A nőket is megcélozná Orbánék új médiája

Publikálás dátuma
2015.04.03 15:28
Fotó: Szalmás Péter/Népszava
Liszkay Gábor lesz a tulajdonosa a Napi Gazdaság Kiadó Kft.-nek – értesült lapunk a Magyar Nemzet egykori főszerkesztőjének döntéséről. Liszkay vélhetően a főszerkesztője is lesz a májusra politikai profilra szabott Napi Gazdaságnak, de a kormányfő környezetéből is újabb tervek szivárogtak ki az új jobboldali médiabirodalmat illetően: egyetlen holdingcégbe tömörül majd egy új bulváros hetilap, egy rádiócsatorna, a Via.hu véleményportál, és egy női hetilap elindításában is gondolkodnak. 

Eldőlt: Liszkay Gábor megvásárolja a Napi Gazdaság Kiadó Kft.-t  a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től, ezzel pedig önállóan viszi majd a májusban már politikai arculattal – és vélhetően új címmel is jelentkező – Napi Gazdaságot. Lapunk értesülései szerint a Magyar Nemzet februárban távozott főszerkesztője a napokban döntött erről, bár egyelőre arról nem kaptunk információt, hogy főszerkesztőként is viszi-e majd a lapot.

Bár korábban Keresztesi Péter, a Napi Gazdaság ügyvezetője, a Századvég kommunikációs igazgatója a hvg.hu-nak „utcai pletykának” nevezte a Napi Gazdaság eladását, a jobboldalon kész tényként kezelték Liszkay beszállását, mivel előzőleg Orbán Viktor már megfogalmazta elvárásait Liszkayval és a Magyar Nemzettől szintén távozott kollégáival szemben: segítsenek felépíteni a párt politikáját támogató új médiacsoportot. Amelynek egyébként két fő funkciója van: szembeszállni Simicska Lajos érdekeltségeivel, és a 2018-ig valahogy visszaszerezni a Fidesz-szavazók bizalmát. Liszkay mellett volt helyettese, Csermely Péter is biztosan felbukkan a Napi Gazdaságban – vélhetően vezető pozícióban –, és a Nemzet-csoportnál felmondott újságírók közül többen is csatlakoznak majd a Napi új stábjához. A lapnak egyébként január óta formálisan nincs főszerkesztője, a lapot főszerkesztő-helyettesként a korábbi HírTv-s szerkesztő, Czirják Imre irányítja miivel a korábbi főszerkesztő, Barcza György az Állami Adósságkezelő Központ vezérigazgatója lett.

Úgy tudjuk, a Napi Gazdaságon kívül az új kormányközeli médiumokat majd egy holdingcég tömöríti majd, ebben lehet tulajdonos Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, és a Nézőpont Intézet tulajdonosa, Győri Tibor. Erről egyébként a múlt héten a Heti Válasz írt, ám lapunk egyik újabb értesülése, hogy a Napi Gazdaságot a többi orgánumhoz képest külön kezelnék; információink szerint biztosan a holdingcég alá tartozna a hamarosan induló új közéleti véleményportál, a Via.hu, egy új kereskedelmi rádiócsatorna, egy üzleti portál, és – most már biztosra vehető – egy a Helyi Témához hasonló bulváros hetilap. Noha Vitézy Tamás végrehajtás alá került lapját nem „mentették” ki a csávából, a Népszava információi szerint azt a kormánypártban eldöntötték, hogy a tavaly amúgy 500 ezres példányszámmal terjesztett Téma célcsoportjáról nem mondhatnak le, ők ugyanis közismerten Fidesz-pártiak.

Ám még ez sem minden: a legújabb tervek között felmerült ugyanis, hogy „külön a nőkhöz” is szólni kellene valamivel: a miniszterelnök környezete lát fantáziát egy nőknek szóló lap elindításában, erről egyelőre nem tudni annál többet, mint hogy hetilapban gondolkodnak.

