Előfizetés

Vega és a pávatánc

A szomszédasszony kiszaladt a patikába, megkért, hogy egy félórára, vigyázzak Petrára, az unokájára. Így együtt válogattuk a lencsét a négyéves kislánnyal. Persze fél szemmel azért a tévét néztük, a mesében éppen azt bizonygatták, hogy milyen jó, hogy itt a tavasz a virágok a legszebbik ruhájukat veszik fel és táncolnak a szél úrfiakkal. Ki a Nyugatról jövő széllel, ki a Keletről fújdogálóval keringőzik, a madarak állják a zenét, ők kísérik a csicsergésükkel a nagy "bulit"...

A hírekben aztán - mintha a megrendeltük volna - besurran a képernyőre a Vega nevű gólya, ő Délről, egyenesen Afrikából érkezett haza, a Csád-tó környékén telelt. Neki nem volt kedve táncolni semmilyen széllel, fáradtan éhesen rogyott le az Ipolyvecén lévő fészkére. Miért mentél a világ legszegényebb tájára? - mondtam magamban, ott az embereknek sincs mit enniük, és ugyanolyan magas a korrupció mint nálunk. Csak nem szakmát tanulni mentél, ehhez nem kellett volna sok ezer kilométert repülnöd, ebben a témában itthon is kiváló tanárok vannak. Ezt mondtam virtuálisan a gólyának, miközben Petra tátott szájjal nézte a landolást aztán megszólalt: " És hol fér el a gyerek, tetszik látni, a szárnya között nincs hely és a lábát összezárja, a hátán meg nincs csomag". Megpróbáltatás volt elmagyarázni, csak mese, hogy a gólya hozza... Tudom, tudom, szól közbe Petra, én meg nem merek tovább érdeklődni, nehogy fölvilágosítson. De Petra továbbra is filozofál: "Reméljük nem szállnak rá a szép nő fejére! Tetszett látni a tévében, amikor a madarak a szép nő fején a csőrükkel igyekszenek lyukat fúrni. Régen szerettem a madarakat, de amióta verekedősek lettek, már nem csípem őket". Ez egy reklám, nyugtatom a kislányt és szót váltunk arról is, hogy mi az a reklám, hogy ilyen módon hívják fel a figyelmet például a gyógyszergyártók egy fejfájás csillapítóra. Petra egy pillanat múlva kapcsol és nevetve válaszol: "az anyukám is azért ment a patikába, mert őt is megtámadták a madarak".

Nincs az a világháló, amely kielégíthetné a kislány kíváncsiságát: mi az hogy kakaslövés? Húsvétra várva hangozhatott el valamelyik tévécsatornán hogy a tatárjárás idején az Apáca nevű falu lakosai elbújtak az ellenség elől, kutyástól, macskástól, disznóstól, baromfistól... aztán amikor egy kakas nem bírta tovább a csendet, nem bírt a természetével, fölugrott a várfalra és elkezdett kukorékolni, s ezzel elárulta, hogy hol bújtak el a falu lakosai". Azóta bosszút állnak a kakasokon minden húsvétkor! "És ma nincsenek ilyen kakasok"? - érdeklődik Petra. Dehogynem, tele van velük a világ, mondom magamban, néha egyik-másik kukorékol még a magyar parlamentben is, de ha nem figyel a "kiskakas" a fővezérre, a jelenlegi "batu kánra", mindennapossá lehet a kakaskilövés. Nincs vadászati tilalom, annyi az államtitkár-helyettes - összesen 110 - hogy gazdag lehet a zsákmány.

Csak figyeld az eseményeket Petra, majd magadtól rájössz mindenre, eszedbe se jusson, hogy irigykedve kormányablakot követelj, mint azt mórahalmiak tették. Ne a kormányablakot irigyeld a mórahalmi óvodásoktól, és ne is azt, hogy ott van s közelben a Páva Vendégház, ahol - ha nem vigyáznak - esetleg megtanulhatják a "legújabb" ősi hagyományt a pávatáncot is. A pávatánc nem más, mint egy hazug átverés, barátoknak nem ajánlatos.

Habonyizálódás

Nincs itt kérem, semmi látnivaló! Habony Árpád összevissza sértegette a KRESZ-t? Hát miért épp ezt ne sértegette volna, ha e jog neki hivatalból jár. Ha nincs hasbarúgható nyugdíjas a közelben, valamit csak kell csinálnia.

