Előfizetés

Nemcsak a villanyoszlop-reklámok, az ESMA is Garancsié

Az Esma Zrt-t irányító Bleuer István a tulajdonostársakkal együtt úgy határozott, hogy a management részére értékesíti a társaságot, azonban a beruházás nagysága miatt szükség volt egy pénzügyi befektetőre is, Garancsi István adta a legkedvezőbb ajánlatot - olvasható a cég közleményében. Vagyis ez korábbi információnkat megerősíti, amely szerint Garancsi egyik érdekeltsége szerezheti meg - az eddig az ESMA tulajdonában lévő - villanyoszlop-reklámok jogait. Úgy tudjuk – szemben a Népszabadság megkeresésére adott válasszal – a nemzeti fejlesztési tárcánál már készül az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a lámpaoszlopokon ismét kihelyezhetőek legyenek reklámok. 

A társaság közlése szerint: a beruházás nagysága miatt a megmaradt csapatnak szüksége volt egy pénzügyi befektetőre is. Több, a gazdasági életben ismert szereplő megkeresése  után Garancsi István adta a legkedvezőbb ajánlatot. Közel fél év egyeztetés, valamint teljes átvilágítás után a management képviselőjével közösen létrehozott cég a mai napon megvásárolta az Esma részvények  100 % - át. A tényleges tulajdonba lépés azonban csak később, a szerződésben foglalt valamennyi feltétel teljesülésekor fog megtörténni. A Zrt. vezérigazgatója, valamint a management  tulajdonosi képviselője a cégnél közel 20 éve dolgozó Gátai Péter lett. Tekintettel arra, hogy az eladóknak számos közterületi érdekeltsége maradt, valamint széles kapcsolatrendszerrel, tapasztalattal bír, közös értékesítési rendszert, valamint szoros együttműködést fognak kialakítani. 

A Népszabadság írta meg, hogy ugyan három éve törvény tiltja a villanyoszlopokra kifüggesztett reklámokat, ami jelentős bevételi forrástól fosztotta meg az ESMA-t, s a oszlopkandeláber-reklámok jogai így nem sokat érnek, mégis élénken érdeklődik iránta egy kör, amely mögött a piaci szereplők Habony Árpádot és Garancsi Istvánt sejtik. Lapunknak megerősítették, hogy már korábban is volt érdeklődés az ESMA által birtokolt villanyoszlop reklámok jogai iránt, ám eddig a cég nem adta el azt.

Ismert, a második Orbán-kormány 2012-ben a közlekedési törvény módosításában rejtette el azt a passzust, amely alapján az ESMA-nak több mint tízezer, villanyoszlopon lévő hirdetőfelületet kellett leszerelnie. Korábban, a 2011 januárjában hatályba lépett jogszabály „csak” az új oszlopreklámok kihelyezését tiltotta. Akkor mindkét kormányzati lépés mögött Simicska Lajost látták, mondván: a közterületi hirdetési piacon nem akart saját cégeinek riválist. Az Orbán-Simicska háború ezt a helyzetet is felülírta, a mostani eladás mögött már a kormányfő által helyzetbe hozott új oligarchákat sejtik. Az 1989-ben, spanyol-magyar vegyesvállalatként indult ESMA még a kilencvenes években kötött hosszú távú megállapodást az áramszolgáltatókkal az oszlopok bérleti jogáról. 

Csepreghy mondjon le! - Az Orbán-kormány hazudott az uniós jelentésről

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár lemondását követeli az Együtt az uniós gazdaságfejlesztési pénzek kifizetésének felfüggesztésével összefüggésben.

 Az ellenzéki párt csütörtöki közleményében egy a 444.hu-n nyilvánosságot kapott uniós jelentésre hivatkozva - azt írta, szerinte egyértelmű, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány hazudott az Európai Bizottság jelentéséről, hiszen a túlárazott és szabálytalan projektek 2012 utánra tehetők. Az Együtt szerint a 700 milliárdnyi EU-forrás felfüggesztése a Fidesz és az Orbán-kabinet felelőssége.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség a szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit. Az érintett területek 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint.

Holokauszt-emléknap - Pálinkás: el kell jutni a "a soha többéig"

Publikálás dátuma
2015.04.16. 14:12
Résztvevők a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházb
Pálinkás József szerint a holokauszt emléknapja "az európai történelem magyar szégyennapja", és el kell gondolkodni azon, milyen úton, milyen történések vezettek a szörnyűségekhez. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke erről csütörtökön Budapesten, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen beszélt.

