Tanú lesz Zdeborszky, csak más ügyben

Nem a győri ETO ügyével, és nem is a Quaestor-botránnyal összefüggésben idézték be tanúként jövő szerdára Zdeborszky Györgyöt, a Magyar Fejlesztési Bank egykori igazgatósági elnökét: a Központi Nyomozó Főügyészség lapunkat arról tájékoztatta, hogy folyamatban van egy nyomozás, amelyben Zdeborszkyt akkor meghallgatnák, de azt már nem közölhették, ez az eljárás pontosan milyen gyanúval folyik.

Valóban tanúkénti kihallgatásra idézte be Zdeborszky Györgyöt jövő szerdára a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF), ám, mint arról a nyomozóhatóság tájékoztatta lapunkat, egy teljesen más ügyben, mint amelyről a Népszava beszámolt: a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egykori igazgatósági elnökét egy folyamatban lévő nyomozás kapcsán idézték tanúként, ám nem a győri ETO Parknak való hitelnyújtás kapcsán, és nem is a Quaestor-üggyel összefüggésben keresték meg. Azt a KNyF nem közölhette, pontosan milyen gyanúval folyó eljárásról van szó, melyben Zdeborszky érintett lehet.

Lapunk beszámolt arról, hogy a Kehi feljelentése nyomán hűtlen kezelés miatt nyomozás indult amiatt, hogy a Gyurcsány-kormány idején a Quaestor-csoport egyik vállalkozásának üzleti projektjét, a győri ETO Parkot az MFB egy 17 milliárd forintos hitellel támogatta. Rogán Antal már a botrány kirobbanása után néhány nappal megpróbálta a szocialistákra tolni a Quaestor-ügy felelősségét, azzal, hogy a 150 milliárd forintnyi fiktív kötvénykibocsátással gyanúsított brókerház által elkövetett csalások lényegében a szocialisták üzelmeinek következménye, hiszen a Gyurcsány-kormány alatt adhatott hitelt az MFB is az ETO Parkra. Ám a kormánypárti frakcióvezető azt nem hangoztatta, hogy a pénzt nem a Quaestor, hanem az ETO Park kapta azért, hogy a stadion megépüljön. Amelynek a 30 ezer Quaestor-károsultat érintő mai brókerbotrányhoz nem sok köze van.

Lapunk ugyanakkor arról is írt, hogy Zdeborszky a hitelnyújtás idején az MFB igazgatósági elnöke volt, és a KNyF már be is idézte tanúként; ám a hatóság ezt azzal cáfolta, hogy mivel a feljelentést nem náluk tették ezekben az ügyekben, ezért nem is ők járhatnak el. (A Kehi egyébként a Nemzeti Nyomozó Irodánál tett feljelentést.) A tanúknak szóló idézések egyébként sem egyértelműek, nem szerepel rajtuk, milyen konkrét bűncselekmény kapcsán várják kihallgatásra a beidézetteket.

A KNyF megerősítette ugyanakkor, hogy folyamatban van náluk egy nyomozás, amelynek kapcsán Zdeborszkyt beidézték, ennek részleteiről azonban nem közölhetnek semmit. Úgy tudjuk, "nem egy frissen indult" nyomozásról van szó, és ugyancsak nincs összefüggésben sem a Quaestor-üggyel, sem a Kehi feljelentésével. Információink szerint egyébként Erős Jánost, az MFB akkori vezérigazgatóját is szeretnék kihallgatni, ám Erős tegnap még külföldön tartózkodott, így még nem értesült arról, hogy megkeresték volna.

Szerző

Délután temetik Gereben Ágnest

Pénteken délután temetik Gereben Ágnes irodalomtörténészt, történészt, műfordítót, egyetemi tanárt, külpolitikai elemzőt, a Magyar Televízió korábbi munkatársát.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tájékoztatása szerint a gyászszertartás 14 órakor kezdődik a budapesti Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.
Gereben Ágnest a Magyar Televízió, a Duna Televízió és az MTVA saját halottjának tekinti.
Gereben Ágnes életének 68. évében hunyt el március 17-én.

1966 és 1970 között a Szegedi Tanárképző Főiskola orosz-magyar szakos hallgatója volt. Leningrádban, majd 1971-72-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) orosz szakán tanult. 1971-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem tanársegéde, majd 1976 és 1981 között a Magyar Tudományos Akadémia Kelet-Európai Irodalmi Kutatócsoportjának tudományos munkatársa volt. 1982 és 1987 között a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem egyetemi docense volt. 1983-ban megszerezte az irodalomtudományok kandidátusa fokozatot. 1985 óta az ELTE bölcsészettudományi karának művelődéstörténeti tanszékén tanított. 1999-ben habilitált.

Kutatási területe a századforduló orosz művelődéstörténete és a XX. századi orosz irodalom fehér foltjai, valamint a posztszovjet térség mai helyzete volt. A közlemény szerint kötetei nagy feltűnést keltettek: az Antiszemitizmus a Szovjetunióban, a Művészet és hatalom, az Egyház az ateista államban, és legutóbb a Beszélgetések a Gulágról. A rendszerváltáskor a BBC világszolgálatának munkatársa volt. 2010 és 2014 között az M1-en Barangolások öt kontinensen címmel saját heti műsora volt, amelyben aktuális külpolitikai kérdéseket elemzett meghívott vendégeivel.

Szerző

Orbán mindent bedob Tapolcáért

Publikálás dátuma
2015.04.10. 11:41
Fotó: Népszava
Ha a Fidesz-KDNP jelöltje nyeri meg a tapolcai időközi parlamenti választást, "folytatni fogjuk a sikertörténetet" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke péntek reggel a Kossuth Rádióban.

A kormányfő közölte - felidézve csütörtöki látogatását a választókerületben -, azt kérte a térségben élőktől, hogy vasárnap olyan képviselőt válasszanak, aki képes annak a politikának a folytatására, amely sikeressé tette ezt a körzetet.
A tapolcai választókerületnek nagyon komoly eredményei vannak - hangsúlyozta, példaként említve, hogy Ajkán 3 százalék körüli a munkanélküliség, Sümeg komoly fejlesztési tervekkel rendelkezik, Tapolcán pedig megújult a barlangfürdő, a belváros, és "most küldtünk oda" 2,3 milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztési forrást.

Utóbbival kapcsolatban, a tapolcai kórházról szólva Orbán Viktor megjegyezte, "nemcsak az a kérdés, hogy van-e egy kórházban fejlesztésre pénz, hanem hogy milyen szerkezetben fejlesztik azt a kórházat". Példaként említette, hogy Tapolcán az úgynevezett aktív ágyakat újra létre kell majd hozni.

Arra a kérdésre, hogy elolvassa-e az országos közvélemény-kutatási adatokról szóló híreket, a miniszterelnök azt válaszolta, nem igazán, mert vannak sajátjaik.

Azt is kérdezték Orbán Viktortól, veszített-e a Fidesz törzsbázisa szavazókat, amire azt felelte: ez népszerű kérdés, de semmi jelentősége nincs. "Van a kormánynak egy programja, amire bizalmat kapott, azt végre kell hajtania. Akárhogyan is alakulnak a népszerűségi mutatók két választás között, a kormánynak egyetlen lehetősége van, hogy amit vállalt, azt teljesíti, attól nem szabad eltérni, akkor sem, hogy ha konfliktusokkal jár" - mondta, úgy fogalmazva: "jöhetnek mindenfajta adatok, vélemények, fújhat a szél elölről, szemből, hátulról, oldalról, balról, jobbról, a munkát el kell végezni".

Szerző