Habony a közismert nem közszereplő, a Gucci táskával és a - mérvadó divatguruk szerint női kabátban – parádézó nemtanácsadó fölül áll az írott jogon. Az erkölcsökön is, de ezt már régebb óta tudjuk.

A mellette ülő szundikás Andy Vajna mintegy jobboldali támasza Habonynak a „bármit megtehetünk, mert bármit megtehetünk” projektben.

Ja, hogy az autó rendszáma nem szerepel a nyilvántartásban? Hogy titkosszolgálati volt a járgány vagy hamis, lopott? Ki tudja? (Csak az öregebbek emlékeznek a Foltányi-botrányra, amikor 25 éve egy fiatal MDF-es pofátlan hülyegyerek, hamis legendával beült a hírszerzés főnöke autójának volánjához – óh, idők, akkor ez még egy 1500-as Lada volt -, majd kék lámpával balesetezett a Vígszínháznál, és cserbenhagyta áldozatát. A taxisok fogták el a menekülő ifjút, Foltányi Árpádot, és az éledő demokrácia jele volt, hogy nem verték helyben agyon. Árpád – látjuk e keresztnév mintha kézenfogva járna a titkos, szabálysértegetős autókkal…)

De ahogyan Habony egy valódi fantom a magyar közéletben, miért ne lehetne fantom az ő autója is a magyar közlekedésben? Fogadjuk el, nem tehetünk egyebet.

Vagy mégis…?

A bizonytalan Orbán

Akiknek volt szerencséjük hétfőn találkozni Orbán Viktorral, azt mondják, egy rendkívül elbizonytalanodott politikussal találták magukat szemben. Persze ezt a frazeológiát, már tudniillik a „bizonytalan Orbán” összetételt egy kicsit még kóstolgatnunk kell, a két szó egyelőre sehogy se áll össze eggyé, azaz valódi frazeológiává, de hinnünk kell azoknak, akiknek ez volt a hétfői Orbán-benyomásuk. Végül is, hiába a 2014-es három választási siker, október óta gyors pofonokat kapott a Fidesz; egykor Orbán Ludas Matyizott, most őt kenték el háromszor egymás után.

Elképesztő egyébként, hogy nemzetközi szinten mennyire pontosan látják a magyar helyzetet és ezen belül a Fidesz elnökét. Tudják róla, hogy ügyes demagóg, tudják róla, hogy az államot Fidesz-állammá változtatta, de azt is tartják róla, hogy rosszul viseli a kritikát. De nem a külföldről, netán Brüsszelből érkezőt; az megkeményíti őt, magára öltheti népmesei jelmezét, a magyarság megvédelmezőjének álarcát. Ezért is oly óvatos vele Brüsszel, mert miközben a demokratikus országok vezetőinek többsége – beleértve az Európai Néppárthoz tartozókat is – enyhén fogalmazva is gyanakvással figyeli a magyarországi történéseket, nem tud, vagy nem akar az orbánizmus ellen lépni. Pedig ők is orbánizmusnak látják, tudják az állam, annak intézményei és a közmédia teljes elfoglalását, még sem tudnak ellene tenni. Talán mert, mint a doppingellenes harcot vívók, mindig egy lépéssel le vannak maradva a szert használókkal szemben. A megelőzést, mondják, külföldről lehetetlen elvégezni, csak mi magunk vagyunk képesek megálljt parancsolni.

Kérdés, hogy a harmadik, sorozatban elszenvedett Orbán-vereség valóban elbizonytalanította-e a Fidesz elnökét, avagy csak keresi a kommunikációs megoldást eddigi politikája folytatásához. Másként fogalmazva: hajlandó-e elfogadni, hogy Magyarországot vissza kell vezetni a demokratikus útra, miáltal kitörhet a nemzetközi elszigeteltségből, illetve közönyből, avagy fokozza az eddigi antidemokratikus tempót, még inkább visszaszorítja a vélemény-szabadságot, ami viszont előbb-utóbb a teljes széteséshez, a totális megsemmisüléshez vezet.

Ha nekem kellene szavaznom, azt mondanám: Orbán innen már nem fordul vissza, képtelen önmaga korrekciójára.

De hol van még az orbánizmus teljes megsemmisülése?