Tízezres tömeg a 13. budapesti Élet menetén - Videó!

Publikálás dátuma
2015.04.12. 11:45
Fotó: Pálfavi Kitti
Tizenharmadik alkalommal rendezték meg vasárnap Budapesten az Élet menetét, hogy a résztvevők felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt, és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett. A tízezres tömegben jelen voltak a politikai pártok vezetői, az amerikai, az orosz és a francia nagykövet. Beszédet mondott Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke és videoüzenetet küldött Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, kiemelve: diszkriminációnak nincs helye az Európai Unióban.

A meneten készült képgalériánkat itt nézheti meg. 

Tizenharmadszor tartották meg vasárnap délután Budapesten az Élet menetét azzal a céllal, hogy a résztvevők felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt, és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett.

Magyarországon ugyanaz a fajta antiszemitizmus tapasztalható, mint a második világháború előtt, és ami 560 ezer magyar zsidó halálához vezetett a holokauszt során. Ezt még az előtt mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, hogy a Dohány utcai zsinagógától délután elindult volna az Élet menete. Lauder szerint az antiszemitizmus, az ezzel kapcsolatos jelenségek és a Jobbik tevékenysége árt az ország imázsának. A Jobbik tevékenységével kapcsolatos hírek ugyanis időnként teljesen háttérbe szorítják az olyan, a magyarok által tett fantasztikus dolgokat, mint például az 1956-os forradalom.

A WJC elnöke arra figyelmeztetett, ebben a helyzetben szükséges megvizsgálni az antiszemitizmus erősödésének az okait, illetve keresni, hogy mit tehetünk ellene. Az egész világon erősödik az antiszemitizmus, ezért van szükség az Élet menetére - fogalmazott Lauder. Heisler András, a Mazsihisz elnöke, szintén még a menet indulása előtt arról beszélt, üzenetértékűnek tartja Lauder részvételét, mert a WJC ezáltal azt demonstrálja, hogy számára fontos a magyar zsidóság, amely az utolsó nagy zsidó közösség Közép-Kelet-Európában.

A Mazsihisz elnöke szerint a WJC-nek, a magyar zsidóságnak és a magyar kormánynak is az az érdeke, hogy Magyarországon erős és független zsidó közösség működjön. Aharon Tamir, a nemzetközi Élet menete igazgatója ugyancsak aggasztónak nevezte az antiszemitizmus erősödését. Hozzátette: "ami Magyarországon történik, nagyon rossz". A menet viszont alkalmat ad arra, hogy a ma élőket emlékeztesse a holokauszt borzalmaira, és akár a kormányok figyelmét is felhívják arra, ha valamit nem jól csinálnak.

A tízezres menet a Dohány utcai zsinagógától indult, a szervezők magyar, izraeli és európai uniós zászlókat osztogattak résztvevőknek, megjelentek az MSZP, a DK, az Együtt és a Magyar Liberálisok Pártjának, az LMP vezetői, képviselői, s ott volt a menetben Colleen Bell amerikai, Vlagyimir Szergejev orosz és Roland Galharague francia nagykövet is. A tömeget Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja és Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP), a VII. kerület polgármestere köszöntötte. A menet a Károly körút - Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út - Dózsa György út útvonalon az Ötvenhatosok terére érkezett, ahol megemlékeztek a februárban elhunyt Schweitzer József főrabbiról.

Beszédet mondott mások mellett Gordon Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke és Verő Tamás rabbi. Lauder, ahogyan délelőtti sajtótájékoztatóján élesen kikelt a magyar szélsőjobboldal ellen: „a Jobbik fel sem fogja, micsoda kárt okoz Magyarország jövőjének!" – jelentette ki. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke videóüzenetet küldött. Diszkriminációnak nincs helye az Európai Unióban – hangsúlyozta. Meg kell tiltani bármilyen megkülönböztetést, történjen az nemi vagy faji hovatartozás, bőrszín vagy etnikai, netán szociális kötődés, nyelv vagy vallás, fogyatékosság, szexuális orientáció alapján.

Balog: Gyűlöletből nem lehet országot építeni
Gyűlöletből nem lehet országot építeni sehol, se Budapesten, se Tapolcán, se Észak-Borsodban, se Baranyában, sehol - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere vasárnap, a holokauszt-emléknap alkalmából a budapesti Terror Háza Múzeum előtt rendezett megemlékezésen. Balog Zoltán arra figyelmeztetett, hogy "faji alapú gyűlölködésből csak rossz válaszok vezethetőek le".
A miniszter szerint "csak azért, mert egy szélsőség, legyen az bal vagy jobb, szalonképesebb arcát akarja mutatni ma, nem létező szalonképesebb arcát, nehogy már elhiggyük, hogy tudnak bármilyen problémára jobb, emberibb, egyáltalán emberi megoldást mutatni vagy találni".
Úgy fogalmazott: "lehet, hogy most báránybőrbe bújt farkasok, de túl gyakran látszanak ki a cukiság alól azok az ordas, szélsőséges, végső soron náci eszmék, amelyekkel semmi közösséget nem vállalhatunk".Készítette: Kökényesi Gábor

Szerző
Frissítve: 2015.04.13. 10:52

Tapolca - 9 óra: részvételi arány 7,35 százalék

A választásra jogosultak 7,35 százaléka, 5282 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 9 óráig a jogosultak 10,77 százaléka (7734 választó) szavazott ebben a választókerületben.

Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

A választói névjegyzékben szereplők száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 71 883, ebből a külképviseleteken voksolna 11 szavazó, átjelentkezéssel pedig - a választókerület területén belül, de a lakóhelyüktől eltérő településen - 53 választó.

Szerző

Öngyilkos lett a kongresszusban egy tiltakozó

Publikálás dátuma
2015.04.12. 10:33
Illusztráció: Thinkstock
Öngyilkosságot követett el az a férfi szombaton a washingtoni Capitolium egyik bejárata előtt, akivel kapcsolatban korábban azt közölték, hogy lövöldözött és ártalmatlanná tették - írja az Origó. Feltehetőleg valamilyen tiltakozó akciót hajtott végre, mert volt nála egy tábla, a rajta lévő szöveg pedig "társadalmi igazságosságot" követelt. 

A cseresznyevirágzás ünnepe miatt sokan voltak Washington belvárosában, az amerikai kongresszus munkája azonban szünetelt, így szinte egyetlen politikus sem tartózkodott a törvényhozás épületében.

Miután megölte magát, a rendőrség átkutatta a csomagjait, de semmi említésre méltót nem talált. A rendőrség később sajtótájékoztatón közölte, hogy az esetnek nincs köze a terrorizmushoz. Egyetlen lövés volt, az, amellyel a férfi megölte magát - írja a lap.

Szerző