LMP: rendbe kell tenni a pénzügyi szektort

Az LMP szerint a kártalanítás mellett az a legfontosabb feladat a brókerbotrányok után, hogy rendbe tegyék a pénzügyi szektort.

Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, a kisbefektetők kártalanításával kapcsolatban törvényjavaslatot nyújtanak be, de ha a jövőben is csak ezzel foglalkoznak, akkor újabb bedőlések jöhetnek.
Hozzátette: látni a Magyar Nemzeti Bank felelősségét az ügyben, ezért a befektetési kártérítési alap feltöltését részben a jegybank forrásaiból oldanák meg: a devizaműveletekből származó nyereség 10 százalékát kellene a javaslat szerint átutalni.
Schmuck Erzsébet közölte továbbá, másik 10 százalékot egy olyan alapba kellene átutalni, amely abban az esetben fizet, amikor közigazgatási jogkörben okozott kár keletkezik, mivel ezekben az esetben a jelenlegi kártérítési alap nem fizet.

Schmuck Erzsébet a Fidesz kártalanítása javaslatával kapcsolatban közölte: a kártalanítással, és annak mértékével egyetértenek, de nem csak a kereskedelmi bankokkal fizettetnék azt meg.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken azt mondta, a Quaestor minden károsultját kártalanítják 30 millió forint erejéig, ha elfogadják a javaslatukat.

Szerző

Rogán megígérte: az ellenzék mellé állnak

Publikálás dátuma
2015.04.10. 15:06
Fotó: Népszava
A kétharmados földtörvény esetében a fideszes politikus azt ígérte, lesznek olyan ellenzéki módosító indítványok, amelyeket támogatnak.

A nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földeknek a nemzeti földalapkezelőhöz kerülését firtató kérdésre Rogán Antal azt mondta: lehet, hogy lesz a kormánypárti frakcióból egy vagy két ellenszavazat, de a képviselőcsoport túlnyomó többsége indokoltnak tartja, hogy a föld kezelését egységesen bonyolítsa le a kormány, az ne legyen szétdarabolt, mert abból visszaélések származnak.

Rogán az ellenzék támogatását kérte a azokhoz a kétharmados törvényekhez, amelyek lehetővé teszik a rendőrök és a katonák bérének emelését. Budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ha a jövő heti országgyűlési határozathozatalon az érintett törvények kétharmados passzusai nem mennek át, akkor nem lehet megemelni minden rendőr és katona bérét.

Emlékeztetett, a javaslatok alapján az idén 30 százalékkal, majd azt követően évente 5-5 százalékkal, így 2019-ig bezárólag összesen 50 százalékkal nőnének a bérek az ágazatban.

A keddi zárószavazásokról szólva a frakcióvezető megerősítette azt is: a Fidesz-KDNP támogatja azt az előterjesztést, amely alapján Magyarország 150 katonát küldhetne az iraki Erbílbe, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióhoz. Ez szerinte erkölcsi kötelesség. Az indítvány elfogadásához egyúttal újból kérte az ellenzék támogatását.

Szerző

"Nincs hova hátrálni" - baloldali tüntetés készül

A Fidesz elmúlt ötéves kormányzásának károsultjait várják a baloldali ellenzéki pártok szombaton Budapestre, a Batthyány-örökmécsesnél tartandó demonstrációra - hangzott el a szervező pártok közös sajtótájékoztatóján.

Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja azt mondta: az elmúlt öt évnek csak károsultjai vannak, hiszen tönkre tett trafikosokat, földjüket vesztett gazdákat, a magánnyugdíj-pénztári vagyonuktól megfosztott embereket és a Quaestor-ügyben cserbenhagyott kisbefektetőket lehet látni.
Szerinte "a fideszes brókerbotrányban" benne van minden, ami a Fidesz-KDNP elmúlt ötéves rombolását jellemzi: lopás, csalás, hazugság, ködösítés és cserbenhagyás.
Hozzátette: nincs hova hátrálni, együtt kell kimondani a szombati demonstráción, hogy elég volt.

Beke Károly elmondta, a rendezvényen először három civil beszél majd, őket követi Pad Ferenc, az MSZP-DK közös tapolcai országgyűlési képviselőjelöltjének felszólalása, majd a pártok képviselőinek beszédei. Az MSZP részéről Lukács Zoltán alelnök, a Demokratikus Koalíciótól (DK) Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tag, a Párbeszéd Magyarországért (PM) részéről Tordai Bence szakszóvivő, a Magyar Liberális Párt (MLP) képviseletében pedig Bodnár Zoltán gazdaságpolitikus mond beszédet.

Kerék-Bárczy Szabolcs arról beszélt, hogy nagy szükség van Pad Ferenc vasárnapi győzelmére, mert az megteremtené az előre hozott választások esélyét. Ezt kérdésre válaszolva azzal magyarázta, a győzelemnek lélektani hatása lenne, mert ha azt látják a polgárok, hogy "ez a velejéig korrupt maffiakormány, az Orbán-kormány" nem érinthetetlen, akkor ez egy lavinát indíthat el az országban.
Az előre hozott választás után felálló új kormány megteremtené annak lehetőségét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a többi felelős a magánvagyonával is szálljon be a kártalanításba - mondta.
Hozzátette, a demonstrációra nem csupán a károsultakat várják, hanem azokat a polgárokat is, akik szolidárisak velük.

Bősz Anett, az MLP ügyvivője a tüntetéshez való csatlakozásukat azzal indokolta, hogy elfogadhatatlan, ami az országban zajlik. Hangsúlyozta, a Liberálisok szerint a Quaestor-károsultak bűncselekmény áldozatai, a bűncselekményért pedig a kormány és a felügyeleti szervek a felelősek, az ügyet nem a gazdaság okozta. Felelősségre vonást sürgetett az ügyben.

Tordai Bence azt kérte, hogy minden tisztességes ember menjen el a tüntetésre, és mondja el, hogy elég volt. Szerinte a Quaestor-ügy megoldása az lenne, ha a parlament elfogadná a PM törvényjavaslatát, amely egyértelművé teszi a Magyar Nemzeti Bank felelősségét és lehetővé teszi, hogy a károsultak megkapják a járandóságukat. Közölte, a második lépés az Országgyűlés feloszlatása lenne, mert morális válság van. "Ezzel a botránnyal egyértelművé vált, hogy a kormányban, a nemzeti bankban, az ügyészségen bűnözők, bűnpártolók, takonygerincű esküszegők ülnek" - fogalmazott.

Szerző