Előfizetés

Gyárfás: a magyaroknak rendezzük a vizes vb-t

Kövér Dávid
Publikálás dátuma
2015.04.17. 07:57
A szerződéskötés pillanata: Gyárfás Tamás (balra), Orbán Viktor (középen) és Julio C. Maglione (jobbra) FORRÁS: FINA
Orbán Viktor miniszterelnök és Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke aláírta tegnap a 2017-es vizes világbajnokság budapesti rendezéséről szóló megállapodást Lausanne-ban, így már biztos, hogy Magyarország ad otthont a világ negyedik legnézettebb sporteseményének. Ennek apropóján beszélgettünk Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség és a vb szervezőbizottságának elnökével, a FINA alelnökével.

- Hivatalosan is Budapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot. Milyen erőfeszítések árán sikerült elérni?

- Mint a FINA alelnöke egyike voltam, aki az elsők között értesült arról, hogy a mexikói Guadalajara visszalépett a rendezéstől és a 2017. évi világbajnokság gazdára vár. Azonnal tájékoztattam Orbán Viktor miniszterelnököt, aki gyorsan döntött.

- Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy az egész országnak össze kell fognia. Ez sikerült is, hiszen az Országgyűlés 96,5 százalékos arányban elfogadta azt a kormánypárti javaslatot, amely több hatósági határidőt is lerövidít annak érdekében, hogy Budapest megrendezhesse a 2017-re tervezett vizes világbajnokságot. A magyar lakosság részéről is érződik a támogatás?

- Igen. Mindenki érzi, hogy Magyarország megmutathatja a világnak, hogy mire is képes. Nagy a tét, ezzel mindenki tisztában van, és így is állnak hozzá.

- Hogy haladnak az előkészületekkel?

- Lázasan készülünk, ennél többet egyelőre nem tudok mondani.

- Azt nyilatkozta, hogy 802 nap van a rajtig. Lehet már tudni a pontos időpontot?

- Két verzió van. Minden azon múlik, hogy a Magyar Nagydíj mozdítható-e. Rendre július utolsó hétvégéjén zajlik a mogyoródi futam. A szállodakapacitás a fővárosban véges. Egy időben a kettő nem mehet... Ezt a kérdés én nem tudom megoldani, ehhez kicsi vagyok.

- A világ negyedik legnézettebb sporteseménye. A legutóbbi vb-t több mint 4,5 milliárdan nézték. Végig telt házzal számolnak a versenyeken?

- A 2012-es londoni olimpia tapasztalatai alapján egy ilyen esemény áldás a jegyüzéreknek. Már amennyiben hagyják...

- A jegyáraknál figyelembe veszik a kiskeresetűeket? Megfizethető lesz a magyar közönség számára a belépőjegy?

- Kihasználva a lausanne-i találkozást, a miniszterelnök úrnak én is feltettem ezt a kérdést. A bevétel a fontos, vagy a magyar szurkolók öröme? Egyértelműen közölte: jöhetnek ide a világ bármely tájáról, elsősorban magyaroknak rendezzük a világbajnokságot.

- Mennyi vendégre számítanak?

- Harmincezer, vagy még annál is több, hiszen a felnőtt vb-vel részben párhuzamosan zajlik a Masters világbajnokság.

- Kiegészítő programokkal készülnek?

- Ez szinte kötelező. Soha nem volt még olyan esemény Magyarországon, amelyet a világ lakosságának több mint fele nézett volna. Ez jó alkalom, hogy megmutassuk, Budapest és természetesen egész hazánk mennyire gyönyörű. A Margitszigetet tervezzük a központnak, de például a megnyitó az Operaházban lesz.

- A világbajnokság megrendezése 23 milliárd forintba kerül majd. Mekkora bevétellel számolnak?

- Lévén, hogy állami pénzről van szó, mindennel foglalkozom, de az anyagiakkal nem. Ígéretet kaptam, hogy kijelölnek egy felkészült, minden szempontból erre hivatott szakembert.

