Előfizetés

Orbán veje, az örök győztes: újabb két közbeszerzésen nyert

Publikálás dátuma
2015.04.11. 16:19
A képen Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István. FOTÓ: Népszava
Kisebb szünet után ismét nyert – ráadásul egyből két közbeszerzésen is - az Elios Innovatív Energetikai Zrt - írja a mfor.hu.

A nagyobb értékű szerződést konzorciumban vitték el. Orbán vejének cége egy másik vállalattal együtt cserélheti az újpesti Szusza Ferenc Stadion pályavilágítását, hogy az TV-s közvetítésre is alkalmas legyen. A szerződés összértéke közel 110 millió forint. A másik közbeszerzés, amelyet az Elios egyedül vitt, 37,4 millió forintról szól és Alsópáhok közvilágítási rendszerének korszerűsítése a feladat - írja a mfor.hu.

Korábban írtuk: Ugyan még csak bő négy hónap telt el az évből, de Tiborcz cége – a Közbeszerzési Értesítő szerint – már csaknem négymilliárd forintnyi beruházást nyert el különböző, javarészt városok közvilágításának korszerűsítésére kiírt uniós tendereken.

Nyilvánosan először az LMP-s Szél Bernadett vádolta meg csalással és az adófizetők megkárosításával Tiborcz vállalatát 2013-ban. Szél szerint az Elios tisztességtelen eszközökkel vitte el a Szegedi Egyetem napelemprojektjét, mivel a versenytársakhoz képest 85 millió forinttal drágább ajánlattal nyert és a cég több mint 200 millióval adós alvállalkozóinak. Szél interpellációját a miniszterelnöknek címezte, de Lázár János reagált, mondván: a felek közötti üzleti vitában nem kíván állást foglalni. Lázár nem tudott arról, hogy az Eliosnak lenne tartozása.

"Nem kell por, zaj!" - Tiltakozás az Orbán-család cége ellen (fotók!)

Publikálás dátuma
2015.04.11. 15:57
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A Demokratikus Koalíció székesfehérvári szervezete demonstrációt tartott szombat délelőtt Gánt közelében, hogy tiltakozzanak a természetvédelmi területre tervezett hulladékhasznosító üzem ellen.

Varju László az ellenzéki párt alelnöke azt mondta, hogy nemcsak a ma élő emberek miatt, hanem a jövő miatt is tiltakozni kell a beruházás ellen, amelyet a miniszterelnök édesapjának vállalkozása a környékbeliek támogatása nélkül, a környezetet károsítva akar létrehozni a Gánthoz tartozó Gránás közelében. Hozzátette: Orbán Győző a Natura 2000-es területből kiszakítva kíván egy olyan beruházást véghezvinni, amely ellen egész Európa tiltakozna. Úgy vélte, a hulladékfeldolgozó üzem a vele járó porral, zajjal és forgalommal az emberek mindennapi életét tenné tönkre.

Varju László és Földi Judit, az ellenzéki párt székesfehérvári választókerületi elnöke DK-s aktivistákkal és helybeliekkel. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Varju László és Földi Judit, az ellenzéki párt székesfehérvári választókerületi elnöke DK-s aktivistákkal és helybeliekkel. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Orbán-család tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. évi több tízezer tonna hulladékot szeretne feldolgozni a Vértes lábánál, Gánt-Gránás közvetlen közelében. A tervezett hulladékfeldolgozó abban a többhektáros egykori bányában létesülne, amely szintén a cég tulajdonában van és a 2000-es évek elején zárták be. Földi Judit a DK székesfehérvári választókerületi elnöke elmondta: megpróbálják az Országgyűlés elé juttatni az ügyet, ha ez nem segít, akkor az Európai Parlamenthez fordulnak. Megjegyezte, az eddig megismert hatástanulmány csak Zámoly községben mért zaj és egyéb ártalmakat, miközben a falu kilométerekre fekszik a tervezett hulladékfeldolgozótól, Gánt-Gránásban a hétvégi házak pedig néhány száz méterre.

Kérdésre elmondta: az üzem engedélykérelmét még nem adták be, az előzetes hatástanulmányok beszerzése folyik. Azt szeretnék elérni a tiltakozással, hogy a cég ne is kérjen engedélyt a beruházásra – mondta. A demonstráción a DK-s aktivisták mellett mintegy harminc helybeli is megjelent. Az aktivisták transzparensekkel is kifejezték nemtetszésüket, a táblákon Orbán, szemetet lerakni tilos!, Ne tedd tönkre a nyugodt életünket!, A hatalom birtoklása átmeneti!, Ez a mi tiszta környezetünk!, Nem kell por, zaj! feliratok voltak olvashatók.

Adománygyűjtés az autista gyermekekért

Az LMP tovább folytatja a kárpátaljai gyermekotthonokat segítő adománygyűjtését, amelynek felajánlásait májusig várja a párt - mondta el Falusi Norbert, az LMP elnökségi tagja szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett, pártja korábban Beregszászon jelentette be, hogy adománygyűjtést indít négy kárpátaljai gyermekotthon megsegítésére. Az LMP elsősorban tartós élelmiszereket, gyermekruhákat, tanszereket és fejlesztő játékokat gyűjt - fejtette ki a politikus, hozzátéve, hogy utóbbiakra különösen nagy szükség van azért is, mert autista gyerekek is találhatók a támogatni kívántak között.

Falusi Norbert közölte, hogy a felajánlásokat a fővárosban a párt XIII. kerületi székházában, illetve a vidéki pártirodákban várják, az összegyűlt adományokat pedig május 5-én tervezik elvinni négy kárpátaljai településre: Rátra, Beregszászra, Nagyberegre és Csetfalvára.