Előfizetés

Brókerbotrány – MLP: hanyag volt a jegybank

A Magyar Liberális Párt nem támogatja azt a fideszes javaslatot, hogy egységesítsék a Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (Beva) kártérítési értékhatárát.

Bodnár Zoltán, az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa pénteken az MTI-nek azt mondta, a szolid hozamú, de nagyobb biztonságú banki megtakarítási formák estében indokolt lehet a magas értékhatár, de a befektetési szolgáltatók magasabb hozamú termékeihez magasabb kockázat tartozik, amit a befektetőnek kell viselnie.

Ugyanakkor a Liberálisok helyesnek tartják, hogy a Quaestor-károsultak kártérítésére külön alapot hozzanak létre és ezt a Magyar Nemzeti Bank tőkésíti fel - közölte. Kijelentette, hogy a károkozásban meghatározó szerepe volt az MNB „hanyagságának és elégtelen működésének”, ebből pedig az is az következik, hogy az alap terheit még részletekben és hosszú időre elnyújtva sem lehet a pénzügyi szektor tisztességes, a „csalárd ügyekben” vétlen szereplőire terhelni.

Bodnár Zoltán sajtóhírekre reagálva arra is kitért, hogy ha a magyar állam vagy valamelyik intézménye megvásárolja Szberbank magyarországi leánybankját, az a közpénz elherdálásának újabb példája lesz. Felszólította Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, válaszoljon arra, hogy „mit keresnek az MFB emberei a Sberbank adatszobájában”.

Vadai: Jó esélye van Pad Ferencnek

A demokratikus ellenzéknek és Pad Ferencnek az lesz a feladata, hogy minél hamarabb lebontsa az Orbán-rendszert - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.

Vadai Ágnes hangsúlyozta, Pad Ferenc személyében egy olyan szakszervezeti vezetőre számítanak az Országgyűlésben, aki tudja azt, hogy mit jelent valóban küzdeni azokért az emberekért, "akiket mostanság a Fidesz szeret keményen dolgozó kisembereknek nevezni". Vadai Ágnes Magyarország állampolgárainak nevezte őket, akiknek "ugyanolyan joguk kell, hogy legyen, mint bárki másnak".

Hozzátette, úgy gondolja, az időközi választáson jó esélye van a jelöltjüknek, akinek programjában kiemelt helyen szerepel a munkahelyteremtés. "Munkahelyet kell teremteni az országban, ami nem a közmunka, hanem valódi, olyan munka, amiből tényleg meg lehet élni" - mondta a DK-s politikus. Úgy fogalmazott: "a közmunkás bér bár sokak számára megoldás, mégsem lehet belőle tisztességesen megélni".

Vadai Ágnes felidézte, "a kormánypártok az elmúlt időben fűt, fát, vadvirágot megígértek itt", de nehezen tudja elképzelni, hogy teljesítenék. Utalt arra, a Fidesz hatalomra kerülése előtt azt ígérte, hogy Magyarországon kormányzásuk ideje alatt mindenki jobban fog élni. "Bár valóban van egy szűk réteg, aki jobban él, mindazok, akik az ő környezetükben vannak, akik új elitként megjelennek", de azok az emberek, akik egyszerű honpolgárai ennek az országnak, "bizony nem élnek jobban" - fogalmazott.
A kampányrendezvényen az előzetes tájékoztatással szemben Pad Ferenc képviselőjelölt családi okok miatt nem vett részt.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választás vasárnap lesz.

Tanú lesz Zdeborszky, csak más ügyben

Nem a győri ETO ügyével, és nem is a Quaestor-botránnyal összefüggésben idézték be tanúként jövő szerdára Zdeborszky Györgyöt, a Magyar Fejlesztési Bank egykori igazgatósági elnökét: a Központi Nyomozó Főügyészség lapunkat arról tájékoztatta, hogy folyamatban van egy nyomozás, amelyben Zdeborszkyt akkor meghallgatnák, de azt már nem közölhették, ez az eljárás pontosan milyen gyanúval folyik.

Valóban tanúkénti kihallgatásra idézte be Zdeborszky Györgyöt jövő szerdára a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF), ám, mint arról a nyomozóhatóság tájékoztatta lapunkat, egy teljesen más ügyben, mint amelyről a Népszava beszámolt: a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egykori igazgatósági elnökét egy folyamatban lévő nyomozás kapcsán idézték tanúként, ám nem a győri ETO Parknak való hitelnyújtás kapcsán, és nem is a Quaestor-üggyel összefüggésben keresték meg. Azt a KNyF nem közölhette, pontosan milyen gyanúval folyó eljárásról van szó, melyben Zdeborszky érintett lehet.

Lapunk beszámolt arról, hogy a Kehi feljelentése nyomán hűtlen kezelés miatt nyomozás indult amiatt, hogy a Gyurcsány-kormány idején a Quaestor-csoport egyik vállalkozásának üzleti projektjét, a győri ETO Parkot az MFB egy 17 milliárd forintos hitellel támogatta. Rogán Antal már a botrány kirobbanása után néhány nappal megpróbálta a szocialistákra tolni a Quaestor-ügy felelősségét, azzal, hogy a 150 milliárd forintnyi fiktív kötvénykibocsátással gyanúsított brókerház által elkövetett csalások lényegében a szocialisták üzelmeinek következménye, hiszen a Gyurcsány-kormány alatt adhatott hitelt az MFB is az ETO Parkra. Ám a kormánypárti frakcióvezető azt nem hangoztatta, hogy a pénzt nem a Quaestor, hanem az ETO Park kapta azért, hogy a stadion megépüljön. Amelynek a 30 ezer Quaestor-károsultat érintő mai brókerbotrányhoz nem sok köze van.

Lapunk ugyanakkor arról is írt, hogy Zdeborszky a hitelnyújtás idején az MFB igazgatósági elnöke volt, és a KNyF már be is idézte tanúként; ám a hatóság ezt azzal cáfolta, hogy mivel a feljelentést nem náluk tették ezekben az ügyekben, ezért nem is ők járhatnak el. (A Kehi egyébként a Nemzeti Nyomozó Irodánál tett feljelentést.) A tanúknak szóló idézések egyébként sem egyértelműek, nem szerepel rajtuk, milyen konkrét bűncselekmény kapcsán várják kihallgatásra a beidézetteket.

A KNyF megerősítette ugyanakkor, hogy folyamatban van náluk egy nyomozás, amelynek kapcsán Zdeborszkyt beidézték, ennek részleteiről azonban nem közölhetnek semmit. Úgy tudjuk, "nem egy frissen indult" nyomozásról van szó, és ugyancsak nincs összefüggésben sem a Quaestor-üggyel, sem a Kehi feljelentésével. Információink szerint egyébként Erős Jánost, az MFB akkori vezérigazgatóját is szeretnék kihallgatni, ám Erős tegnap még külföldön tartózkodott, így még nem értesült arról, hogy megkeresték volna.