Előfizetés

Az Orbán-esküvő DNS-botránya: síri csend

V. J.
Publikálás dátuma
2015.04.14. 18:49
Fotó: Népszava
Egy év telt el azóta, hogy a sajtóban kirobbant az Orbán Ráhel-féle DNS-botrány. Mint megírtuk, a miniszterelnök lányának esküvőjén elloptak egy mobiltelefont. Ennek kivizsgálását a legjobb hazai gyilkossági nyomozókra bízták. Az eseményen dolgozóktól még DNS-mintát is vettek, hogy kiderüljön, ki a tettes. Az ezzel kapcsolatban feltett kérdésünkre a rendőrség tavaly óta nem válaszolt. Keddi megkeresésünkre további türelmet kértek.

Rendkívül megalázó, és csak az alkalmazottakra kiterjedő vizsgálatba kezdett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gyilkossági osztálya egy, az Orbán Ráhel két évvel ezelőtti esküvőjén eltűnt telefon ügyében. Mint arról a Népszava tudósított, Csókási László - aki felszolgálóként részt vett az eseményen -, honlapján arról számolt be, hogy 2013 novemberében a rendezvény dolgozóit az NNI kereste meg a azzal a kéréssel, hogy jelenjenek meg tanúkihallgatáson, mert a lagziban elloptak egy telefont az egyik vendégtől. Csókási László azt írta „a meglepődésem ott váltott át sokkba, amikor a nyomozótiszt közölte, hogy minden dolgozótól DNS-mintát vesznek! Eszem ágában sem volt hozzájárulni a DNS-minta adásához.”

A férfi szerint több mint 60 ember dolgozott a Tiborcz-birtokon azon az éjjelen (pincérek, konyhai személyzet, őrök.) Az esküvő helyszínét az alkalmazottak egyébként nem hagyhatták el, sőt az elején mindenkitől elvették a telefonját, és elzárták. Csak a rendezvény végén adták vissza mindenkinek.

Csókási először megtagadta a DNS leadását, de egy második kihallgatásra is beidézték, ahol figyelmeztették, hogy akár kétszázezer forintos rendbírsággal is sújthatják, ha makacskodik. Így végül levették a mintát.

Különös a történetben, hogy a „kisebb értékre elkövetett lopás vétsége” – tehát nem bűntett – ügyében az NNI életvédelmi osztálya járt el, azaz a legjobban képzett hazai gyilkossági nyomozók keresték a telefont. A DNS-vizsgálatok költsége akár tízmillió forintos nagyságrendű is lehetett – értesült a Népszava.

Lapunk egy éve folyamatosan keresi a rendőrséget, hogy választ kapjon a történtekkel, a nyomozással kapcsolatban. Eddig minden érdeklődésünk nyomán türelmet kértek a válaszig. Az egyéves évforduló kapcsán érdeklődésünkre az ORFK sajtószolgálata további kis türelmet kért. A Népszava továbbra is vár a reagálásra.

"Eladva" táblákkal demonstráltak a földtörvény ellen

Publikálás dátuma
2015.04.14. 18:20
Az LMP-s képviselők a parlament ülésén. Forrás: Facebook/LMP
Az LMP arra szólítja fel Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy ne nyújtsa be újra az állami földvagyon kezeléséről szóló javaslatot, amelynek zárószavazását kedden elhalasztotta a parlament.  A sajtótájékoztató alatt a képviselő mögött álló aktivisták tíz táblát tartottak fel, amelyeken a magyarországi nemzeti parkok nevei, illetve az "eladva" felirat volt olvasható.

Az ellenéki párt képviselője, Sallai R. Benedek a tárca épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, jelenleg körülbelül háromszázezer hektárnyi nemzeti parki vagyonkezelésben álló védett termőföld található Magyarországon. Ezek egy részét jelenleg is bérlik, de úgy, hogy a gazdálkodás a természetvédelmi célok megvalósítását szolgálja - hangsúlyozta, hozzátéve: a jogszabály ezt a rendszert tette volna tönkre.

Az LMP részben örül annak, hogy az ellenzéki összefogás miatt a törvény nem ment át, de ezt nem tekintik sikernek - fogalmazott. Jelezte, a benyújtók péntekig újból kérhetik, hogy a törvényről szavazzanak. A sajtótájékoztató alatt a képviselő mögött álló aktivisták tíz táblát tartottak fel, amelyeken a magyarországi nemzeti parkok nevei, illetve az "eladva" felirat volt olvasható. Sallai R. Benedek azt mondta, nagyon féltek attól, hogy holnapra a valóságban is ilyen táblák kerülnek ki a nemzeti parkokra.

