Magyar kisfilm sokkolja a világot (videó!)

Publikálás dátuma
2015.04.17. 13:16
Illusztráció/Thinkstock
A kisfilm magyar alkotók munkája, a player.hu szerint a világ máris imádja, már most tisztán látszik, hogy komoly "vírusvideó" lesz belőle. Az nem lenne baj persze, ha az "üzenet" mindenkihez eljutna. 

forrás: player.hu

Szerző

Összefogva tiltakozik az ellenzék

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának MSZP-s alelnöke közleményben szögezte le: elfogadhatatlan a Raoul Wallenberg iskola "szétverése". Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben politizáló független országgyűlési képviselő nyílt levélben kérte Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől az egészségügyi és szociális szakképző központként működő iskola egyben tartását.  A kormánydöntés ellen csütörtökön tiltakozott az LMP és a DK is. 

Hiller István és Kunhalmi Ágnes a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a holokauszt magyarországi áldozatai emléknapjának hetében kapott levelet a szakközépiskola igazgatója az intézmény bezárásáról, az 1100 tanuló hat különböző iskolába történő szétszórásáról. Megjegyezték, az iskola a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építésének áldozata lesz.  A szocialista politikusok szóvá tették azt is, hogy a kormány március 18-án döntött, április 13-án értesítette az iskolát, és április 30-ig adott időt véleményezésre, azaz alig két hetet. 

Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben politizáló független országgyűlési képviselő nyílt levélben kérte Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől az egészségügyi és szociális szakképző központként működő iskola egyben tartását, illetve nevének megőrzését.  A kormánydöntés ellen csütörtökön tiltakozott az LMP és a DK is. A Pedagógusok Szakszervezete közölte, megtámadja a döntést, ha a kormány nem vonja azt vissza. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azt javasolta csütörtökön a kormánynak, hogy intézkedjen a sok tízezer zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg emlékének méltó megőrzéséről.

 A Raoul Wallenberg Egyesület még kedden azt közölte, rendkívül fontosnak tartják, hogy Raoul Wallenberg nevét továbbra is egy reprezentatív oktatási intézmény viselje.

Szerző

Katasztrófa sújtotta hellyé válhat Dél-Pest?

Csatát nyertek a pesterzsébeti környezetvédők  - írja blogjában Mach Péter, a PM politikusa. A katasztrófahelyzet ugyanis végül összehozta mindhárom érintett kerület vezetőit. 

Most jön azonban a neheze - folytatja a posztban Pesterzsébet volt környezetvédelmi tanácsnoka - egy kisebb stadion árából, kb. 4-5 Mrd forintból megoldható lenne a Budapesti Vegyi Művek kármentesítése: a tárolt veszélyes anyagok elszállítása biztonságos helyre és a talajban lévő szennyeződések felszámolása. Csak politikai akarat kéne tehát a kormányzat részéről, ennek megszerzésére fogtak össze az érintett kerületek. A Párbeszéd Magyarországért politikusa arról is ír, hogy tegnap egy másfél órás egyeztetés után végigjárták a gyár telepét, ahol   az  erős, maró szag pedig még nyomasztóbbá tette a körülményeket.

Mach Péter a múlt héten nyílt levélben kérte Gajda Péter kispesti, Dr. Bácskai János ferencvárosi és Szabados Ákos pesterzsébeti polgármestert: vegyenek részt a Budapesti Vegyi Művek, Illatos úti veszélyeshulladék-tárolójának bejárásán és a három kerület közösen kezdje meg a szükséges egyeztetéseket a kormánnyal.

"Hiába a Főgáz államosítása kapcsán kibontakozott vízszennyezéssel kapcsolatos kármentesítési probléma, a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában lévő veszélyeshulladék-tároló körüli botrány, most úgy tűnik, újabb katasztrófa közeli helyzet van kialakulóban" - írta lapunk is április 10-én. A területen és közvetlen környezetében a közel két évszázados ipari tevékenység eredményeképpen súlyosan károsodott a környezet. Elszennyeződött a talaj, szennyezőanyagok találhatók meg a talajvízben, rétegvízben. 

Bár a ferencvárosi polgármester és városvezetés nem vett részt a találkozón és a bejáráson - írja blogjában a tegnap történtekről a PM-es politikus -  a, a másik két kerület vezetése komolyan vette a kérést és Szabados Ákos pesterzsébeti és Gajda Péter kispesti polgármester is eljött. (...)  úgy döntöttek, hogy önálló napirendi pont keretében tárgyalnak a kialakult helyzetről a soron következő testületi üléseken, és a későbbiek során is rendszeresen tájékoztatják a képviselő-testületeket és a kerületek lakosságát, bevonva az érintett hatóságokat, civilszervezeteket. A jelenlévő képviselők egy közös szándéknyilatkozatot is elfogadtak a közös munkáról. Az abban foglaltakkal pesterzsébeti lakosként, a Duna-parton élő szülőként, az ivóvízkészletünkért aggódó környezetvédőként én is egyetértek: én is a kooperációt, az együttműködést, az egymásra mutogatás helyetti közös cselekvést tartom a legfontosabbnak. Évtizednyi agyhalál után történjen végre valami.

A blogban fotók is láthatók a helyszínről. 

Szerző