelmi jog korlátozását (egyesek a teljes felszámolását kérték). Ők nagyon sokáig támogatták Traian Basescut, legtöbbjük csak az elmúlt néhány évben hátrált ki mögüle. Azt hiszem, nem lennének hitelesek, ha most az emberi jogokat kérnék számon, holott eddig a legnagyobb gondjuk az volt, hogy a korrupt politikusok gátolják az igazságszolgáltatás munkáját.

Tapolcán van Orbán helye

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.04.03. 07:03
„Nem tervezzük, hogy akár nyilasokkal vagy kommunistákkal együtt dolgozzunk” FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Nagyobb falat kellene húzni a brókerek, a bankárok és a politikusok között. Ezt Lázár János válaszolta lapunknak, amikor azt tudakoltuk, mit szól ahhoz, hogy Csányi Sándor megdöbbent, mert nyíltan bírálni merte a miniszterelnököt. A tegnapi maratoni tájékoztatón a miniszter közölte, Orbán Viktornak ott a helye Tapolcán, de azt is, reméli, hogy Habony Árpádnak és Andy Vajnának futja saját autóra, és nem állami kocsival járnak.

Lázár János szerint nagyobb falat kellene húzni a bankárok, a brókerek és a politikusok közé. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez a fontos, és nem az, hogy Csányi Sándor megdöbbent, hogy ő a bankvezér március 15-i kitüntetésével kapcsolatban nyíltan bírálta Orbán Viktort. Lázár ezt válaszolta lapunknak tegnap, amikor azt kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy Csányit meglepte az Indexnek adott nyilatkozata, amelyben közölte, nem ért egyet az OTP-vezér magas állami kitüntetésével. Lázár és Csányi konfliktusának nem ez volt az első epizódja, a miniszter korábban közvetve leuzsorásozta a bankvezért.

A tegnapi maratoni hosszúságú sajtótájékoztatón, amit a miniszter Giró-Szász András államtitkárral tartott kiderült, hogy a Fidesz számára mégis fontos a tapolcai választás. Az, hogy a januárban elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő mandátuma a kormánypárté maradjon. A miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán - jelentette ki Lázár arra a kérdésre, hogy Orbán részt vesz-e az időközi országgyűlési választási kampányban. "Ha megkapjuk a bizalmat, azt megszolgáljuk, hogyha nem, akkor tiszteletben tartjuk az eredményt" - fogalmazott. Kőkeményen dolgozó, kiváló jelöltnek nevezte a fideszes Fenyvesi Zoltánt, aki véleménye szerint alkalmas a közös munkára. A pártelnök-miniszterelnök természetesen arról beszél majd a jövő héten a választásra készülő városban, hogy felülvizsgálják korábbi döntéseiket és a helyi kórháznak visszaadják mindazon szolgáltatásokat, amelyeket a betegek fontosnak tartanak. A tapolcai kórház 2012-ben vesztette el az aktív ágyait. Az akkori intézkedéseket azzal indokolták, hogy csak ott maradhat ellátás, ahol annak a személyi és tárgyi feltételei adottak. Azóta a Fidesz megtanulta, hogyan üt vissza az effajta rossz intézkedés, az önkormányzati választáson ugyanis helyben a Jobbik fölényes győzelmet aratott a kormánypárt felett. A szélsőjobboldali párt most a kórházvédő Rig Lajost indítja, így nem véletlen, hogy a Fidesz a szolgáltatások visszaállításával próbál szavazatokat szerezni.

Elhangzott, hogy a reklámadóról az április 8-i kormányülésen döntenek, a vasárnapi boltbezárások hatását viszont csak hónapok múlva vizsgálják, mert a kabinet szerint a fogyasztási szokások átstrukturálásával nem csökkent a fogyasztás, és a beosztások átalakításával nem csökkent érdemben a foglalkoztatottság.

Lázár nagyon reméli, hogy a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő nem ússza meg, és mivel konkrét bűncselekményekkel gyanúsítják, reméli azt is, hogy az Európai Parlament nem húzza az időt, lesz lehetősége a magyar hatóságoknak is, hogy meghallgathassák a politikust. Azt is mondta: reméli, hogy a Jobbik lesz olyan bátor, és nem folytat hazug és arcátlan politikát, nem bújtatja mentelmi joga mögé Kovács Bélát, miközben itthon annak eltörlését szorgalmazza. Arra szólította fel Vona Gábor pártelnököt, hogy az EP-képviselőt mondassa le erről a jogáról. Jelezte azt is: részletes információkkal rendelkeznek Kovács tevékenységéről, de mert az államtitkot képez, semmiről nem beszélhet a nyilvánosság előtt. "Sok mindenre nincs szüksége az országnak, erre a pártra biztosan nincs. Szerintem egy kifejezetten nyilas mozgalommal és párttal állunk szemben" - fogalmazott. Megjegyezte azt is: a kormány nem tervezi, hogy "akár nyilasokkal, vagy kommunistákkal együtt dolgozna" a következő három esztendőben. A tapolcaiaknak azt üzente, ezt a választókerületben mindenkinek érdemben mérlegelnie kell.

