Kósa: nem lehet hibázni

Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:53
Forrás: MNSK
A szervezés elkezdődött. A villámtempójú építkezés hamarosan indul. A sportolók már készen állnak. Még 799 nap, és kezdetét veszi a világ negyedik legnézettebb sporteseménye: a vizes világbajnokság, melynek házigazdája Budapest lesz 2017-ben.

Még 799 nap, és Budapesten elrajtol a 2017-es vizes világbajnokság. Jövő héten a frigy hivatalosan is létrejön, ugyanis a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és Orbán Viktor miniszterelnök a svájci Lausanne-ban aláírják a megállapodást a Nemzetközi Úszó Szövetséggel (FINA). Erről Kósa Lajos, a szervezőbizottság elnöke beszélt a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az idő rövidsége miatt számtalan problémát kell megoldani. Mint ismert: Magyarország a 2021-es vizes világbajnokságra nyerte el a rendezés jogát, ám a négy évvel korábbi esemény - amelyen az úszás mellett műugrás, műúszás, nyíltvízi úszás és vízilabda szerepel a programban – házigazdája, Guadalajara pénzügyi okok miatt visszalépett, így került képbe Budapest a mexikói város helyett.

Általában négy év áll rendelkezésre egy országnak a világbajnokság megrendezésére, nálunk ez a felére csökkent, ennek következtében pedig törvénymódosításra is szükség volt. Az Országgyűlés előző héten 96 százalékos arányban elfogadta azt a kormánypárti javaslatot, amely több hatósági határidőt is lerövidít annak érdekében, hogy Budapest megrendezhesse a 2017-re tervezett úszó- és vízilabda világbajnokságot.

„Hibáznunk nem lehet. Mindent úgy kell megoldanunk, hogy elsőre sikerüljön”- mondta Kósa Lajos, a szervezőbizottság (egyik) elnöke. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a vb szervezőbizottságának másik elnöke hangsúlyozta: az idő rövidsége ellenére nagyon bízik benne, hogy sikerre veszik az akadályokat.

Ami a létesítményeket illeti: a legnagyobb beruházást a Dagály strandnál létesülő új uszodaegyüttes felépítése jelenti. Az idő rövidsége miatt egyszerre írják ki a tendert a kivitelezésre és a tervezésre. Kósa Lajos hangsúlyozta, ezt a megoldást több stadion építése kapcsán is alkalmazták. Nem közbeszerzés útján, hanem meghívás alapján választják ki a kivitelezésre és a tervezésre a legalkalmasabb céget. A tendert vélhetően a jövő héten kiírják.

„A Dagály úszókomplexumnál, nem annyi a feladat, hogy egy uszodát építünk, hanem a strand adottságai miatt egy mobil árvízvédelmi gát építésével kell kezdenünk. A havária csapadékvíz kiömlőt is meg kell erősíteni”- nyilatkozta Kósa.

Nemcsak a Dagály felépítése jelent nagy feladatot, hanem egyidejűleg két éven belül a Duna mentén több fővárosi uszodát is fel kell újítani. Az előzetes tervek között szerepel a Császár-Komjádi Sportuszoda renoválása, ez a létesítmény az edzéseknek ad otthont. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodán csak részleges munkákat kell végezni, mivel már korábban fel volt újítva az uszoda, itt rendeznék a vízilabda mérkőzéseket.

A felújítási tervek között szerepel még a BVSC uszoda, és a Tüskecsarnok, ahol szintén edzések lehetnek. Ezen felül sziklaugró állványzat épül. A tervek szerint a Parlament előtt helyeznék el, így a várost nagyszerűen lehetne pozícionálni. Továbbá a nyíltvízi úszás színhelyén, Balatonfüreden is lesznek munkálatok. A szervezés már elindult, hamarosan megkezdődik a villámtempójú építkezés. Ha hasonlóan jó teljesítményt nyújtunk házigazdaként, mint sportolóink, akkor minden adott, hogy kivívjuk az egész világ elismerését.

Így látják
Kemény Dénes, a vízilabda szövetség elnöke: „A tavalyi vízilabda Európa-bajnokság emlékei optimizmusra adnak okot. Kétszer annyian maradtak a kerítésen kívül, mint ahányan az uszodába befértek. Úgy gondolom 2017-ben nemcsak megrendezzük a vb-t, hanem mind a férfi, mind a női válogatottunk érmet szerez majd.”
Haranghy Csaba, a szinkronúszók elnöke: „A többi szakág magasra tette a lécet, mi ehhez próbálunk felzárkózni, amihez meg is kapunk minden segítséget. Az idei bakui Európa Játékokra sikerült kvalifikációt szereznünk, és innen szeretnénk tovább építkezni.”
Vereczkey Zoltán, a műugrók elnöke: „A 2017-es vb legnagyobb nyertese a műugrás lesz, hiszen mi vagyunk az az ország, amely elért úgy nemzetközi sikereket, hogy nincs egyetlenegy fedett létesítménye sem. Két év múlva ez megváltozik, és nemcsak májustól szeptemberig, hanem egész évben tudunk készülni.”
Gellér Gábor, a nyíltvízi úszók kapitánya: „A balatonfüredi helyszín gyakorlatilag készen van. Az egyetlen olyan pálya, ahol már holnap meg lehetne rendezni a világbajnokságot, ha elég meleg a víz.”
Gyurta Dániel, 200 méter mell olimpiai bajnoka: „Már volt szerencsém négy alkalommal hazai közönség előtt úszni Európa-bajnokságon. A magyar drukkerek minden alkalommal olyan segítséget adtak nekem, amivel megsokszoroztam teljesítményemet. Nagyon boldog vagyok, hogy hazai közönség előtt csobbanhatok ismét medencébe 2017-ben.”Szerző

