Előfizetés

Politikai vita a Bibliáról

Különös politikai csata tárgyává vált az Egyesült Államokban, pontosabban Tennessee államban a Biblia.

 A déli állam „hivatalos könyvévé” akarták ugyanis minősíteni a kereszténység szent könyvét, ám a jelek szerint a terv most megbicsaklott. A republikánusok által irányított, meglehetősen konzervatív szövetségi államban a helyi képviselőház elfogadta ugyan a javaslatot, de a heves viták és jogi ellenérvek, alkotmányossági megfontolások nyomán a szenátus visszautalta az indítványt bizottsági szintre. Nem támogatta a tervet Bill Haslam, az állam republikánus kormányzója sem. Korábban hasonló kezdeményezéssel álltak elő a szintén déli Louisianában és Mississippiben is, de ott sem sikerült törvényerőre emelni a javaslatot.

Ártatlannak tartják fiukat

Felháborodtak a bostoni robbantó, Dzsohar Carnajev szülei, hogy fiuk védőügyvédje a per kezdetén elismerte védence bűnösségét. A csecsenföldi Groznijban élő Carnajev-szülők a védelem kérésére a tárgyalás folyamán nem adtak interjút, de utóbb a Time magazinnak elmondták, a távolból többször is megpróbálták meggyőzni Dzsohart, hogy bocsássa el Judy Clarke védőügyvédet, s nem értettek egyet a védelem stratégiájával.

A szülők két évvel a terrortámadások után sem képesek szembenézni a tényekkel, s egy összeesküvés-elméletben hisznek, szerintük a kettős robbantást az amerikai kormányzat szervezte, hogy teszteljék, a lakosság hogyan reagálna egy újabb terrortámadásra. Jogi szakértők szerint ugyanakkor a védelemnek az volt az egyetlen esélye, hogy a halálbüntetést elkerüljék, ha nem próbálják tagadni, hogy Tamerlan és Dzsohar Carnajev helyezték el a kuktákba rejtett robbanószerkezeteket 2013 április 15-én, a bostoni maratoni futás célegyenesében. A Carnajev-rokonok azt várták volna el, hogy a védőügyvédek a csecsen származású, de már amerikai állampolgár Dzsohar ártatlansága mellett érveljenek.

Április 21-én kezdődik a per második szakasza, amelyben arról kell dönteni, halálra ítéljék-e a most 21 éves robbantót, vagy életfogytiglani börtönt szabjanak ki. A kettős robbantásban három ember életét veszítette, több mint 260-an megsebesültek. A Carnajev-szülők tudják, legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy fiuk életét megkímélik, de hátralevő életét mindenképpen rács mögött fogja eltölteni.

Ezreket erőszakolnak meg

Hátborzongató állapotokról számol be az Iszlám Állam (IS) által megszállt területeken a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet frissen közzétett jelentése. A dokumentum szerint az IS által elfoglalt szíriai és iraki régiókban vadállati kegyetlenséggel bánnak az uralmuk alá került nőkkel, ezreket erőszakolnak meg,  különösen a keresztény lányokat, asszonyokat kezelik szinte állat módjára.

A mindennapos erőszak mellett a nőkre gyakorlatilag tárgyként tekintenek, kényük-kedvük szerint ajándékozzák el IS-harcosoknak, vagy kényszerítik őket házasságra. Az IS nyilvánosan is elfogadhatónak tartja a vallási alapon működő szex-rabszolgaságot, azaz ha az úgynevezett jazidikról (keresztény kisebbség) van szó. A HRW beszámolója szerint sokszor még a gyerekeknek, akár 8 éves lányoknak sem kegyelmeznek.

Az IS ugyanakkor nem az egyetlen dzsihadista szervezet, amely a nemi erőszakot terrormódszerei közt gyakorolja. Közismert, hogy a Nigériát szinte polgárháborús állapotba taszító Boko Haram is százával rabolt el, majd adott tovább iskolás lányokat az elmúlt évben.