Reméli, hogy "az érintettek uraknak futja autóra", ahogyan azt is, hogy az államnak semmi köze ehhez a gépjárműhöz. Ezt válaszolta Lázár arra a kérdésre, hogy Habony Árpád és Andy Vajna állami tulajdonú autóval furikázott-e a múlt héten. A fekete Volkswagen kisbusz nagyon hasonlít arra, amit Orbán Viktor is használ.

Tapolcán van Orbán helye

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.04.03. 07:03
„Nem tervezzük, hogy akár nyilasokkal vagy kommunistákkal együtt dolgozzunk” FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Nagyobb falat kellene húzni a brókerek, a bankárok és a politikusok között. Ezt Lázár János válaszolta lapunknak, amikor azt tudakoltuk, mit szól ahhoz, hogy Csányi Sándor megdöbbent, mert nyíltan bírálni merte a miniszterelnököt. A tegnapi maratoni tájékoztatón a miniszter közölte, Orbán Viktornak ott a helye Tapolcán, de azt is, reméli, hogy Habony Árpádnak és Andy Vajnának futja saját autóra, és nem állami kocsival járnak.

Lázár János szerint nagyobb falat kellene húzni a bankárok, a brókerek és a politikusok közé. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez a fontos, és nem az, hogy Csányi Sándor megdöbbent, hogy ő a bankvezér március 15-i kitüntetésével kapcsolatban nyíltan bírálta Orbán Viktort. Lázár ezt válaszolta lapunknak tegnap, amikor azt kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy Csányit meglepte az Indexnek adott nyilatkozata, amelyben közölte, nem ért egyet az OTP-vezér magas állami kitüntetésével. Lázár és Csányi konfliktusának nem ez volt az első epizódja, a miniszter korábban közvetve leuzsorásozta a bankvezért.

A tegnapi maratoni hosszúságú sajtótájékoztatón, amit a miniszter Giró-Szász András államtitkárral tartott kiderült, hogy a Fidesz számára mégis fontos a tapolcai választás. Az, hogy a januárban elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő mandátuma a kormánypárté maradjon. A miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán - jelentette ki Lázár arra a kérdésre, hogy Orbán részt vesz-e az időközi országgyűlési választási kampányban. "Ha megkapjuk a bizalmat, azt megszolgáljuk, hogyha nem, akkor tiszteletben tartjuk az eredményt" - fogalmazott. Kőkeményen dolgozó, kiváló jelöltnek nevezte a fideszes Fenyvesi Zoltánt, aki véleménye szerint alkalmas a közös munkára. A pártelnök-miniszterelnök természetesen arról beszél majd a jövő héten a választásra készülő városban, hogy felülvizsgálják korábbi döntéseiket és a helyi kórháznak visszaadják mindazon szolgáltatásokat, amelyeket a betegek fontosnak tartanak. A tapolcai kórház 2012-ben vesztette el az aktív ágyait. Az akkori intézkedéseket azzal indokolták, hogy csak ott maradhat ellátás, ahol annak a személyi és tárgyi feltételei adottak. Azóta a Fidesz megtanulta, hogyan üt vissza az effajta rossz intézkedés, az önkormányzati választáson ugyanis helyben a Jobbik fölényes győzelmet aratott a kormánypárt felett. A szélsőjobboldali párt most a kórházvédő Rig Lajost indítja, így nem véletlen, hogy a Fidesz a szolgáltatások visszaállításával próbál szavazatokat szerezni.

Elhangzott, hogy a reklámadóról az április 8-i kormányülésen döntenek, a vasárnapi boltbezárások hatását viszont csak hónapok múlva vizsgálják, mert a kabinet szerint a fogyasztási szokások átstrukturálásával nem csökkent a fogyasztás, és a beosztások átalakításával nem csökkent érdemben a foglalkoztatottság.

Lázár nagyon reméli, hogy a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő nem ússza meg, és mivel konkrét bűncselekményekkel gyanúsítják, reméli azt is, hogy az Európai Parlament nem húzza az időt, lesz lehetősége a magyar hatóságoknak is, hogy meghallgathassák a politikust. Azt is mondta: reméli, hogy a Jobbik lesz olyan bátor, és nem folytat hazug és arcátlan politikát, nem bújtatja mentelmi joga mögé Kovács Bélát, miközben itthon annak eltörlését szorgalmazza. Arra szólította fel Vona Gábor pártelnököt, hogy az EP-képviselőt mondassa le erről a jogáról. Jelezte azt is: részletes információkkal rendelkeznek Kovács tevékenységéről, de mert az államtitkot képez, semmiről nem beszélhet a nyilvánosság előtt. "Sok mindenre nincs szüksége az országnak, erre a pártra biztosan nincs. Szerintem egy kifejezetten nyilas mozgalommal és párttal állunk szemben" - fogalmazott. Megjegyezte azt is: a kormány nem tervezi, hogy "akár nyilasokkal, vagy kommunistákkal együtt dolgozna" a következő három esztendőben. A tapolcaiaknak azt üzente, ezt a választókerületben mindenkinek érdemben mérlegelnie kell.

Reméli, hogy "az érintettek uraknak futja autóra", ahogyan azt is, hogy az államnak semmi köze ehhez a gépjárműhöz. Ezt válaszolta Lázár arra a kérdésre, hogy Habony Árpád és Andy Vajna állami tulajdonú autóval furikázott-e a múlt héten. A fekete Volkswagen kisbusz nagyon hasonlít arra, amit Orbán Viktor is használ.