Karcagi brókerbotrány: 20 milliárdos a kár?

Publikálás dátuma
2015.04.16. 15:23
A Kun-Mediátorhoz tartozó utazási iroda is zárva tartott tegnap. MTI Fotó: Bugány János
Egyelőre bizonytalan, hogy három-négymilliárd forint vagy ennél nagyságrenddel nagyobb, esetleg 20 milliárd forint a kár - fejtette ki Dobrossy István ügyvéd a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. mintegy kétszáz megjelent károsultja számára tartott jogi tanácsadással egybekötött tájékoztatón a karcagi városházán csütörtökön. 

Hozzátette: név szerinti feljelentést tettek a cég vezetőivel szemben, a nyomozást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja. Felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy csak olyan összegről tegyenek feljelentést, amelynek a forrását igazolni tudják. A karcagi városháza nagytermét megtöltő mintegy kétszáz károsult láthatóan zaklatott lelkiállapotban, ám fegyelmezetten hallgatta az ügyvéd tájékoztatóját és tett fel kérdéseket. A tájékoztató alapján a károsultak folyamatosan jelentkeznek, ezért nehéz megbecsülni azt, hogy mekkora összegről lehet szó.

Dobrossy István elmondta: a kft.-nek két tagja van, a 2013. december 31-ei mérleg szerint saját tőkéje 24 millió forint fölötti összeg, tehát sem eszköz, sem pedig forrás oldalon nincs meg az a vagyon, amelyet a károsultak befizettek. A pénz mozgása cégen kívül, de a cég nevén történt - mondta. Hozzátette: csodálja, hogy ez az ügy nem került az elmúlt évek során a pénzügyi felügyelet elé. Kiemelte: a cég esetében a felügyeleti engedély nem vonatkozott betétgyűjtésre. Dobrossy elmondta: a jogszabályok szerint a cég vagyonából lehet kielégítést nyújtani, ám az már politikai kérdés, hogy az állam a nagyszámú károsultra tekintettel részt kíván-e venni megsegítésükben. Hangsúlyozta: nem olyan ügyről van szó, mint a Questor esetében, mert ebben az esetben szerinte úgy tűnik, nem merül fel állami felelősségvállalás.

A befektetők pénzének hollétéről egyelőre nem lehet tudni - mondta az ügyvéd. Dobrossy István hozzátette: a kft. egyik vezetője a cégnyilvántartás szerint igazgatósági tag a Múzeumkert Zrt.-nél, a cég 23-24 millió forint saját tőkével rendelkezik, ami nem támasztja alá, hogy a hiányzó pénzt ebbe a társaságba fektették volna. Egy károsult kérdésre azt mondta, hogy ha többen fognak össze és bíznak meg egy ügyvédet, olcsóbb lehet számukra, mert hasonló ügyekről van szó. Ne egyénileg tárgyaljanak a Kun-Mediátor képviselőivel, hanem csoportosan - tanácsolta.

Újabb kérdésre válaszolva elmondta: vállalja azok képviseletét, akik ezt szeretnék, de senki ne számítson gyors megtérülésre. A károsultaknak azt tanácsolta, készítsenek kimutatást, amelyben szerepel, hogy mikor vették fel a kapcsolatot a céggel, mekkora összeget fektettek be és vettek ki, illetve tartalmazza a kimutatás az egyenleget is. Dobrossy István tudomása szerint a cég egyik tagja, egy hölgy nem akar elbújni a hatóságok elől. Célszerű lenne viszont mielőbb beszámolnia arról, hová tűnt a befektetők pénze, és az milyen értékekben tárgyiasult, mert mindez enyhítő körülménynek számítana - emelte ki. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet az elkövetők büntetése.

Körözik a cég ügyvezetőjét

Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek annyit mondott, hogy a 61 éves Dobrai Sándorné felkutatására a főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya rendelt el körözést, de további információt egyelőre nem hoz nyilvánosságra a rendőrség. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy a körözött nő kapcsolatba hozható-e a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-vel vagy sem.

A Kun-Mediátor Kft. résztulajdonosa, az éppen külföldön tartózkodó Kemecsi László már úton van Magyarországra - mondta Dobrossy István, a cég károsultjait képviselő ügyvéd csütörtökön az M1 aktuális csatornának. Az ügyvéd közölte: Kemecsi László önszántából jön és együttműködik a hatóságokkal. 

Kemecsi László az Origo hírportál szerint Dobrai Sándornénak, a cég ügyvezetőjének a veje és a Kun-Mediátor Kft. résztulajdonosa, valamint a karcagi sportegyesület vezetőedzője. 

Kormányszóvivő: a pénzügyi rendszer felelőssége az ügy

A karcagi Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügye a pénzügyi rendszer és azok felelőssége, akik ezeket a csalásokat, s egyéb láthatóan bűncselekménybe hajló visszaéléseket elkövették - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Utalva a brókerbotrányokra a kormányszóvivő azt mondta: úgy tűnik, az összes pénzügyi botrány büntetőügy, nem hiába zajlanak nyomozások. A karcagi cég esetében ki kell deríteni, hogy pontosan mi történt. Kiemelte: bíznak benne, hogy a lehető legtöbb esetben meglesznek a források, amelyet a kártalanításokat fedezni tudják.   

Korábban írtuk: Sok karcagi befektető hiába próbált hozzáférni kedden és tegnap is a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-nél elhelyezett pénzéhez. Az iroda "technikai okok miatt zárva", a cég ügyvezetése pedig szőrén-szálán eltűnt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást – közölte a rendőrség kedden este. 

Nem is tudtak a banki tevékenységről

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Karcag polgármestere, Dobos László, aki azt mondta, sok karcagi nem is tudott arról, hogy a Kun-Mediátor banki tevékenységet is folytatott. A polgármester úgy tudja, 500 ezer forintostól több százmillió forintos betéteket helyeztek el a Kun-Mediátornál az ügyfelek.A vállalkozás ugyan budapesti székhellyel működik, de vezetője és egyik tulajdonosa is karcagi lakos, a helyi társasági és gazdasági élet meghatározó szereplője. Az ügyvezető asszony helybéli igen komoly megbecsültségével magyarázható az is, hogy az utóbbi időszak brókerbotrányait követően sem indult meg a tömeges pénzkivétel.

 

Szerző
Frissítve: 2015.04.16. 22:05

Vegyesen alakult az árfolyam, 300 fölött a forint/euró

Publikálás dátuma
2015.04.16. 12:55
FOTÓ: Thinkstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon csütörtökön.

Este fél nyolc körül az eurót 301,59 forinton, a dollárt 280,36 forinton, a svájci frankot 293,20 forinton, a japán jent pedig 2,3542 forinton jegyezték.

Napindító (csütörtök GMT 00.00) értékéhez képest az euró 0,59 százalékkal, a frank pedig 0,77 százalékkal drágult, míg a dollár 0,16 százalékkal, a jen pedig 0,10 százalékkal gyengült. Az euró árfolyama 298,88 és 302,33 forint között alakult napközben. A dollár árfolyama 278,87 és 282,71 forint között mozgott. A svájci frankkal a 289,87 és 293,54 forint közötti tartományban kereskedtek. A japán jen legalacsonyabb árfolyama 2,3437 forint, a legmagasabb pedig 2,3708 forint volt.

A csütörtök reggel hét órakor (GMT 5.00) jegyzett árfolyamához képest az euró 1 forint 90 fillérrel, a frank 2 forint 47 fillérrel, a jen pedig 0,43 fillérrel drágult, míg a dollár 5 fillérrel lett olcsóbb estére. A szerda este hét órakor jegyzett árfolyamához képest az euró 1 forint 93 fillérrel, a frank pedig 2 forint 70 fillérrel drágult, míg a dollár 1 forint 2 fillért, a jen pedig 0,87 fillért veszített értékéből.

Az euró napi szinten 0,74 százalékkal 1,0755 dollárra erősödött csütörtök estére. A svájci frankkal szemben 0,16 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz, 1,0287 frankon forgott. A dollár 0,91 százalékkal 0,9562 frankra gyengült estére.

Szerző
Témák
forint

Brókerbotrány: évi 20 milliárdba kerülhet a szektornak

A brókerbotrányokkal kapcsolatos kárrendezés a pénzügyi szektornak évi 20 milliárd forintba kerülhet 6-8 évig, nem számítva a speciális Quaestor-alap bevás befizetés feletti feltöltését - közölte a Heti Válasz hetilappal Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

A hetilap csütörtökön megjelent számának adott interjújában a jegybanki szakember elmondta: a kárrendezésre az OBA-nak és a Bevának 200 milliárd forint körüli összeget kell előteremtenie, illetve a kimerült alapoknak 110 milliárd forintra lesz szükségük a "normál" feltöltöttségi szint eléréséhez. A teljes 300 milliárdos összeget a tagoktól, illetve a felszámolt cégek vagyonából teremthetik elő - mondta a szakember.

Mindkét alapnak lehetősége díjbevételének növelésére. A Beva jelenleg a biztosított összeg 0,45 ezrelékét kitevő díjat szed, ami 3 ezrelékig növelhető, míg az OBA 1,2 ezreléket, ami 2 ezrelékre emelhető. Ugyanakkor akár rendkívüli éves befizetést is elrendelhetnek az éves díj 100 százalékáig - jegyezte meg Nagy Márton. Emlékeztetett arra, hogy az MNB azt javasolja: a Beva esetében 20 ezerről 100 ezer euróra emelkedjen a kártérítés maximális összege. A jegybank összeolvasztaná a két alap vagyonát kezelő szervezetet.

Nagy Márton kitért arra is: a pénzügyi rendszer árfolyamkockázatának kiküszöbölése érdekében forintosítani kellene a devizaalapú autóvásárlási hiteleket. A devizás személyi kölcsönökkel együtt 500 milliárdos hitelállományról van szó, közel 290 ezer szerződéshez kapcsolódóan - közölte a szakember.

Szerző