Előfizetés

Terror a campuson

G.M.
Publikálás dátuma
2015.04.03. 07:40
A Sínai-félszigeten elhatalmasodó terror miatt komoly erőket vont össze a határra Izrael FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/URIEL SINA
Az al-Shabaab terrorszervezet álarcos fegyveresei csütörtökön egy egyetemet támadtak meg Kenyában. A merényletnek több halálos áldozata van, túszokat is ejtettek. Egyiptomban, a Sínai-félszigeten, ahol a hadsereg az Iszlám Állam helyi szárnya ellen harcol, öt párhuzamos robbantás történt tegnap.

Álarcos fegyveresek támadták meg Kenya Szomáliával határos északkeleti részén fekvő Garissa város egyetemét csütörtökön. A terroristák a reggeli imádság idején hatoltak be az épületbe, ahol elvegyültek a diákok között, majd rövidesen válogatás nélkül lövöldözni kezdtek, majd robbantottak is. Tűzpárbajba bocsátkoztak a biztonsági őrökkel is, akik azonnal riasztották a hadsereget és a rendőrséget. Miután a rendfenntartók körbezárták az épületet, a terroristák túszokat ejtettek. 

A hatóságok napközben jelezték, nem rendelkeznek pontos számokkal, este viszont a belügyminiszter bejelentette: 70 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, 79-en pedig megsebesültek, négy túszejtőt agyonlőttek. Az iszlamisták által megszállt egyetem 815 hallgatója közül nagyjából 500-nak a hollétéről tudnak a hatóságok. Az épületben rekedt túszok száma azonban ismeretlen. A Vöröskereszt szerint mintegy 50 diáknak sikerült kimenekülnie az egyetemről, de többen a terroristák fogságában maradtak, akik még este is megszállva tartották a kollégium épületét. Lapzártánkkor a harcok még folytak.

A támadást az al-Kaida szomáliai szárnya, az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet vállalta magára. A terrorcsoport már több véres merényletet is elkövetett Kenyában, bosszúból azért, mert kenyai egységek is részt vettek az Afrikai Unió békefenntartó kontingensében Szomáliában az al-Shabaab elleni hadműveletekben.

Egyiptomban is fekete csütörtököt éltek át a Sínai-félsziget lakói. A Gázával határos övezetben egyre aktívabb az Iszlám Államnak hűséget fogadott helyi terrorcsoport, az Anszár Beit al-Makdisz dzsihadista szervezet, amely januárban felvette a Sínai tartomány nevet. Az eredetileg Izrael elleni harc céljából létrejött terrorcsoport célja ma már az, hogy a félsziget az Iszlám Állam által Irak és Szíria egy részében kikiáltott úgynevezett iszlám kalifátus részévé tegyék.

A csoport helyi beduin törzsek és a biztonsági szervek tagjai ellen követ el célzott merényleteket, az egyiptomi hadsereg hadműveletet indított visszaszorításukra. Tegnap a dzsihadisták öt párhuzamos robbantásos merényletet követtek el katonai és rendőrőrsök ellen, ezúttal mintegy 15 km-re a régió adminisztratív központjától, Al-Arihtól. Az AFP hírügynökség jelentése szerint 32 személy vesztette életét a robbantásokban.

Vonzóak a dzsihádista harcosok
Sokkoló adatokat közölt az ENSZ. A világszervezet szerint száz országból több mint 25 ezren csatlakoztak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz Irakban, Szíriában és más országokban. 2014 nyara és 2015 márciusa között, azaz az Iszlám Állam színrelépése óta a terroristák oldalán harcoló külföldiek száma 71 százalékkal nőtt. Egy évtizeddel korábban alig néhány ezer főt számlált az al-Kaidához csatlakozott külföldiek száma. A 25 ezerből csaknem 20 ezer Szíriába és Irakba ment harcolni, elsősorban az Iszlám Államot, másodsorban pedig az al-Kaida szíriai szárnyát, az an-Nuszra Front harcosainak sorait erősítik.
Afganisztánban a helyi biztonsági erők márciusi becslése szerint 6500 külföldi harcos volt, de vannak Jemenben, Líbiában, Pakisztánban, Szomáliában és a Fülöp-szigeteken is. Látványosan emelkedett azon országok száma is, ahonnan dszihadista harcosok érkeznek, mára már meghaladja a százat is. Legnagyobb számban Tunéziából, Marokkóból, Franciaországból, valamint Oroszországból csatlakoztak a nemzetközi terrorcsoportokhoz.

99 nap Indiában

Publikálás dátuma
2015.04.03. 07:38
Egy szerzetes társaságában a dalai láma őszentsége házánál FORRÁS: SZÍNESEBB VILÁGÉRT EGYESÜLET
Bajczi Marianna és Zabó Kitti a Színesebb Világért Egyesület két alapítója Indiában tartott tanfolyamot az úgynevezett jobb agyféltekés rajzolás elsajátításáról. Ez egy olyan, Betty Edwards által kidolgozott rajzoktatási módszer, amely gyakorlatba ülteti az agykutatás rajzolással kapcsolatos eredményeit. Az egyszerű gyakorlatok segítségével, az 5 napos tanfolyam eredményeként a rajzkészségben ugrásszerű fejlődés áll be.

A két lány nem először járt Indiában. Megfogalmazásuk szerint minden alkalommal mást és mást kapnak az indiai emberektől, mind az élmények, mind a tapasztalatok tekintetében. A mostani, csaknem egy hónapos út különlegessége, hogy Észak-Indiában, annak is a Tibeti részén, a Dalai Láma otthona közelében jártak. Az 1500-2000 m magasan egészen a levegő és más életvitelt, gondolkodást kíván a környezet, mint India alacsonyabb területein. - Fantasztikus szeretettel és nyitottsággal fogadtak minket a tibeti emberek is – meséli Zabó Kitti. - Bárkivel kezdtünk el beszélgetni mindenki szívesen mesélt magáról, családjáról, hogy hogyan is került Indiába és miért. Ott mindenkinek saját története van.

