Holokauszt-emléknap: Izraelben megszólaltak a szirénák

Publikálás dátuma
2015.04.16. 16:27
Fotó: Getty Images
A második világháború vége és a túlélők felszabadulásának hetvenedik évfordulója jegyében tartják idén Izraelben a holokauszt évente megrendezett emléknapját, a jóm hasoát.

Csütörtök délelőtt tízkor két percre megszólaltak a szirénák és megállt az élet Izraelben: bárhol voltak is éppen, fejet hajtva tisztelegtek az ország polgárai a második világháború zsidó áldozatainak emléke előtt, még az autópályákon és az utakon is megszakították útjukat, kiszálltak, és a sziréna elhallgatásáig vigyázzba álltak az utasok.

A közszolgálati rádió értesülése szerint egy különleges temetésen a szertartás közepén hangoztak fel a szirénák. Csütörtök délelőtt több mint ötszáz - a halottat nem ismerő - izraeli ment el végső búcsút venni Asdódban egy Benjámin Slézinger nevű ismeretlen holokauszt-túlélőtől, miután egyetlen fián kívül nem voltak rokonai, s a Facebookon segítséget kértek, hogy a zsidó hagyomány szerint tíz felnőtt férfi legyen jelen a temetésén, és így el lehessen mondani a halotti imát, a kaddist.

A Jád Vasemben, a jeruzsálemi holokauszt-emlékmúzeumban az állami vezetők megkoszorúzták a varsói gettófelkelés, a fegyveresen ellenálló hősök tiszteletére emelt emlékművet, majd a „mindenkinek van neve” ünnepség keretében áldozatok neveit kezdték felolvasni. Az intézmény ezen a napon közszemlére bocsátott számos, egyébként az archívumok és raktárak mélyén heverő dokumentumot és tárgyat, továbbá szakértők tartottak tárlatvezetéseket és előadásokat az érdeklődőknek.

Este az izraeli ifjúsági mozgalmak és az oktatási minisztérium képviselői rendeznek emlékünnepséget az elpusztított közösségek völgyénél, ahol a kőfalakba vésték minden olyan település nevét, amelyen a holokauszt előtt száznál több tagú zsidó közösség élt. A kneszetben is megemlékezést tartottak, szintén áldozatok neveit ismertették, és az ország vezetői beszédekben emlékeztek meg a hetven évvel ezelőtt véget ért borzalmakról, felidézve saját családi tragédiáikat. Ebből az alkalomból Benjámin Netanjahu miniszterelnök elsősorban felesége, Sara családjának veszteségeiről szólt.

Szintén hivatalos ünnepségeket tartanak a Gettóharcosok kibucában, amelyet a harcot túlélő és Izraelben letelepedett zsidó fegyveres ellenállók hoztak létre, valamint a Jád Mordehai kibucban a Gázai övezet határa mellett, amely Mordechai Anielewicznek, a varsói gettófelkelés 1943-ban elesett vezérének a nevét viseli.

Az idei jóm hasoá előtt megjelent egyik felmérés szerint a jelenlegi mintegy 189 ezer túlélőből 45 ezren szegénységben élnek Izraelben. A túlélők 78 százaléka szenved egészségügyi problémáktól, 45 százalékuk magányosnak érzi magát, és 46 százalékuk szerint haláluk után gyermekeik és unokáik el fogják felejteni a holokausztot. Az egykori szemtanúk közül évente 14 200-an, naponta körülbelül negyvenen távoznak a zsidó államban az élők sorából. Átlagéletkoruk a statisztikák szerint idén 83,3 év.

Szerző

Putyint élesen bírálják, mégis bizakodó

Publikálás dátuma
2015.04.16. 14:44
FOTÓ: Sasha Mordovets/Getty Images
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország gazdasági kilátásai nem rosszabbak, mint az Európai Unióéi vagy az Egyesült Államokéi.

