Előfizetés

Szimbólummá válik a Szabadság téri ellenállás - Videó!

Publikálás dátuma
2015.04.10. 22:44
Szabadság téren a Tiszta emlékezettel a történelemhamisítás ellen csoport - A kép középpontjában Mécs Imre és felesége, Magyar
2014. április 8-ától naponta szerveztünk demonstrációt a Szabadság téren a Tiszta emlékezettel a történelemhamisítás ellen (később kevesebb szervezővel A szabadságért, a demokráciáért) csoport szervezőiként. Április 8-a és július 31-e között naponta, majd szeptember elejétől október végéig vasárnaponként voltunk jelen. Testünket, szellemünket, szívünket bevetettük, sokszor a rendőri brutalitást is felvállalva. Mai napig folynak ellenünk eljárások. De ha újra kéne csinálnunk, újra ezt tennénk - olvasható a térre felállított szoborkompozíció, illetve a történelemhamisítás ellen tiltakozók Facebook-oldalán. 

A demonstrációsorozat valójában január 2-án indult, azt követően még egyszer a Szabadság téren, majd hét alkalommal a Nyugati téren szerveztünk tiltakozást. Az építkezés megindulásának napjától a Szabadság tér lett a mindennapos tiltakozás helyszíne több hónapon keresztül.

Fischer Ádám vezényel Fotó: Kökényesi Gábor

Fischer Ádám vezényel Fotó: Kökényesi Gábor

E hét kedden (március 7-én) fotókat gyűjtöttek, Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós verseket olvastak fel a Szabadság téren a Tiszta emlékezettel a történelemhamisítás ellen csoport tagjai. Azok, akik Magyar Fruzsina, Zoltai Andrea és Mécs Imre kezdeményezésére tavaly április 8-tól július 31-ig naponta tiltakoztak az általuk csak "elátkozottnak" nevezett megszállási emlékmű és az Orbán-kormány emlékezetpolitikája ellen. 

A Fischer Ádámmal tervezett közös eseményt - Európa- mellett a remény himnuszának is mondott Örömóda eléneklésével - péntekre, április 10-ére halasztották, miután a Germanwings-katasztrófának  két német operaénekes is áldozatául esett, emiatt - közvetve - Fischer Ádámnak az éneklésre eredetileg tervezett időpontban Bécsben kellett vezényelnie.  

Tapolca elé: Orbán előhúzta a vörösiszap-kártyát

Publikálás dátuma
2015.04.10. 22:01
A pártelnök-miniszterelnök kampánykörúton Forrás: Orbán Viktor /Facebook
Orbán Viktor miniszterelnök - alig néhány órával a tapolcai időközi választás előtt -  a TV Ajkának adott interjújában arról panaszkodott, hogy lassan halad a felelősségre vonás a vörösiszap-katasztrófa ügyében, úgy látja, mintha senki nem viselné a felelősséget a történtekért.

A kormányfő az interjúban a Mal Zrt.-vel kapcsolatos kormányzati álláspontot firtató riporteri kérdésre válaszolva azt mondta:   ahogy az idő múlik, úgy látja, mintha "senki nem került volna rács mögé", mintha "senki emberfia nem viselne felelősséget azért, ami történt", és ez fáj neki. De némi fenyegető felhanggal azt is hozzátette:  "majd meglátjuk, hogyan zárulnak ezek az eljárások".

A gyárral kapcsolatban azt mondta: az emberek munkahelyét igyekeztek megmenteni, nagyon sok pénzt költöttek arra, hogy az ajkai munkahelyeket ne veszítsék el. 

Az MTI beszámolója szerint a kormányfő több települést is felkeresett a körzetben az időközi választás előtt, az ezzel kapcsolatos riporteri kérdésre azt mondta: egy miniszterelnöknek az a dolga, hogy minden kampányban részt vegyen, nem szereti azokat a miniszterelnököket, akik elbújnak kampány idején, "bele kell állni", és el kell menni mindenhová, ahová lehet.

lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1052654-a-fidesz-a-vesztet-erzi---feljelent-az-mszp

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama

Publikálás dátuma
2015.04.10. 21:37
Illusztráció/Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon pénteken: az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, míg a dollárhoz és a japán jenhez képest gyengült.

Este hét órakor az eurót 296,72 forinton, a dollárt 280,13 forinton, a svájci frankot 285,88 forinton, a japán jent pedig 2,3301 forinton jegyezték. Napindító értékéhez képest az euró 0,56 százalékkal, a svájci frank pedig 0,15 százalékkal gyengült, míg a dollár 0,14 százalékkal, a japán jen pedig 0,42 százalékkal erősödött a forinttal szemben. 

Az euró árfolyama 296,26 és 298,75 forint között alakult napközben. A dollár árfolyama 278,67 és 281,62 forint között mozgott. A svájci frankkal a 284,68 és 287,64 forint közötti tartományban kereskedtek. A japán jen legalacsonyabb árfolyama 2,3171 forint, a legmagasabb pedig 2,3381 forint volt. A csütörtök este hét órakor jegyzett árfolyamához képest az euró 1 forint 55 fillérrel, a frank pedig 51 fillérrel lett olcsóbb, míg a dollár 23 fillérrel, a jen pedig 0,75 fillérrel drágult péntek estére.

A péntek reggel hét órakor jegyzett árfolyamához képest az euró 1 forint 69 fillérrel, a frank pedig 46 fillérrel lett olcsóbb, míg a dollár 69 fillérrel, a jen pedig 1 fillérrel drágult estére. Az euró napi szinten 0,70 százalékkal 1,0592 dollárra gyengült péntek este hét órára. A svájci frankkal szemben 0,41 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz, 1,0380 frankon forgott. A dollár 0,29 százalékkal 0,9799 frankra erősödött estére.