Előfizetés

Paul Walker utolsó száguldása

Publikálás dátuma
2015.04.03. 19:46
Forrás: UIP-Duna Film
„Ez a film lesz a Universal történetének legsikeresebb darabja. Valószínűleg a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is elnyeri, ha csak az Oscar-díj nem akar többé releváns lenni” – jelentette ki merészen néhány napja Vin Diesel, a Halálos iramban-filmek egyik főszereplője, népszerűsítve a széria legújabb darabját, a nálunk e héttől látható 7. részt. 

A szaksajtó persze nem vette komolyan az amerikai színész Variety-nek tett nyilatkozatát, hiszen egy főleg akciókra, szép kocsikra, látványos versenyekre és üldözésekre építő franchise-ról van szó, amely aligha apellálhat az Akadémia elismerésére, de Diesel pedig halálosan komolyan gondolta: „Meg fogja nyerni a legjobb filmnek járó Oscart. Nincs még egy olyan film, amely olyan erőteljes lenne, mint ez”. Az előző, 2013-as epizód valóban a széria egyik legjobbjának bizonyult a maga 788 millió dolláros bevételével, és bár a Halálos iramban 7 az első kritikai visszajelzések alapján igazolja az érzelmesség, a grandiózus és drámai hatás iránti várakozásokat, merész volna kijelenteni a drámában idén ritka erős Oscar-mezőny után, hogy valóban esélye lehet az Aranyszoborra – egy-egy technikai díjon túl – egy ilyen jellegű filmnek.

A figyelemre persze ennek ellenére is érdemes a talán utolsó Halálos iramban-rész. A 2001-ben indult széria arca, Paul Walker tragikusan korai halála miatt egyébként is nagy a várakozás a produkcióval szemben. Az amerikai színész civilként is imádta az autós sportot, karrierje során pedig szívesen jótékonykodott elszegényedett, lecsúszott embertársai megsegítésére; 2013. november 30-án este, a kaliforniai Valenciában éppen egy általa szervezett jótékonysági est után barátja vadi új, piros 2005-ös Porsche Carrera GT-jével akarta elkápráztatni a színészt. Próbakörre indultak, ám a sofőr elvesztette az uralmát a volán felett, és az autó először egy lámpaoszlopnak, majd egy fának ütközve kigyulladt. Mindketten a helyszínen életüket vesztették. Walker 40 éves volt. Halála hírére Diesel azonnal Kaliforniába repült, barátja elvesztése nagyon megrázta: első útja Walker édesanyjához vezetett, akivel még sosem találkozott, az anya mégis tudta, mennyire szoros kapcsolatban voltak fiával. „Ön az édesanya, aki elveszítette a fiát?” – kérdezte Diesel, amire Walker édesanyja azt felelte: „Igen, de te a másik feledet veszítetted el”.

Forrás: UIP-Duna Film

Forrás: UIP-Duna Film

Mivel a 7. rész forgatása még javában tartott, a gyártó Universal későbbre halasztotta a bemutatót, de komoly viták indultak, egyáltalán nem dobják-e ki az egész filmet. Végül úgy döntöttek, a filmmel méltó módon kívánják elbúcsúztatni Walkert. Akkor viszont arról kellett dönteni, hogyan pótolják, hiszen a színésznek még több jelenete is hátra volt. Végül egyetértésben a családjával, a készítők azt találták ki, hogy Walker karakterét, Brian O’Connert egyrészt testdublőrökkel helyettesítik – nem is akárkikkel, hanem Paul testvéreivel, Caleb és Cody Walkerrel – , arcát pedig számítógépes grafikával alkotják meg a hiányzó jelenetekre, hangját pedig szintén testvérei adják.

A film cselekménye több mint egy évvel az előző után veszi fel a fonalat, miután Dom – Diesel karaktere – és Brian az Államokba visszatérve új életet akarnak kezdeni. Ám bezavar Jason Statham orgyilkos figurája, aki bosszúból gyilkolni kezdi Brianék barátait. A filmbe ugyancsak visszatér az 5. rész óta állandó szereplő Dwayne „The Rock” Johnson, és bár Denzel Washington egyéb elfoglaltságai miatt végül nem tudta új szereplőként feldobni a szereplői gárdát, helyette Kurt Russel ugrott be. A premierre egyes mozik az előző részt is műsorra tűzik.

Nehéz lesz csónakázni a városligeti tavon

Publikálás dátuma
2015.04.03. 19:43
A fotó még 2012-ben készült/Népszava
Merthogy egyelőre nem töltik fel vízzel. A Fővárosi Önkormányzat tudatta: a műjégpálya hűtési rendszerének korszerűsítése miatt a csónakázótó a munkák befejezéséig száraz marad. 

A fejlesztés célja, hogy a 2015/16-os téli szezontól a jég előállítását végző berendezések akár melegebb téli időjárási körülmények között is kiváló minőségű, sportolásra alkalmas jégfelületet legyenek képesek létrehozni. A korszerűsítés lehetővé teszi, hogy az elkövetkezendő téli szezonokban a Városligeti Műjégpálya megszakítások nélkül, folyamatosan működhessen. A munkák befejezéséig azonban - műszaki okok miatt - a csónakázótavat nem töltik fel vízzel. 

"A fővárosi önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a beruházás mielőbb véget érjen, és a nyár beköszöntével a kilátogatók - akár csónakázás közben is - zavartalanul élvezhessék a Városligeti Műjégpálya csodálatos környezetét" - hangsúlyozták, konkrét időpontot azonban egyelőre nem tudtak mondani.

Budapest Főváros Önkormányzata 2014. december 18-án kötött szerződést a Városligeti Műjégpálya hűtési rendszerének fejlesztéséről. A beruházás A Városliget kapuja (Városligeti Műjégpálya és épületegyüttes rekonstrukciója) című projekthez kapcsolódóan, európai uniós támogatással valósul meg.

Nincs kegyelem: szombaton is lehet hózápor

Publikálás dátuma
2015.04.03. 19:31
Illusztráció/Thinkstock
Szombaton eleinte a fátyol- és gomolyfelhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű, majd délután délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Kezdetben főként keleten alakulhat ki néhol zápor, helyenként hózápor, majd késő délutántól délnyugaton, délen várható eső. A gyakran viharos északnyugati szél délutántól jelentősen mérséklődik. Hajnalban -4, +1, napközben  8-13 fok között alakult a hőmérséklet.

Vasárnap is lehet eső, zápor, a hegyekben havazás, hózápor, de hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Főként a Nyugat-Dunántúlon többfelé megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet -2, +3, a maximumhőmérséklet 9-13 fok között valószínű.

Húsvéthétfőn is kisüt néha a nap, de továbbra is várható szórványosan zápor, helyenként hózápor. Ismét többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet -4 és +1, a legmagasabb hőmérséklet 6 -11 fok között alakul.