Az orosz államfő volt pénzügyminiszterével szállt vitába az orosz állami televíziós és rádiócsatornák által élőben közvetített csütörtöki műsorban. Alekszej Kudrin bírálta Putyin gazdasági tanácsadó testületét is, amely szerinte nehézkesen működik. A Közvetlen kapcsolat Vlagyimir Putyinhoz című, 13. alkalommal megrendezett, hagyománnyá vált, bel-és külpolitikai jelentőségű médiaesemény előtt több mint 2 millió kérdés érkezett be telefonon és interneten a szervezőkhöz. 

A műsorvezetők a kiválasztott kérdések megválaszolása előtt az ország helyzetének értékelésére kérték fel Putyint, aki a Krím Oroszországhoz csatolását emelte ki elsőként, majd közölte, hogy Oroszország tavaly nemcsak a sportban, hanem a gazdaságban is rekordokat ért el.

Szerző

Elhunyt az egykori legfiatalabb miniszterelnök

Elhunyt Stanislav Gross, a Cseh Köztársaság és Közép-Európa egykoron legfiatalabb miniszterelnöke.

A volt szociáldemokrata politikus 45 éves korában, csütörtökre virradóra súlyos betegségben, Prágában hunyt el - közölte a család. Az információt Eva Gregorová, a Cseh Szociáldemokrata Párt szóvivője is megerősítette. Gross 2004 júliusától 2005 áprilisáig állt a cseh kormány élén. Kormányfői és pártelnöki tisztségéből azért kényszerült távozni, mert nem tudta hitelesen igazolni, hogy honnan szerzett pénzt egy akkoriban ötmillió korona (mai árfolyamon 54 millió forint) értékű lakás megvételére Prágában. A vételár ugyan nem számított nagy összegnek, de miután a sajtó kiderítette, hogy Gross nagyjából egymillió koronával nem tud elszámolni, a kormányfő hiteltelenül magyarázkodott, amibe belebukott, és végül távozott a közéletből.

"Ha nem féltem volna beismerni, hogy a lakás árának egy részét a képviselői plusz juttatásokból, például útiköltségekből, napidíjakból finanszíroztam, nem kellett volna belebonyolódnom a hazugságokba, amelyekre végül is ráfizettem" - jelentette ki Gross tavaly áprilisban, amikor utolsó alkalommal jelent meg a televízió képernyőjén. Hangsúlyozta, hogy nincs miért szégyenkeznie.

Gross a rendszerváltás utáni cseh politika nagy reménységei és tehetségei közé tartozott, és bár mindössze mozdonyvezetői képesítése volt, hatalmas karriert futott be. A kilencvenes évek elejétől parlamenti képviselő volt, később az alsóház alelnöke, majd belügyminiszter lett. Vladimír Spidla kormányának bukása után Grosst a szociáldemokrata párt elnökévé választották, és kormányfővé nevezték ki. Politikai tehetségét Václav Havel néhai és Milos Zeman jelenlegi elnök is méltatta.

Politikusi karrierje idején elvégezte a jogi kart, és a közéletből való távozása után ügyvédként tevékenykedett. Néhány éve gyors meggazdagodása keltett nagy feltűnést. A sajtóban nyilvánosságra hozott információk szerint a volt politikus a Key Investments cseh beruházási társaság szlovákiai leányvállalatától kapott néhány milliós kölcsönből megvette a Moravia Energo cég részvényeinek 31 százalékát, amelyeket rövidesen a szlovák milliomos, Pavol Krúpa tulajdonában lévő Arca Capital Bohemiának adott tovább. Gross nyeresége az üzleten meghaladta a százmillió koronát. Az ügyet a hatóságok is megvizsgálták, de semmiféle törvénysértést nem állapítottak meg. A prágai lapok szerint valószínűleg az történt, hogy valakik így hálálták meg Grossnak azt a segítséget, amelyet az állami vagyon privatizációja folyamán korábban vélhetően tőle kaptak.

Szerző