Előfizetés

Hódít Liza, a rókatündér

Publikálás dátuma
2015.04.18. 13:25

Magyar sikerrel zárult péntek este a 31. Imagine Filmfesztivál Amszterdamban. Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjét az Ezüst Méliès-díjjal tüntette ki a nemzetközi zsűri. Az abszurd romantikus vígjáték a szakmai zsűri mellett a közönséget is meghódította, ugyanis harmadik helyen végzett a közönségszavazáson. 

Az amszterdami Imagine filmfesztivál az Európai Fantasztikus Filmfesztiválok Szövetsége tagjaként rendezi meg évente a világhírű francia alkotóról, Georges Méliès-ről elnevezett versenyt, világszerte 22 további filmfesztivállal együttműködve. Az egyes fesztiválok Méliès-díjas alkotásai egyben jelöltek is az Arany Méliès-díjra, melyet az év végén idén Triesztben adnak majd át.
Az amszterdami Méliès-díjnak köszönhetően Ujj Mészáros Károly filmje is bekerült a versenybe, melyen korábban Danny Boyle-t (28 nappal később, 2002), Guillermo del Torót (Ördöggerinc, 2001), Michael Winterbottomot (Code 46, 2003) és Tomas Alfredsont (Engedj be, 2008) díjazták többek közt.

Ujj Mészáros Károly videóüzenetben köszöntette az amszterdami fesztivált, ugyanis éppen Brüsszelben a fantasztikus filmek fesztiválján mutatta be a Liza, a rókatündért. A Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült alkotás nemzetközi fesztiválkörútja folytatódik: a hétvégén Tajvan nemzetközi zsánerfilm fesztiválján látható Tajpejben.
Ujj Mészáros Károly első mozifilmje február 19. óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig mintegy 92 000-en váltottak rá már jegyet.

A film főszereplője, Liza, (Balsai Móni – Társas játék, Couch Surf, A berni követ) a csinos, de roppant szerény ápolónő élete egy csapásra megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám hamarosan több hullazsákba került hódolója lesz, mint élő. Ezért a fiatalon elhunyt japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének (David Sakurai – Az eltűnés sorrendjében,) segítségével Liza arra a következtetésre jut, hogy ő egy elátkozott rókatündér. A nagyszámú áldozat és a késsel mesterien bánó Liza felkelti a rendőrség érdeklődését, és a különc helyszínelő, Zoltán Zászlós (Bede-Fazekas Szabolcs – Tűzvonalban, Valami Amerika) nyomozni kezd. Eközben a kétségbeesett és szerelemre vágyó Liza, a maga szerény, de következetes módján megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit…

Őrjítően rövid csipkeruha, finn western zene, juharszirupos ponty, szövevényes nyomozás és sok-sok románc. Ujj Mészáros Károly abszurd romantikus vígjátékának különlegességét nem csak a szórakoztató történet, a ’70-es évekbeli japán slágerek, az egyedülállóan stilizált és aprólékosan kidolgozott képi világ adja, hanem az a példátlan maximalizmus, amellyel a rendező, csodabogár szereplői (Szabó Győző, Molnár Piroska, Schmied Zoltán, Cserna Antal, Hajdu Steve és Kovács Lehel) segítségével felépített egy jelen világunkra, vágyainkra reflektáló párhuzamos univerzumot, amelyben bármi megtörténhet.

Bizonyították: tényleg volt tömeges kihalás 262 millió éve

Publikálás dátuma
2015.04.18. 12:00
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Egy nemzetközi tudóscsoport új bizonyítékot talált a Spitzbergákon arra, hogy a Föld élővilágában bekövetkezett egy hatodik tömeges kihalási esemény a közép-perm földtörténeti korban.

A mintegy 530 millió éve kezdődött kambriumi robbanás óta a Föld élővilágában többször következett be tömeges kihalási hullám, a tudósok eddig öt nagy tömeges kihalási időszakot azonosítottak. Húsz éve egy hatodik ilyen kihalási hullám bizonyítékaira bukkantak Kínában. Ezt a közép-perm időszakban, 262 millió éve bekövetkezett kihalási eseményt a szakemberek elkülönítették a mintegy 251 millió évvel ezelőtt, a perm és a triász kor határán bekövetkezett Nagy Kihalásnak nevezett eseménytől, amikor a tengeri fajok 96 százaléka, a szárazföldi fajok mintegy 70 százaléka pusztult el.

Mindeddig a közép-perm kihalási esemény csak egyenlítői kőzetminták alapján ismert, és a szakemberek körében vitatott volt az, hogy ez a kihalási hullám bekövetkezhetett-e az egész Földön. David P.G. Bond, az angliai Hulli Egyetem kutatója és munkatársai bemutatták az első bizonyítékot arra, hogy a pörgekarúak (brachiopodák) tömeges veszteségeket szenvedtek a Föld északi részén, a mai Spitzbergák térségében. Az Amerikai Geológiai Társaság Bulletinjében közzétett tanulmányuk szerint a Spiztbergák térségben történt kihalást a tengeri oxigénszint kimerülése okozta. A karbonátok széles körű csökkenése is savasodásra utal a térségben.

A kutatók szerint az új adatok megerősítik azt, hogy a közép permi válság valóban tömeges kihalási esemény volt, ezért fontolóra kell venni, hogy az eddigi öt nagy tömeges kihalás helyett hat nagy tömeges kihalást tartson nyilván a tudományos világ. Az öt nagy tömegkihalást 1982-ben Jacl Sepkoski és David. M. Raup írták le. Ezek: az ordovícium–szilur kihalási esemény (444 millió éve), a késő devon kihalási esemény (360 millió éve), a perm–triász kihalási esemény (251 millió éve), triász–jura kihalási esemény 200 millió éve és a kréta–tercier kihalási esemény 65 millió éve.

Másodszor bukott le egy fémkereskedő

Publikálás dátuma
2015.04.18. 11:46
FOTÓ: NAV
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei másodszorra számoltak fel egy illegális fémtelepet Vecsésen, és lefoglaltak mintegy két tonna fémet - közölte a szervezet.

A pénzügyőrök tavaly több mint 2,5 tonna vashulladékot koboztak el a kereskedőtől illegális fémkereskedelem miatt. A kereskedő akkor fémigazgatási bírságot is kapott, több mint félmillió forintot.

A mostani ellenőrzéskor a pénzügyőrök az udvaron és a melléképületekben ismét csaknem két tonna fémhulladékot és félig már szétbontott háztartási gépeket, illetve két, a fémhulladékok mérésére szolgáló tolósúlyos mérleget is találtak.

Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy főként lomtalanítások alkalmával gyűjtötte össze a fémhulladékot, viszont fémkereskedelmi engedéllyel nem rendelkezett. A vizsgálat megállapította, hogy a fémhulladékokat készpénzért értékesítette magánszemélyeknek.

A pénzügyőrök illegális fémkereskedelem miatt az udvaron talált fémhulladékot lefoglalták és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak, de mivel a kereskedő a hulladékok gyűjtését, tárolását és ártalmatlanítását is engedély nélkül végezte, hulladékgazdálkodás megsértése miatt is felelnie kell - írta közleményében a NAV.