Előfizetés

Újabb milliárdos csalás, ezúttal a Lombard Kézizálog Zrt.-nél

Publikálás dátuma
2015.04.08. 17:56
A Lombard Kézizálog Zrt. üzlete Budapesten, a Lónyai utcában 2015. április 8-án. A társaság tulajdonosa önfeljelentést tett a re
 A Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Csiszér-Kovács Viktória rendőr alezredes elmondta, hogy előző nap a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa jogi képviselőjével megjelent a készenléti rendőrségen, ahol önfeljelentést tett.  Az eddigi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a 4 milliárd forintot - tette hozzá.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az MNB közleményében azt írta: a Lombard Kft. ügyvezetőjének a nyomozó hatóságnál tett tegnapi bejelentése szerint a csoport záloghitelezési tevékenységét hitellel refinanszírozó 8 hitelintézet felé - ezek közül egy már régóta felszámolás alatt áll - mintegy 4 milliárd forint értékben nem tudnak elszámolni a fedezetül szolgáló zálogtárgyakkal, mivel azok értékét korábban hamisan adták meg a refinanszírozóknak. Az ügyfelek felé semmiféle elszámolási hiány nincsen, az hitelintézeteknél jelentkező esetleges veszteség azok működését semmilyen módon nem befolyásolja - hangsúlyozza a jegybank.

A jegybanki közlemény ismertetése szerint a Lombard Kft. (amelynek neve nem tévesztendő össze a pénzügyi piacok egyéb - például lízingpiaci - szereplőivel, akikkel a társaság semmilyen kapcsolatban nem áll) a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt. anyavállalata, s az e pénzügyi vállalkozásnál bennmaradt zálogtárgyak kereskedelmi értékesítésével foglalkozik. Befektetési szolgáltatási tevékenységet egyik cég sem végzett, nincs tehát semmilyen összefüggés a közelmúltban ismertté vált visszaélések és ezen záloghitelező cég működése között.

A közlemény emlékeztet arra: az MNB már 2015. január 22-én felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt. A felügyeleti biztos kirendelésével együtt a felügyelet korlátozta is a zrt. pénzügyi tevékenységét. "Így a büntetőeljárás tegnapi megindítása újabb felügyeleti intézkedést nem tesz szükségessé. A felügyeleti biztos a zálogtárgyak közös felülértékelése, a finanszírozás kérdésében folyamatos tárgyalásban áll a refinanszírozó hitelintézetekkel" - hangsúlyozza az MNB. Közölték: a korábban a Kézizálog Zrt. által nyújtott záloghitelek fedezetéül szolgáló zálogtárgyak döntő részét az ügyfelek az elmúlt hónapokban visszaváltották, visszavették (erre a felügyeleti biztos tevékenysége időszakában is folyamatosan lehetőség volt), újabb kötelezettségeket pedig nem vállalhatott.

A jegybank hangsúlyozza azt is: a társaság mérete, tevékenysége, illetve az érintett refinanszírozó intézmények esetleges vesztesége nem jelent kockázatot a hazai pénzügyi rendszerre. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felügyeleti biztosa ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben.

A cég honlapján ez olvasható: 

A Lombard Kft. 1990-ben alakult. Ekkor ügynökként végzett takarékszövetkezetek részére zálogtevékenységet, valamint a bennmaradt tételeket kereskedelmi egységeiben forgalmazta. 1998-ban megalakult a Kézizálog Zrt., kifejezetten zálogtevékenység végzésére, mint pénzügyi vállalkozás. Ezek után a Lombard Kft. folyamatosan leépítette a takarékszövetkezeti ügynöki zálogtevékenységét és saját hatáskörben ezt a feladatot a Kézizálog Zrt. végezte a továbbiakban. A Kézizálog Zrt., mint pénzügyi vállalkozás kereskedelmi tevékenységet nem végezhet ezért a bennmaradt tételeket a Lombard Kft. vásárolja meg, majd ezeket a kereskedelmi egységeiben valamint törtaranyként nagy tételben értékesíti. Jelenleg Budapesten 4, Szombathelyen 1 üzlet, valamint zálogház működik.

Gyerekgyilkos anya: az ügyvéd szerint nem kötözte meg a kislányt

A Tatabányai Járásbíróság jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte azt a tatabányai asszonyt, aki hétfőn a gyanú szerint megölte 8 éves kislányát - közölte a nő kirendelt védőügyvédje.

Csikós János tájékoztatása szerint védence, Á. Anikó megbánást tanúsított, felmérte tette súlyát, azonban még most is zavartan viselkedett. Az ügyvéd újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az elkövetett bűncselekményt tíztől húsz évig terjedő vagy akár életfogytiglan tartó szabadságvesztéssel is büntethetik.

Az ügyvéd hangsúlyozta, sok téves információ jelent meg az ügyről különböző portálokon, például az sem igaz, hogy a kislányt megkötözték. A késre mint elkövetési eszközre vonatkozó kérdésre Csikós János nem kívánt válaszolni. A tatabányai nő a tőle hosszabb ideje külön élő lányát a gyermek édesapjától múlt csütörtökön vitte el láthatásra. Hétfőn a gyermek holttestét lakossági bejelentés alapján egy tatai panzióban találta meg a rendőrség. Az anyát a panzióban őrizetbe vették, a 41 éves asszony beismerte a bűncselekmény elkövetését.

lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1053546-tragikusnem-ot-szolitotta-anyunak---megfojtotta

Erőszak a gólyatáborban - Bíróság elé került a gyanúsított

Publikálás dátuma
2015.04.08. 16:55
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A nyilvánosság kizárásával megkezdődött szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában múlt év augusztusában történt bűncselekménnyel, szexuális erőszakkal vádolt 39 éves budapesti férfi tárgyalása a Fonyódi Járásbíróságon.

Az ügy vádlottja, K. Sándor Szilárd fotósként dolgozott a gólyatáborban, ahol a vád szerint augusztus 30-án a kora hajnali órákban megtámadta a budapesti lányt. Fojtogatta, ököllel verte, megöléssel fenyegette és megerőszakolta. A történtekről fotókat is készített, ezekkel akarta zsarolni áldozatát. A szeptember óta előzetes letartóztatásban lévő férfire az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte.

A vádlott nem járult hozzá, hogy felvételeket készítsenek róla, amire a tárgyalás kezdetén a bíró is felhívta a figyelmet. A bíróság a Fonyódi Járási Ügyészség indítványát elfogadva zárt tárgyalást rendelt el. A vádhatóság a sértett kímélése érdekében kért zárt tárgyalást; így például az áldozatot a vádlott jelenléte nélkül hallgathatják meg. A Somogyi Hírlap online kiadása augusztus 31-én írta meg, hogy megerőszakoltak egy lányt a fonyódligeti gólyatáborban. A történtekről egy olvasó számolt be a megyei lapnak, a rendőrség pedig megerősítette az értesülést.

Az ELTE jogi karának gólyatáborában történtek miatt az egyetem rektora szeptemberben fegyelmi eljárásokat indított, novemberben a fegyelmi bizottság döntése alapján kizártak két hallgatót a jogi karról, egy hallgatót pedig két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától. Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója a történtekkel kapcsolatos rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha a programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés.

A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október elsején - a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban - az ellene elkövetett, jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa január 8-án közös sajtótájékoztatót tartott, melyen a miniszter munkacsoport létrehozását kezdeményezte - felkérve az oktatási jogok biztosát a vezetésére - a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. A testülettől várt ajánlás alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat. Az oktatási jogok biztosa a sajtótájékoztatón a felsőoktatási törvény módosítását javasolta úgy, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést is.