Szerinte meg kell nézni, hogy elődeink a megkülönböztetéstől a gyűlölködéseken át hogyan jutottak el az ordas eszmékig, a gyilkos indulatig, a gyilkolásig, a népirtásban való közreműködésig. Szavai szerint lélekben megrendülve el kell jutni "a soha többé" érzéséig. Azt is mondta, az emléknap nemcsak emlékezés az áldozatokra, hanem üzenet is a közömbösöknek, a gyáváknak, a társutasoknak és a tetteseknek, hogy nincs feledés, a megbocsátás pedig csak az áldozatok, a meggyötörtek joga lehet. 

Arra hívta fel a figyelmet: Richter Gedeon többet tett a magyar nemzetért, mint "szájhősök, önző idióták és középszerű gyávák tíz- és százezrei". Mint mondta, a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének embersége, jóra használt esze, gondolkodása, kreativitása, innovációja sok ezer magyar családnak biztosított megélhetést az elmúlt 110 évben, és ebben kevesek előzhetik meg. Pálinkás József hangsúlyozta, az ipar és a szolgáltatások megváltozott környezetében a magyar kormány együtt kíván dolgozni Richter Gedeon mai követőivel, ez szavai szerint nem kis feladat lesz munkában, kreativitásban, tisztességben.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszédében kiemelte: a holokauszt idején a felvilágosultnak mondott emberiség értékei omlottak össze, ami hatmillió ember elpusztításához vezetett.  Nemzedékről nemzedékre el kell mondani azt a történetet, amelyet a világ holokausztként ismer - figyelmeztetett. A Mazsihisz elnöke szólt arról is, hogy a holokauszt 70. évfordulójának a kormány egy egész emlékévet szánt. "Megrendítő kiállítások, maradandó emlékművek, értékes konferenciák, előadások és megemlékezések kövezték ki az emlékezés útját" - fogalmazott. 

 Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszédet mond a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2015. április 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszédet mond a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2015. április 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Holokauszt70 kormányprogram okán szembesült az egész társadalom azzal az egyébiránt közismert ténnyel, hogy a hetven éve történteket Magyarország még nem dolgozta fel, és a sokak által emlegetett "kibeszéletlenség" a kormány programjának részleges sikertelenségéhez vezetett - mondta Heisler András, hozzátéve, talán éppen annak felismerése volt az emlékév legfontosabb tanulsága, hogy ez "a kibeszéletlenség" mérgezi a lelkeket.

Az emlékév tanulságait mindnyájunknak le kell vonni - hangsúlyozta a Mazsihisz elnöke, mert "aki nem hajlandó erre, az semmit, de semmit nem értett meg a holokausztból, és semmit nem értett meg abból, hogy a szavakkal mérgezni lehet". Mint ahogy azt sem fogja fel, hogy a gyűlölködés milyen szívósan rombolja a társadalom önvédelmi képességét - tette hozzá. Politikai harcok és feleslegesen kiprovokált emlékezetpolitikai viták helyett "a jövőnkre, a közös jövőnkre kellene koncentrálnunk", amiben nincs helye szélsőséges gondolkodásnak - fogalmazott.

A Mazsihisz elnöke hangsúlyozta: nyíltan antiszemita politikusokat vagy közszereplőket, írókat vagy művészeket akkor sem lehet elfogadni, ha közben ők bármilyen intellektuális értéket alkottak. Aki antiszemita nézetek vall, az kiírja magát az emberiség értékalkotó részéből - tette hozzá. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója köszöntötte az ünnepségen megjelent Richter Andreát, Richter Gedeon unokáját. Bogsch Erik ünnepi beszédében kiemelte: feladatuknak tekintik Richter Gedeon fantasztikus szellemiségének megőrzését és a tragikusan megszakadt életpályájának megfelelő folytatását.

Mint mondta, Richter Gedeon öröksége a függetlenségre alapuló hosszú távú stratégia, a nemzetközi szinten gondolkodás, az etikus üzleti magatartás és a társadalmi szerepvállalás, ezeket szem előtt tartva tudják Richter Gedeon szellemiségét továbbvinni, ami a társaság valamennyi munkavállalójának fontos.