Brutális rongálás a temetőben: holokauszttáblákat tettek tönkre - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.04.15. 18:31
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vandálok súlyosan megrongálták a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelye által elhelyezett holokauszt emléktáblákat a csömöri temetőben. 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciója tiltakozását fejezi ki a rongálás kapcsán, Vejkey Imre, a kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese szerint felháborítóak az ilyen és ehhez hasonló cselekmények, amelyek nem tisztelik a fasizmus és a nácizmus ártatlan áldozatainak emlékét. A politikus úgy fogalmazott: a magyar államnak meg kell védenie a szélsőségesektől minden állampolgárát, ugyanis ezek a vandál cselekmények Magyarországot támadják, annak ezer éves értékeit rombolják. A politikus felszólította a rendőrséget, hogy a már benyújtott feljelentés alapján mihamarabb folytassa le a nyomozást, állapítsa meg a bűncselekmény motivációját, továbbá mindent tegyen meg az elkövetők kézre kerítése érdekében. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke hangsúlyozta: a békés egymás mellett élésért küzdenek, és a vandál elkövetők a közös gyökereket pusztítják. Szintén azt kérte, a rendőrség mihamarabb találja meg az elkövetőket, és egyúttal jelezte: a Gloria Victis Alapítvány a táblatöredékeket bekeretezve a helyükön hagyja mementóként. Az alapítvány közlése szerint a csömöri Gloria Victis emlékhelyen április 11-ére virradó éjszaka ismeretlen elkövetők szétvertek két holokauszt emléktáblát. 

Szerző

"Megdöbbentő!" Okosan kitalált bűncselekmény a Kun-Mediátornál?

Helybeliként megdöbbentőnek nevezte a történteket, és az eddigi információk alapján "okosan kitalált" bűncselekményről beszélt, a károsultaknak pedig eredményes felderítő munkát és jogi segítséget ígért a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés Karcagon élő elnöke a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja ügyében a városházán szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a legfrissebb adatok alapján 200-nál több károsultról tudnak, ám ez a szám "percről-percre nő". Jelenleg kétmilliárd forint körülire saccolható az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nincs tudomásuk – tette hozzá.

Emlékeztetett: a településen élők közül sokan tudják: a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. egy kiterjedt "cégháló" része, melynek tulajdonosi köre "ellenzéki politikusokat és pártokat támogatott, és feszült viszonyban volt Fazekas Sándor jelenlegi földművelésügyi miniszterrel, a város korábbi polgármesterével és a települést jelenleg irányító Dobos Lászlóval.” Kijelentette: minden károsult és a tulajdonosokat ismerő állampolgár információja segítheti a nyomozást. Amennyiben a rendőrség fel tudja göngyölíteni a céghálózatot, a pénz is meg fog kerülni – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke.

Kovács Sándor kitért arra is, hogy a károsultaktól úgy tudja: a városban televíziót is létrehozott cég már 10 éve foglalkozik befektetés kezeléssel, miközben ezt sehol nem hirdette meg, ami „gyanús és arra utal, hogy illegális tevékenységről volt szó”. Két eset lehetséges: a vállalkozás vagy illegális pénzügyi tevékenységet folytatott, ami bűncselekmény, vagy rosszul fektette be a rábízott pénzt – mondta jelezve, hogy ezt mielőbb tisztázni kell a továbblépés érdekében. Érdekesnek nevezte ugyanakkor, hogy voltak olyan ügyvédek és politikusok, akik hamarabb értek a helyszínre, mint a károsultak, ami felveti annak lehetőségét, hogy az érintettek bennfentes információkkal rendelkeztek.

Dobos László polgármester (Fidesz-KDNP) a tájékoztatón arról beszélt, hogy az utazási irodaként ismert és jól működő cég köztiszteletben álló karcagi vezetőjének hétfőről keddre virradóra veszett nyoma. Az irodába – melynek bejáratán a „technikai okok miatt zárva” felírat olvasható - kedden az ott dolgozók sem tudtak bejutni, főnöküket hiába keresték telefonon. Az ügy „komoly érzelmi hullámokat váltott ki és feszültséget okozott a városban” – fogalmazott, nyugalomra, türelemre és összefogásra kérve a befektetőket és minden lehetséges segítséget megígérve nekik. Közölte: hallomásból úgy tudják, 500 ezer forinttól több százmillió forintig terjedő összegeket adtak át a károsultak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nek. „Végtelenül sajnáljuk, hogy ez a - Karcagon eddig példátlan – előre jól megtervezett csalás előfordult, mely a számok alapján sok gyanútlan, a befektetésre szánt pénzét évtizedeken át megtakarított embert és családot érint” – mondta. Megjegyezte: sajnálattal vették tudomásul, hogy helyi „jobbikos aktivisták” a hangulatot nem csitítani, hanem szítani igyekeztek.

Az eseményt követően Dobos László és Kovács Sándor az addig a városháza folyosóján várakozó mintegy kéttucatnyi károsultat is tájékoztatta az ügy legfrissebb fejleményeiről. Az érintettek kérdéseire válaszolva a két vezető hangsúlyozta: mindenkit váratlanul ért az eset, melyre az első feljelentésig és a cég pénzügyi tevékenységét nem ismerve a hatóságok és az illetékesek sem figyelhettek fel. A megbeszélésen az érezhetően feszült hangulatban lévő, ám tájékoztatást fegyelmezetten végighallgató károsultak elfogadták és tudomásul vették az elhangzottakat, ám többen is hangsúlyozták: értetlenül, felháborodva és kétségbeesetten állnak az eset előtt, hiszen a céggel való együttműködésük korábban zökkenőmentes volt és a társaságtól kapott papírok, illetve dokumentumok is a tevékenység hivatalosságának, illetve a cég megbízhatóságának látszatát keltették.     

A police.hu kedd este tette közzé, hogy sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz - közölte a rendőrség kedden este.     A tájékoztatás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatja, és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert.

Szerző

100 lakásban maradtak gáz nélkül Pest megyében

Munkagép vágott el egy gázvezetéket Tahitótfaluban, 7 embernek el kellett hagynia otthonát, 100 lakásban nincs gáz – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője szerda délután.

 Csámpai Attila közlése szerint a Nyulas utcában megsérült vezeték javításához már hozzáláttak a szolgáltató szakemberei, miután megszüntették a szivárgást. A szentendrei tűzoltók a katasztrófavédelem műveleti szolgálatának irányításával biztosítják a helyszínt. A környéket 100 méteres sugarú körben lezárták, 7 lakót, közöttük egy gyereket távolabbra kísértek. A várhatóan egy órán át tartó hibaelhárítás befejezéséig mintegy 100 tahitótfalui otthonban szünetel a gázszolgáltatás – tette hozzá a szóvivő.   

Szerző