S hogy miért éppen India ezen részét választották? - Talán pontosabb, úgy fogalmazni, hogy a hely választott bennünket – mondja Kitti. Felkérést kaptunk az ottani gyerekek képzésére, melyet örömmel vállaltunk. Himachal Pradeshben, azon belül is Dharamshalában és Chauntra városában voltunk.Ezen a két településen tibeti kolóniák, városrészek vannak, ahol gyakorolni tudják a tibeti vallást, a kultúrát, a nyelvet és az oktatás is tibeti iskolákban zajlik, melynek országos vezetője a Dalai Láma testvére, Jetsun Pema. Ezekben az iskolákban olyan menekült gyermekek és tanárok élnek főleg, akiknek a szülei Tibetben maradtak, de gyermekeiket biztonságban szerették volna tudni, ezért átmenekítették őket a kínai megszállás elől Indiába.

- Akiknek nincsenek szülei vagy vannak, de nem tudnak gondoskodni a gyerekeikről, azok lehetőséget kapnak keresztszülői vagy gondviselői kapcsolat kialakítására. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek adatlapját külföldi látogatóknak ajánlják, akik hozzájárulhatnak taníttatásukhoz, ellátásukhoz, pénzzel, élelemmel, hasznos dologgal vagy ruhával - avat be a részletekbe Bajczi Marianna. - Mivel éppen a karácsony előtti időszakban jártunk Indiában, így nap mint nap láttuk az irodában tornyosuló hálaleveleket, melyet a gyerekek rajzoltak, írtak a világ valamely részén élő pártfogójuknak – teszi hozzá Kitti.

A két lány 4 napos rajztanfolyamokat tartott, ahol a látásmóddal és szemléletváltással is foglalkoztak. A tanfolyamon – melyet 21-en végeztek el - vegyesen voltak a speciális szükséglettel élő és az általános képzésben résztvevő diákok. - A tanfolyam légköre teljesen más volt, mint itthon – mondják. - Szinte minden nap sírtunk, az öröm és a meghatottság könnyei keveredtek. A gyerekek azt sem tudták, hogyan fejezzék ki szeretetüket és hálájukat már pusztán azért, hogy egyáltalán ott vagyunk.

A jobb agyféltekés rajzolás

Roger Sperry, az emberi gondolkodás kettős természetéről szóló úttörő felfedezései szerint, a verbális, elemző gondolkodás helye zömmel a domináns bal agyfélteke, míg a vizuális, észlelő gondolkodás a szubdomináns jobb agyféltekéhez kötődik. A módszer egy mentális váltást tanít a két agyfélteke között, előtérbe helyezve a jobb agyfélteke előítéletmentes, vizuális, globális észlelési működésmódját. A gyakorlatok némelyikét lehet furcsának nevezni, de mind egyszerű és nem igényel rajztudást, tehetséget.

Elegendő ha valaki teljesen átlagos kéz-szem koordinációval bír, és van annyi kézügyessége, hogy tud írni. A feladatok végig veszik a rajzolás öt alapkészségét, a –szélek, -terek, -viszonyok, a fény-árnyék és a teljesség észlelését. A felnőtt tanfolyamokra 14-éves kor felett lehet jelentkezni, és teljesen függetlenül az előzetes rajztudástól, minden részvevő nyitó és záró rajza között - bár változó mértékben nagy különbségek lehetnek - fejlődés látható. A módszernek célja nem az egyéni stílus kialakítása, hanem a látvány utáni realisztikus rajzolás elsajátítása.A legnagyobb kikötővárost ostromolják a jemeni lázadók

A jemeni síita lázadók tegnap behatoltak az ádeni elnöki palotába is, adta hírül az AFP. A hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy csütörtökön az eddigi leghevesebb harcok törtek ki síita húszi felkelők és az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erők között a jemeni kikötővárosban.

A Szaúd Arábia vezérletével felállt szunnita arab országok koalíciójának egy hete tartó légicsapásai ellenére tegnap több száz húszi és velük szövetséges fegyveres páncélozott harckocsikkal behatolt a kikötőváros szívébe. A harcok első alkalommal érték el Áden belvárosát.

A március 26-án kezdődött légicsapásoknak már több száz civil halottja és sebesültje van. Az UNICEF arra hívta fel a figyelmet, hogy rohamosan növekedik a gyermekáldozatok száma is, legalább 62 gyerek vesztette már életét és mintegy 30-an megsérültek az egy hete tartó jemeni bombázásokban.

Mivel a légicsapások egyelőre nem elegendőek a húszik előrenyomulásának megállítására, a Szaúd-Arábiába menekült Rijád Jaszín jemeni külügyminiszter az al-Arabíja hírtelevízióban felszólította a jemeni lakosságot, támogassa az elnök oldalán harcoló "népi bizottságokat", hogy meg tudják állítani az Irán támogatását élvező lázadókat. Március 26-a, a légicsapások kezdete óta Hádi elnök is Szaúd-Arábiában tartózkodik.

A harcok a terrorcsoportokat is mozgósították. Tegnap több mint háromszáz foglyot - köztük az egyik vezetőjüket, Háled Batarfit – is kiszabadították az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának (AQAP) fegyveresei a dél-jemeni Mukalla központi börtönéből egy fegyveres rajtaütés során.