Szemfényvesztés a Quaestor-kártalanítás törvénye

A Párbeszéd Magyarországért szemfényvesztésnek és a kormány "szerecsenmosdatásának" tartja a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító törvényt.

Erről a párt társelnöke, Szabó Tímea beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte a kabinet nem hajlandó arra, hogy a valódi elkövetőket vonja felelősségre. Emlékeztetett: olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amelyik a Magyar Nemzeti Bank nyereségéből kárpótolta volna a károsultakat. A független képviselő azzal indokolta, hogy nemmel szavazott az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépésben való magyar részvételre, hogy több héten keresztül sem kapott megnyugtató választ azokra a kérdéseire, hogyan finanszírozható a magyar misszió és hogyan garantálják a katonák biztonságát.

A politikus a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló törvényt azért nem szavazta meg, mert szerinte az alapvetően sérti a rendvédelmi dolgozók jogait. Az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazásának elhalasztását úgy kommentálta, hogy a jogszabály "elherdálta volna" a nemzeti parkok földvagyonát, de az ellenzéknek "sikerült homokot szórnia a kormány gépezetébe". Reményét fejezte ki, hogy a kabinet a javaslatot nem terjeszti újra a Ház elé.

Szerző
Témák
PM Quaestor

Az IÁ elleni harc csak egy lap Orbán pókerjátszmájában

Az LMP szerint az Iszlám Állam (IÁ) elleni magyarországi katonai szerepvállalás csak egy lap Orbán Viktor pókerjátszmájában, ezzel fizetik meg a kormány kalandor külpolitikáját.

Schiffer András frakcióvezető, a párt társelnöke a parlamenti határozathozatalokat követően sajtótájékoztatóján azt mondta, nem támogatták a szerepvállalásról szóló javaslatot egyebek mellett azért, mert szerintük részben ezzel akarják az orosz közeledés árát megfizetni, emellett semmilyen információ nincs arról, hogy az IÁ-nak milyen pénzügyi és egyéb bázisai vannak és azt sem tudni, hogy milyen belbiztonsági kockázatot jelent a részvétel.

A Quaestor-üggyel kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, az összegző módosító javaslatot támogatták, mert az kiszélesítette a kártalanításra jogosultak körét, de a zárószavazásban nem vettek részt. Ezt azzal indokolta, hogy az LMP nem adja a nevét olyan javaslathoz, ami azzal jár, hogy a jegybanknak nem kell viselnie a felelősségét ebben az ügyben.

Szerző

Újabb átverés a Quaestor-kártalanítás?

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvény csak egy "újabb átverés".

Erről Szelényi Zsuzsanna beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy a kárpótlást a kedden elfogadott jogszabály pénzintézetekre terheli, ezért "a károsultakat valójában azok az állampolgárok fogják kártalanítani, akik a nagy bankokban tartják a pénzüket".

A független képviselő arra is kitért, hogy képviselőtársával, a szintén az Együttben politizáló Szabó Szabolccsal közösen támogatták az Iszlám Állam elleni fellépésben való magyar részvételt. Magyarországnak részt kell venniük a népirtást és az emberi jogok eltiprását megakadályozó nemzetközi missziókban - mondta. Szelényi Zsuzsanna azt, hogy elhalasztották az állami földvagyon kezeléséről szóló javaslat zárószavazását úgy kommentálta: az ellenzék nem hagyta, hogy a kormány "bekebelezze és pénzzé tegye" a nemzeti parkok földjeit.

Szerző