Vizsgálja a pótlékok ügyét az MTVA
Jelenleg is vizsgálja a Munka törvénykönyvének (Mttv.) a vasárnapi munkavégzést is érintő rendelkezéseit, és „keresi a megfelelő megoldást” a hét végi pótlékok kapcsán az MTVA. A közmédiához azon értesüléseink kapcsán fordultunk, amelyek szerint márciusban már a hétvégi ügyeletekért, vasárnapi munkáért járó pótlékokat nem - illetve nem minden munkatársnak - fizetik ki; az MTVA ezt lényegében nem cáfolta.
Kérdésünkre közölték ugyanis, hogy 2015 januárjától nem csak az Mttv. változott meg, de annak kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rendeletet is hozott, amely külön szabályozza a közszolgálati médiánál és a hírügynökségnél dolgozók munkakörét.
Válaszában az MTVA utalt arra, hogy számukra sem egyértelmű, milyen változások érintik őket pontosan. „Az MTVA a megváltozott jogszabályi háttérnek meg kíván felelni, amelyet jelen pillanatban is vizsgál, és természetesen, ha az indokolt, a törvényi kötelezettségek alapján a munkavállalók érdekképviseleteit bevonja az egyeztetésekbe vagy tájékoztatja a munkáltatói döntésekről” – közölték, hozzátéve: a miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben március 20-án jelenet meg, tehát a pótlékokat akkor még nem érintethette a változás.

Szerző
Frissítve: 2015.04.03 20:55

Megnégyszerezné a magyarországi napelemek kapacitását egy kínai beruházó

Publikálás dátuma
2019.04.25 21:39
HAZAI NAPELEMPARK - A kicsiket napelemadó sújtja, és kizárták őket a kiemeltátvételből is, a nagyokat viszont közpénzből fejle
A Magyarországon legnagyobbnak számító, 32 milliárdos kaposvári napelemberuházása mellett akár tízszer nagyobb, mintegy egymilliárd euró további hazai energetikai befektetést helyezett kilátásba tegnap Pekingben Ruan Guang, a China National Machinery Import&Export vezérigazgatója, aki erről megállapodást írt alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel - közölte a szaktárca. A társaság térségi központját is itt hozná létre. Palkovics László Lu Yiminnel, a CMC anyavállalata, a China General Technology Group vezetőjével folytatott tárgyalásain hangsúlyozta: a beépített napelemek összméretét Magyarország öt éven belül a jelenlegi, mintegy 700 megawatt (MW) három-négyszeresére emelné. A két ország miniszterelnöke jelenlétében a tárcavezető He Lifenggel, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnökével a Digitális Selyemút együttműködési megállapodáshoz kapcsolódó akciótervet is aláírt.
Szerző
Frissítve: 2019.04.25 22:12

A XV. kerületi gyerekek a Fidesz miatt nem mehetnek nyári táborba

Publikálás dátuma
2019.04.25 21:03
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kerületi Fidesz-frakció helyi szövetségeseivel eddig ötször kaszálta el a költségvetés megalkotását. Ezzel ugrik az állami támogatás is, amiből a táborokat finanszírozták.
A „dögöljön meg a szomszéd tehene is” - magyaros virtusának újabb példáját szolgáltatta a XV kerületi Fidesz, ami többszöri szabotálással akadályozta meg, hogy a kerület 2,5 milliárdos állami forráshoz jusson. Ennek – egyéb következményei mellett – az lett az eredménye, hogy idén az állami a keretből finanszírozott nyári táborokat sem tudják megtartani – írja a 444.hu. A portálnak egy olvasó írt az ügyben, és kiderült, hogy állításai megalapozottak. A az önkormányzat Balatonvilágoson és Bernecebarátiban tart fent nyári tábort, ahol szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap. A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük. 
A lap hozzáteszi, a közgyűlés fideszes képviselői négy független szövetségesükkel karöltve sorozatban egy csomószor leszavazták a költségvetést, valószínűleg azért, hogy ezzel büntessék a kerületet, amiért az időközi polgámester-választáson egy ellenzékire szavazott. A 444.hu kérdésreaz önkormányzatnál megerősítették, hogy 
„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása (Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”
A táboroztatást ez konkrétan azért érinti, mert „elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.” Az olvasó azt is megírta, hogy az érintett szülők tudomása szerint a költségvetés körüli tusakodás miatt már a táborok tavaszi felújítása is elmaradt. A hírportál szerint ez is igaznak bizonyult, a dolognak ráadásul további jelentősége is van. Az önkormányzat szerint ugyanis éppen ez az egyik oka annak, hogy valószínűleg akkor sem tudnák már megtartani a táborokat, ha hirtelen kerülne pénz a megrendezésükre. A szükséges felújítás híján ugyanis szerintük nem lehetséges az ÁNTSZ-engedély megszerzése.
A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Siófok/Balatonvilágoson 440-en.