"Kutyasimogatós" Vona, "cuki" Jobbik - külföldi szemmel

A Jobbik arculatváltását mutatta be ózdi riportjában vasárnap a Le Monde.

A balliberális francia lap szerint Janiczak Dávid, Ózd polgármestere "az a szélsőjobboldali aktivista, aki a közbiztonságról olyan beszédet tud tartani, amellyel kivívja honfitársai szimpátiáját. Még akkor is, ha azok romák, mint a helyi lakosság jó egyharmada" - hangsúlyozta a tudósító. Joelle Stolz szerint a 34 ezer lakosú város lett a felmérésekben a kormányzó jobboldal rovására fokozatosan javuló Jobbik politikai előtörésének szimbóluma. Több mint egymillió szavazó hagyta el az utóbbi hónapokban a Fideszt, s egyötödük szívesen szavazna a Jobbikra. A Jobbik ózdi győzelme a választók radikalizálódásának a jele, amit a konzervatív stratégiák nem láttak előre a lap szerint. A munkáscsaládból származó polgármester azt mondja az embereknek, amit hallani szeretnének, reményt keltve az egykori ipari város újjászületéséről. A lap idézte Janiczakot, aki szerint "Isten támogatásával tudott ilyen fiatalon polgármesterré válni". Azt is elmondta, hogy Ferenc pápától szeretne áldást kérni Ózdra, s míg a Fidesz számára a félelem a társadalmi összetartó erő, ő a szeretetet tekinti annak. 

A cikkszerző szerint Janiczak passzol a Vona Gábor által meghirdetett irányvonalhoz a párt szalonképessé tételére. A pártelnök kiskutyákat simogat a televízióban, és fel akar hagyni a Jobbikra jellemző antiszemita és cigányellenes retorikával. "Jóllehet a megbékélő hangnem nem tetszik a párt keménymagjának, kedves a választók számára. A Jobbik hirtelen elfogadható lehetőségként jelent meg a Fidesz-kormányzat elutasításának kifejezésére" - hívta fel a figyelmet a lap. Arra is emlékeztetett, hogy április óta Ózdon három lovas rendőr teljesít szolgálatot, a polgármester megfigyelő drónt kért a Belügyminisztériumtól és az önkormányzat egy börtön megépítéséről is döntött, amelynek megvalósításán több száz munkanélkülit foglalkoztatnának. 

A Le Monde szerint Ózd a jobboldal és a szélsőjobboldal közötti szövetség laboratóriuma lehet, a polgármester méltatja is a választókörzet fideszes képviselőjét, mert százzal több közmunkahelyet tudott elintézni. A Fidesz országos szinten azonban elutasítja a Jobbik közeledését - írta a Le Monde. 

Szerző

Fiktív kötvényt vegyenek, vasárnap is nyitva! - Videó!

Publikálás dátuma
2015.04.12. 16:10
FOTÓ: Kökényesi Gábor
Weiler Péter képzőművész nem mindennapi akcióba fogott vasárnap délelőtt: az MNB előtti járdán utcai kiállítást rendezett fiktív kötvényeket ábrázoló nyomatokból, majd jelképesen átadta azokat a Fedél Nélkül-t terjesztő hajléktalanoknak. 

A kiállításról felvételt is készítettünk, melyben a művész elmondta, hogy ha már vasárnap nem lehet élelmiszert árusítani, akkor hamis kötvényt azért lehessen. Weiler így akar fricskát mutatni a kormánynak, hogy ha már annyit sírtunk, akkor nevessünk is azon, hogy sírunk - fogalmazott.

FOTÓ: Kökényesi Gábor

FOTÓ: Kökényesi Gábor

Kökényesi Gábor felvétele:

Szerző

Tapolca - 13 óra: 21,79 százalékos részvételi arány

A választásra jogosultak 21,79 százaléka, 15 663 szavazó járult az urnákhoz a  vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 13 óráig a jogosultak 33,01 százaléka (23 695 választó) szavazott ebben a választókerületben. Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Szerző