Labdarúgó MK - A döntő küszöbén a Ferencváros

A Ferencváros a papírformának megfelelően magabiztos győzelmet aratott a másodosztályú Szolnok otthonában a labdarúgó Magyar kupa elődöntőjében, a párharc első mérkőzésén, így a visszavágó formalitásnak tűnik.

Eredmény, elődöntő, első mérkőzés:

Szolnoki MÁV FC (II.)-Ferencváros 0-2 (0-2)

gól: Lengyel (3., öngól), Varga (30.)

A visszavágót április 29-én rendezik.

A párharc egyértelmű esélyesének számító Ferencváros villámgyorsan vezetéshez jutott, majd a folytatásban is uralta a játékot, még úgy is, hogy támadásaiban kevés volt a lendület. Fél óra elteltével már két góllal vezetett, ezzel pedig gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést. Már csak azért is, mert a fordulás után sem kockáztatott a Szolnok, szinte minden erejét a védekezésre összpontosította.

Szerdán játsszák:

Videoton FC-Újpest FC 18.00

A visszavágóra április 28-án kerül sor.

Szerző

Vizes vb 2017 - Nyolcszáz nap a rajtig

Publikálás dátuma
2015.04.07. 16:31
Hosszú Katinka Fotó: Francois Nel/Getty Images
Miután Mexikó visszalépett és Magyarország 2021 helyett elvállalta a négy évvel korábbi világbajnokság megrendezését, nagy kihívást is vállalt, hiszen két év alatt még senki sem rendezett vb-t, általában négy évnyi előkészület kell egy ilyen csúcseseményhez. 

Ezt Kósa Lajos, a 2017-es vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke jelentette ki a vb előtt 800 nappal rendezett sajtótájékoztatón. A politikus kitért arra is, hogy nemcsak a Dagály strandnál létesülő új uszodaegyüttes felépítése jelent nagy feladatot, hanem egyidejűleg két éven belül a Duna mentén több fővárosi uszodát is fel kell újítani. 

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a vb szervezőbizottságának másik elnöke hangsúlyozta: az idő rövidsége ellenére nagyon bízik benne, hogy sikerre viszik a magyarországi vizes vb ügyét. Hasonlóképpen fogalmazott Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is, aki szerint jó esély van mindkét magyar válogatott érmes szereplésére. 

Haranghy Csaba, a műúszók elnöke arról beszélt, hogy az általa vezetett szakág is próbál a többiekhez felzárkózni és kisebb eredmények már vannak, hiszen az idei bakui Európa Játékokra sikerült kvalifikációt szerezni.  Vereczkey Zoltán, a műugrók elnöke előrebocsátotta, hogy a 2017-es világbajnokság legnagyobb nyertese a magyar műugrás lesz. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a szakág az elmúlt öt olimpia mindegyikére kvótát tudott szerezni a mostoha körülmények ellenére is, miután eddig egyetlen fedett toronyugró-létesítménye sem volt.

Riskó Géza, a Masters-bizottság vezetője a feladat nagyságát azzal érzékeltette, hogy ebből a korosztályból több mint tízezer versenyző érkezik majd a vb alkalmából Magyarországra. Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya egyfelől érintette azokat a várható nehézségeket, amelyek az uszodák felújításából következnek, mivel megnehezülnek az edzések, másfelől örömmel nyugtázta, hogy már most 13 olyan magyar úszó van, aki teljesítette a riói olimpiai induláshoz szükséges úgynevezett A-szintet.

Gellér Gábor, a nyíltvízi úszók kapitánya azt emelte ki, hogy a szakág nagy lendülettel fejlődik Risztov Éva londoni olimpiai bajnoki sikere óta és nagyon erős csapatuk lesz a 2017-es vb-n is. Merész András, a női vízilabda-válogatott szövetségei kapitánya emlékeztetett rá, hogy az eddigi négy olimpián, ahol a nők részt vehettek, az ötkarikás győztes egyszer sem tudott a következő évben világbajnokságot nyerni. "Mi megpróbáljuk, hogy 2016-ban olimpiai, 2017-ben pedig világbajnokok leszünk" - mondta.

A külföldön tartózkodó férfi pólós kapitányt, Benedek Tibort helyettesítő Steinmetz Ádám hangoztatta, hogy a csapattal szembeni elvárás nagyon magas, de a válogatottban benne van, hogy hazai pályán megszerezze a világbajnoki aranyérmet. A sajtótájékoztató keretében rögzítette papíron is megállapodását a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Külkereskedelmi Bank a folytatódó támogatásról, és megállapodást írt alá a szervezők nevében Kósa Lajos a világbajnokságon az orvosi ellátást, az egészségügyi hátteret biztosító Merkely Bélával, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójával.

Szerző
Frissítve: 2015.04.07. 17:03