Előfizetés

A nemzeti parkokról nincs alku

A korrupció megszüntetése az agrárgazdaságban és az élelmiszerek áfakulcsának csökkentése a feltétele annak, hogy az MSZP hajlandó legyen tárgyalni a kormánnyal a földvagyonról szóló törvény módosításáról - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön. 

Harangozó Gábor azt mondta, országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be, amely felszámolna minden földügyekkel való visszaélést, illetve hatodjára is beterjesztették javaslatukat az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra csökkentéséről. Jelezte, a szocialisták ezen javaslatok támogatása esetén hajlandóak tárgyalni a nemzeti földvagyonról szóló törvényről. A határozati javaslatukban rögzítenék: a természetvédelem alappilléreiként működő nemzeti parkok földvagyona nem kerülhet át más szervezethez. Hozzátette: az eddigi földpályázatok nyertes pályázatait a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) bevonásával meg kell vizsgálni, és ott, ahol a Kehi szabálytalanságokat állapít meg, az MSZP elvárja, hogy újra írják ki a pályázatokat.

Forintosítják az autóhiteleket is?

Forintosítaná az autóhiteleket is a pénzügyi rendszer árfolyamkockázatának kiküszöbölése érdekében Nagy Márton. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Heti Válasznak adott interjújában elmondta, hogy a devizás személyi hitellel együtt mintegy 500 milliárd forintos hitelállományról van szó. Viszont a 180 ezer devizaalapú gépjárműhitelesnek a banki elszámoltatás révén ugyanannyival fog csökkenni a törlesztőrészlete, mint amennyivel megnőtt volna a svájci frank erősödése miatt.

Emlékeztetett arra, hogy a svájci frank januári erősödése érdemben érintette a gépjárműhitel portfólió minőségét is, a forintos részletek jelentősen nőttek, sokakat komoly bajba sodorva. A bankok emiatt inkább támogatnák a jegybank kezdeményezését.

Ugyanakkor Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi tájékoztatóján azt érzékeltette, hogy az MNB javaslatát a kormány tagok nagy része nem támogatja, szemben a kancelláriaminiszterrel, aki véleményével "törpe kisebbségben" maradt.

Húszmilliárd is lehet a karcagiak kára

Még nem lehet biztosan tudni, hogy három-négymilliárd forint vagy ennél nagyságrenddel nagyobb, esetleg 20 milliárd forint a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft. által okozott kár, amelyet a cég karcagi befektetők számára okozott - ezt mondta Dobrossy István ügyvéd az alföldi városháza nagytermét megtöltő mintegy kétszáz károsult számára tartott jogi tanácsadáson. Az ügyvéd hozzátette, hogy név szerinti feljelentést tettek a cég vezetőivel szemben. Felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy csak olyan összegről tegyenek feljelentést, amelynek a forrását igazolni tudják. 

A károsultak - a Klubrádió tájékoztatása alapján - folyamatosan jelentkeznek, ezért nehéz megbecsülni azt, hogy mekkora összegről lehet szó. Az ügyvéd azt is elmondta, hogy a kft-nek két tagja van, és a legutolsó, 2013. december 31-ei mérleg szerint saját tőkéje mindössze 24 millió forint fölötti összeg, tehát sem eszköz, sem pedig forrás oldalon nincs meg az a vagyon, amelyet a károsultak befizettek. A pénz mozgása cégen kívül, de a cég nevén történt - mondta Dobrossy. Hozzátette: csodálkozik azon, hogy ez az ügy nem került az elmúlt évek során a pénzügyi felügyelet elé.

A befektetők pénzének hollétéről egyelőre nem lehet tudni - mondta az ügyvéd. A kft. egyik vezetője a cégnyilvántartás szerint igazgatósági tag a Múzeumkert Zrt.-nél, a cég 23-24 millió forint saját tőkével rendelkezik, ami nem támasztja alá, hogy a hiányzó pénzt ebbe a társaságba fektették volna. Az ilyen súlyú bűncselekmények miatt öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet az elkövetők büntetése. Mint ismeretes az MNB, mint felügyeleti hatóság azt közölte, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a kft.-nél. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szintén szerdán utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot.