Lélekvesztőkön a vizen - Egyetlen nap 1500 bevándorló Olaszországba

Huszonnégy óra leforgása alatt körülbelül 1500 illegális bevándorlót mentett ki tengeren hányódó hajókból az olasz parti őrség és a haditengerészet az Olaszország és Líbia közötti vizeken.

A parti őrség két és a haditengerészet egy hajója öt hajó utasait vette fedélzetére a Földközi-tengeren. A bevándorlókkal teli hajók közül három vészjelzéseket adott le műholdas telefonon, az ő segítségükre siettek az olasz hadihajók, amelyek útközben észrevettek két másik menekülthajót is. A menekülteket Lampedusa szigetén, illetve szicíliai kikötőkben helyezték el.

Tavaly mintegy 170 ezer ember vándorolt be az Európai Unióba a veszélyes olaszországi tengeri átkelést választva, háromezren a tengerben lelték halálukat.

Szerző

New York egykori polgármestere vezethetné Londont?

Publikálás dátuma
2015.04.05. 14:28
London polgármestere, Boris Johnson és New York volt polgármestere, Michael Bloomberg Londonban, egy 2013-as közös program indít
Michael Bloomberget, New York egykori polgármesterét győzködik a brit konzervatívok, hogy induljon London polgármesteri tisztségéért - írja a The Sunday Times.

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap forrásai szerint Bloomberg "fontolóra is vette", hogy 2016-ban, amikor a mostani londoni polgármester, Boris Johnson mandátuma lejár, a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt jelöltjeként versenybe szálljon a brit főváros polgármesteri posztjáért. Johnsont, aki második mandátumát tölti a londoni városháza élén, a brit sajtó és politikai elemzők egybehangzóan David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének tartják a Konzervatív Párt vezetői tisztségére.

Cameron a minap ezt gyakorlatilag meg is erősítette, amikor bejelentette, hogy ha a május 7-én esedékes parlamenti választások után is ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, a következő öt évre szóló mandátumát még kitölti, de utána távozik a Downing Streetről és a Konzervatív Párt éléről, mivel akkor már "ideje lesz új vezetőt választani". A brit kormányfő maga is megnevezte a lehetséges utódjelöltek között Johnsont. Politikai kommentátorok egyöntetű véleménye szerint e bejelentése után Cameron aligha töltheti ki teljesen újabb ötéves mandátumát, ha megnyeri a májusi választásokat, mivel a következő, 2020-as választásokon a konzervatívok csak úgy indulhatnának reális eséllyel, ha addigra már Cameron utódja áll a párt élén. 

Boris Johnson New Yorkban született, és jelenleg is brit-amerikai kettős állampolgár, Bloombergnek azonban nincs brit állampolgársága.  A The Sunday Times hangsúlyozza, hogy a szabályok szerint a londoni polgármesteri tisztség betöltéséhez brit vagy európai uniós állampolgárság szükséges. Az EU-n kívüli országokból érkező külföldi állampolgárok gyorsított eljárásban kérhetnek nagy-britanniai letelepedési engedélyt, ha legalább 2 millió fontot befektetnek a brit gazdaságban, de a brit állampolgárságra még ebben az esetben is általában öt évet kell várniuk, vagy három évet, ha brit házastársuk van.

A lap konzervatív párti forrásai szerint azonban ha a májusi választások után is a Konzervatív Párt marad hatalmon Nagy-Britanniának, az új kormány belügyminisztere felgyorsíthatja a honosítási eljárást, arra hivatkozva, hogy Bloomberg cégeinek nagy-britanniai befektetései elérik az 500 millió fontot. Bloomberget a brit uralkodó tavaly tiszteletbeli lovagi címben részesítette a Nagy-Britanniában végzett üzleti és jótékonysági tevékenységéért. 

New York egykori polgármesterének volt felesége Nagy-Britanniában született, és két leánya is brit állampolgár. A nevét viselő üzleti információszolgáltató vállalkozás hamarosan a londoni Cityben nyitja meg új európai központját.

Szerző

Halálra tapostak egy embert a temetésen

Publikálás dátuma
2015.04.05. 12:40
Illusztráció/Thinkstock
Több tucat gyászoló megsebesült, közülük négyen súlyosan, egy hívőt pedig halálra tapostak szombat éjjel a nagy hírű Smuel Vózner rabbi temetésén Izraelben – értesült a helyi média.

A temetés kezdetén, amikor kihozták a 101 éves korában elhunyt rabbi földi maradványait az általa alapított, Lublin bölcsei nevű jesivából, vagyis zsidó vallási főiskolából, híveinek tömege egymást letaposva próbálta megközelíteni a halottat. A Tel-Aviv mellett lévő Bné Brak városban a mintegy százezer ultraortodox gyászolóból álló tömegben a tolongásban életét vesztette egy huszonhét éves fiatal, négy embert pedig súlyos állapotban szállítottak egy tel-avivi kórházba. A mentők hatvanöt sebesültet részesítettek elsősegélyben.

Az izraeli rendőrség nyomozást indított a felelősség megállapítására és annak kiderítésére, hogy a szervezők egyrészt megkapták-e az ekkora rendezvényhez szükséges engedélyeket, másrészt megfelelően előkészítették-e temetést – közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja vasárnap. A péntek éjjel meghalt Smuel Vózner rabbi 1913-ban az Osztrák-Magyar Monarchiában, Bécsben született, és Izraelben az európai - elsősorban lengyel -  szigorú ortodox vallási hagyományok egyik utolsó meghonosítójaként és képviselőjeként lett ismert. 

Fiatal korában Lengyelországban a Lublin bölcsei nevű jesivában tanult, és még a második világháború kitörése előtt, 1939-ben kivándorolt Palesztinába. Előbb egy jeruzsálemi jesivában képezte magát, majd Bné Brakba költözött, ahol híveivel saját lakónegyedet hozott létre és újrateremtette ifjúkori lublini tanintézményét. Tekintélyét elsősorban vallási törvénykezésével szerezte, amely konzervatív választ adott a modern kor kihívásaira. Egyebek mellett vallási szabályokat alkotott az internettel kapcsolatban: korlátlan élvezetét megtiltotta híveinek, viszont ellenőrzött módon, üzleti célokra engedélyezte használatát.

Szerző