-Mikor lenne elégedett?

- Ha az utolsó vendég is felszáll a repülőgépre és mosolyogva integet…

Bedák Zsolt egy ringben Mayweatherrel és Pacquiaóval

Bedák Zsolt a Boksz Világszervezet (WBO) kispehelysúlyú Európa-bajnoka szerepet kap május 2-án, a Las Vegasban sorra kerülő bokszgálán, amelynek főmérkőzését a jelenkor két legjobb profi ökölvívójának tartott amerikai Floyd Mayweather Jr. és Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao vívja egymással.

A magyar bunyós ellenfele a Boksz Világtanács (WBC) kispehelysúlyú világbajnoka, a mexikói Léo Santa Cruz lesz, akivel tízmenetes csatát - nem címmérkőzést - vívhat majd. Magyar bokszoló még soha nem lépett ringbe ilyen rangos eseményen, melyet az HBO élő közvetítésének köszönhetően több száz millióan láthatnak majd világszerte.

„Egész pályafutásom alatt ilyen lehetőségre vártam. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ez megadatott. Mindent megteszek majd, hogy továbbra is büszkék legyenek rám a magyar ökölvívást kedvelők”- mondta Bedák Zsolt, aki amatőrként Eb-bronzérmet szerzett.

„Ez olyan, mintha egy magyar futballistát leigazolna a Bayern, a Barcelona vagy a Real felnőtt csapata és egyből lehetősége nyílna a BL-döntőben játszani. Nem volt egyszerű az amerikaiakkal megállapodni, de végül sikerült kompromisszumot kötnünk egymással” - nyilatkozott Rácz Félix.

Az MGM Grandben rendezendő eseményen összesen hat összecsapás szerepel a programban, a s ezek közül az egyik lesz Bedák Zsolté. A magyar ökölvívót négyfős szakmai stáb kíséri el Las Vegasba; Erdei "Madár" Zsolt, Philippe Fondu, Bertók Róbert és Rácz Felix.

Kilencedik alkalommal bajnok a Sopron

A nyolcszoros bajnok soproniak múlt hétfőn 77-74-re nyerték a korárlabda finálé nyitómérkőzését, három nappal később a 19 év után döntőbe jutott DVTK 90-86-tal egyenlített, majd vasárnap ismét a Sopron élt a hazai pálya előnyével (75-67). A miskolci csarnokban szerdán is telt ház, azaz kétezer néző biztatta a csapatokat, a többség hatalmas piros-fehér koreográfiával tisztelgett a kedvencek előtt.

A Diósgyőr meghálálta szurkolóik buzdítását és a félidőben 31-24-re vezettek. A vendég soproniak viszont frissebbnek bizonyultak és a második félidőben magukhoz ragadták a kezdeményezést, a harmadik negyed elején pedig már ők vezettek 49-45-re. A hajrá izgalmasan alakult, mert két másodperccel a vége előtt a DVTK nyerhetett volna, de elmaradt a hazai bravúr, és a Sopron 62-60-as sikerével az alapszakasz után a bajnokságot is megnyerte. 2013 után először, de összességében kilencedik alkalommal került a bajnoki serleg a Hűség Városába.

„Remek két hónap volt. Nem tudok semmi okosat mondani, boldogok vagyunk. Ma mindkét csapat fáradt volt, sok volt a hiba, a vége nekünk sikerült” – nyilatkozta Sterbenz László, a Sopron februárban kinevezett vezetőedzője a mérkőzés után.

Svitek kerete az Eb-re

Stefan Svitek a női válogatott szövetségi kapitánya tegnap kihirdette 17 fős szűkített keretét a júniusi magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokságra. A névsor: Bálint Réka, Czank Tímea, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Honti Katalin, Horti Dóra, Krivacevic Tijana, Laklóth Anna, Quigley Alexandria, Raksányi Krisztina, Rasheed Rita, Simon Zsófia, Szabó Fanni, Szamosi Amadea, Vajda Anna, Zele Dorina, Zsovár Orsolya.