Előfizetés

Devizaperek - Jogerősen vesztett a CIB Lízing

Publikálás dátuma
2015.04.07. 16:41

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerősen elutasította a CIB Lízing Zrt. keresetét, amelyet a forint alapú hitel- és lízing szerződései tisztességességének megállapítására indított az alperes magyar állam ellen.

A másodfokú bíróság osztotta az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék határozatában és annak indoklásában foglaltakat, így a fellebbviteli tanács sem fordult az Alkotmánybírósághoz. A februárban hozott elsőfokú bírósági ítélet megállapította, hogy tisztességtelenek a CIB Lízing szerződéseiben alkalmazott egyoldalú kamat- és lízingdíj módosításokat lehetővé tevő szerződéses kikötések.

A felperes a március végi tárgyaláson előadta, hogy jogosult a lízingdíj módosítására úgy, hogy módosítja az irányadó kamatlábat. Ezt akkor teheti meg, ha a referencia kamat meghaladja a szerződésben rögzített küszöbértéket. A kedden kihirdetett másodfokú ítélet ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a hivatkozott CIB referencia-, illetve alapkamat a felperes ráhatásától függött, így nem lehetett objektív feltételnek tekinteni.

A bíróság az átláthatóságot tekintette a tisztességesség szempontjából a legfontosabbnak, hiszen az összefügg a többi megkövetelt feltétellel is. Miután ez nem teljesült, megdőlt a szerződési feltételek tisztességessége, hiszen a törvény szerint, ha csak egy feltétel nem teljesül, eleve tisztességtelenek az általános szerződési feltételek. Az alperes állam az elsőfokú ítélet jóváhagyását kérte a másodfokú eljárás során. Az ítélőtábla egyetértett az első fokú bíróság határozatával és annak indoklásával is.

A szegénységet nem betiltani kell, hanem megszüntetni!

Egészen megdöbbentő botrány robbant ki néhány napja Miskolcon. A város fideszes polgármestere visszautasította a Gyermekétkeztetési Alapítvány ételosztásra szóló felajánlását, amelyet rászoruló gyermekeknek szerveztek volna. Kriza Ákos embertelen fellépése elképesztő, olyan mintha fogalma sem lenne a városban uralkodó állapotokról. Akármire hivatkozik is, döntése Miskolc városához és a város minden korábbi vezetőjéhez méltatlan tett - írja közleményében Varga László.

Miskolc egyéni országgyűlési képviselőjeként magam is naponta tapasztalom azt a szegénységet, amely városunkat és környékét jellemzi. Nem véletlen, hogy az MSZP helyi szervezete is több ételosztási akciót szervezett. Miskolcon az elmúlt években évszaktól és helyszíntől függetlenül tömeges igény volt a karitatívan osztott ételre.

A város lakossága azonnal reagált a vállalhatatlan döntésre. Erős, több száz fős civil összefogással szembeszállt a fideszes hatalmi gőggel és „Sok éhes száj van” címmel ma délután 3 órára ételosztást szervezett a városháza közelébe.

A szervezők mellett jár a köszönet azoknak a jóérzésű embereknek is, akik az ország minden pontjáról tettek felajánlásokat. Miskolc és az ország összefogásának példája azt mutatja, hogy igenis lehet és érdemes szembeszállni a szegénységet bűnnek tartó Fidesszel.

Ami pedig a gyermekéhezés problémájának tartós és állandó megoldását illeti: a szegénységet nem betiltani kell, hanem megszüntetni. Az MSZP által a jövő évi költségvetéshez benyújtott határozati javaslat arra kötelezné a kormányt, hogy a rászoruló gyermekek számára az év minden napján biztosítsa az ingyenes étkezést. Az MSZP azt várja, hogy a kormány oldja meg végre a rászoruló gyermekek egész éves étkeztetését!

Kapcsolódó
Csak azért is ételt osztanak MiskolconMiskolcon nincs éhező?

Új gyíkfajokat találtak az Andokban

Publikálás dátuma
2015.04.07. 15:31
A kép illusztráció. FOTÓ: Getty Images, Giorgio Cusulich
Három új, kicsi, sárkányszerű gyíkfajt fedeztek fel a kutatók Ecuador és Peru területén - számolt be a helyi média.

Az Enyalioides nembe tartozó apróságokra, amelyek az Enyalioides altotambo, Enyalioides anisolepis és Enyalioides sophiarothschildae neveket kapták, egy egymillió négyzetkilométeres területen bukkantak rá az Andok térségében.
A szakemberek, akik a Zookeys című folyóiratban közölték az eredményeiket, a helyiektől és más biológusoktól hallottak először az apró, sárkányszerű gyíkokról, amelyekkel azelőtt még nem találkoztak a területen.

A kutatók a helyi lakosok segítségével gyűjtöttek be élő példányokat a titokzatos gyíkokból, majd összevetették az állatok DNS-ét az Enyalioidesek neme már ismert fajainak DNS-ével, megállapítva, hogy valóban új, eddig azonosítatlan fajokról van szó.
A nembe immár 15 ismert faj tartozik.