Morvai Krisztina védené KGBélát

Publikálás dátuma
2015.04.18. 13:40
FOTÓ: Népszava
Továbbra sem eldöntött, megvonják-e a jobbikos Kovács Béla mentelmi jogát, hogy büntetőeljárás indulhasson ellene kémkedés vádjával. Kovács önként is lemondana mentelmi jogáról, ha tehetné, de attól csak az Európai Parlament plenáris ülése foszthatja meg – legutóbb Kovács mégis meghallgatása halasztását kérte. Érdekes fejlemény az ügyben, hogy Morvai Krisztina, aki a Jobbik színeiben lett független EP-képviselő, magánakcióba kezdett: ő megvédené a képviselő mentelmi jogát, ami szembemegy a jelölő pártja politikájával - írja hvg.hu.

Pártja ugyan támogatólag állt ki Kovács mellett, de a Jobbik vezető politikusai mind úgy nyilatkoztak, hogy "hecckampány" folyik a médiában és más pártok részéről is, így azt szorgalmazták, hogy mielőbb vonják meg Kovács mentelmi jogát, és induljon meg az eljárás, hogy a gyanúba keveredett EP-képviselő tisztázhassa magát. Egy áprilisi sajtótájékoztatón a hvg.hu kérdésére Vona Gábor pártelnök az azóta csalási ügybe is keveredett Kovácsról ugyanazt mondta: szeretné, ha valóban eljárás indulna, mert akkor véget érhetne a "hisztéria". A szankcionálás viszont szerinte az illetékes hatóságok dolga, nem a Jobbiké, ők már minden tőlük telhetőt megtettek.

Morvai Krisztinának megszólalt a lelkiismerete

"Nem csak jogászként, hanem politikusként is meggyőződésem, hogy ez az ügy, a mentelmi jog felfüggesztése, az azt követő titkos eljárás, valamint Kovács Béla várható hosszú tartamú bebörtönzése, s mindennek a médiában való bemutatása igen kedvezőtlen precedenst teremthet Magyarország további politikai életére" – ezt válaszolta a lap kérdéseire Morvai Krisztina, független EP-képviselő, aki nyílt levelet fogalmazott meg a Jogi Bizottságnak, amiben amellett érvel, hogy súlyos hiba lenne megvonni Kovács mentelmi jogát. Arra nem tudott válaszolni (szakmai titoktartásra hivatkozva), hogy ez a törekvése összhangban van-e Kovács valós akaratával, de az egyértelmű, hogy a Jobbik hivatalos álláspontjával egyértelműen szembekerült.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Orbán nem változtat - egyelőre

Publikálás dátuma
2015.04.18. 12:13
FOTÓ: Tóth Gergő
Környezetének tudomása szerint a miniszterelnök nem tervez kormányátalakítást a tapolcai vereség miatt, a Népszabadsághoz eljutott hírek szerint az őszi Fidesz-kongresszussal nyit majd „új szakaszt”. 

Nem tervez látványos irányvonalváltást Orbán Viktor a tapolcai Fidesz-vereség után sem. Kormányzati források a Népszabadságot úgy tájékoztatták, a kormányfő szűk körben tett utalása szerint azzal kalkulál, hogy nyár végéig még tovább esik a Fidesz-adminisztráció népszerűsége, ez azonban megítélése szerint nem veszélyezteti az általa Kötcsén definiált centrális erőteret – megítélése szerint a Fidesz-KDNP változatlanul az egyetlen erő, amelyik egy általános választáson győzni tudna.

A miniszterelnök szerint a kormányzás „új szakasza” ősszel kezdődhet, az október-novemberre tervezett Fidesz-kongresszussal. A jobboldali új médiaportfólió „teljes harckészültségét” is őszre időzítik, Habony Árpád vezényletével. Gőzerővel folyik a „simicskátlanítás” is minden gazdasági-államigazgatási poszton, kérdés, hogy a milliárdos vállalkozóhoz közeli Vida Ildikó NAV-elnök esete „casus belli” lesz-e, és ha igen, mikor.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Feltételekkel tárgyalna a földtörvényről az MSZP

Szakmai és politikai kifogásai is vannak az MSZP-nek a földvagyonról szóló törvény módosításával szemben - mondta Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke az M1 aktuális csatornán szombaton.

A politikus szerint az a legnagyobb baj a javaslattal, hogy elvenné a föld kezelésének jogát a természetvédelem alapjául szolgáló nemzeti parkoktól. Hangsúlyozta: a természetvédelmi területeknél a legfontosabb elv nem a gazdasági haszonszerzés, hanem a természet megőrzése, ezt a célt szolgálják a nemzeti parkok. Véleménye szerint a természet megőrzéséhez a földalapkezelő szervezetnek sem infrastruktúrája, sem szakmai tudása nincs.

A politikai kifogásukról szólva azt mondta: eddig is az volt a baj a földhasznosítási gyakorlattal, hogy a Fidesz a magyar termőföld hasznosítását kifejezetten politikai célokra is felhasználta. Hozzátette: annak örülnek, hogy sok új földhasználó van, és hibának nevezte, hogy korábban kevés helyi gazdálkodó használhatta a földeket. Ugyanakkor szerinte "az újonnan bérbe adott földeknek jelentős része valamilyen korrupciós cselekedet útján került a hasznosítókhoz".

Harangozó Gábor megismételte: a földvagyonról szóló törvény módosításáról az MSZP csak feltételekkel hajlandó tárgyalni. Benyújtottak egy határozati javaslatot annak érdekében, hogy a nemzeti parkok földjeit ne lehessen más szervezet hasznosításába átadni. Emellett azt is elvárják, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal bevonásával vizsgálják meg az eddigi pályázatokat, és ahol visszaélés merül fel, ott vonják vissza őket és írjanak ki újat helyettük.

A héten Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető felszólította Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy kezdjen az ellenzékkel tárgyalásokat földügyben, miután kedden az Országgyűlés nem fogadta el a földvagyonról szóló törvény kétharmados támogatást igénylő részeit, és ezért elhalasztották a jogszabály zárószavazását.
A Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája kedden közölte: Fazekas Sándor eleget tesz Rogán Antal kérésének.

Szerző