Az esemény végén az LMP aktivistái egy talicskában hozott földből töltöttek meg cserepeket, amelyeket letettek a járdára. A politikus azt mondta, ennek a jó minőségű termőföldnek lényegesen magasabb az aranykoronaértéke, mint a szikes alföldi területek, ezért javasolja, hogy a "termőföldéhes kormányközeli érdeklődök" ezek közül vigyenek maguknak.

Mesterházy: valaki hazudik!

Írásbeli kérdéssel fordul Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez Mesterházy Attila azután, hogy a fideszes Németh Zsolt az ATV-ben elárulta, nem tudja mind a hat, Amerikából kitiltott személy kilétét, de 4-ről, vagy 5-ről tudja, kicsoda. Az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja megdöbbent a testület kormánypárti elnökének nyilatkozatán, hiszen az utóbbi hónapokban többször, több kormányzati illetékest is megkérdezett már az Egyesült Államokba történt, kormányhivatalnokokat érintő beutazási tilalmak ügyében, s a kabinet mindmáig cáfolta, hogy Vida Ildikón, a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) elnökén kívül bármely más érintett kilétéről tudomásuk lenne. 

Mesterházy lapunknak azt mondta, írásbeli kérdésében az ellentmondás föloldására kéri Szijjártót, hiszen elképzelhetetlennek tartja, hogy az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke ne tájékoztassa információiról saját kormányát, vagy a magyar diplomácia vezetőjét.

Az MSZP-s képviselő azt is tudakolja a külügyminisztertől, fenntartja-e korábbi állítását, miszerint fogalma sincs a kitiltottak névsoráról (Szijjártó tárcája lapunk mai megkeresésére nem reagált, ám a hvg.hu-val azt közölték, fenntartják ezt az állítást – a szerk.). Mesterház tudni szeretné azt is, hogyan fordulhat elő, hogy Németh Zsolt olyan információkkal rendelkezik az ügyben, amelyekkel a kormány állítólag nem. Úgy véli ugyanis, mindez felveti a külügyminiszter alkalmasságának kérdését, épp ezért írásbeli kérdésében Szijjártó esetleges lemondási szándékáról is érdeklődik.

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy a külügyi bizottság fideszes elnöke ne tájékoztassa információiról a saját kormányát, az ügyben tehát valaki nyilvánvalóan hazudik” – fogalmazott lapunknak Mesterházy, hozzátéve: ha egy külügyminiszter nem tudja, amit a saját pártja által delegált parlamenti bizottsági elnök tud, akkor komolyan felmerül, hogy helyet kellene cserélniük. „A történtek nyomán az is fölmerül, hogy Németh Zsoltnak százszor jobb kapcsolatai vannak az amerikai nagykövetséggel, mint annak a személynek, akit a kormányfő a diplomáciai kapcsolatok ápolásával bízott meg, azaz Szijjártó Péternek”.

Vágó: legkésőbb most tájékoztatást kérhetnek
Szerintem a kormány legkésőbb Vida Ildikó nyilvános színvallása óta tudja, hogy kik az érintettek, bár már jóval előbb is értesülhetett erről, hiszen az adóhatóság elnöke tavaly novemberben azt is állította: azonnal, a kitiltásról szóló határozat kézhez vételét követően tájékoztatta a kormányt személyes érintettségéről - emlékeztette lapunkat Vágó Gábor.
A volt LMP-s képviselő, aki maga is perben áll a NAV-elnökkel a kitiltási botrányt követő nyilatkozatai miatt, arra is fölhívta a figyelmet: e határozatokat még október elején kézbesítették az érintetteknek, s a kormány már akkor zavarba került kommunikációjával, amikor Vida ominózus interjúja megjelent. Vágó szerint egyébként egy felelős kormánynak tudnia kell, ha bármely alkalmazottja ilyen helyzetbe kerül, épp ezért, ha eddig nem is tette meg, most már nemcsak Vida Ildikót, akár Németh Zsoltot is fölkérheti, hogy adjon tájékoztatást a névsorról.