Gyurcsány: az uniós felfüggesztésnek semmi köze az Altus megbízásához

A gazdaságfejlesztési operatív program kifizetései felfüggesztésének semmi köze az Altus Zrt. európai uniós megbízásához - közölte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

Előzőleg Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón arról beszélt: azt kéri az Európai Bizottságtól, gondolja újra, hogy Gyurcsány Ferenc cégét, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek küldött reagálásában azt írta: a tulajdonában álló cég, az Altus Zrt. egy 11 nemzetközi céget tömörítő konzorcium vezetőjeként nyílt, nemzetközi megbízást nyert arra, hogy mind a 28 európai uniós tagországban elemezze és értékelje a 2014 utáni időszak tervezési programjait és dokumentumait.
"Megjegyzem, vejek, politikai vazallusok, lekötelezett polgármesterek nem segítik, hogy képesek vagyunk nemzetközi versenyben az Orbán-kormány ellenszele közepette is dolgozni az Európai Uniónak" - fogalmazott közleményében a DK elnöke.

Szerző

Felcsúton kezdődött a tüntetések sora - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.04.19. 17:23
FOTÓ: Kökényesi Gábor
"A korrupció melegágyában", Orbán Viktor felcsúti házához szervezett tüntetést inkább jelzésértékűnek, semmint tömegeket megmozgató eseménynek szánták - mondta a Népszabadságnak Sándor László, az Együtt tagja.

Felcsúton Orbán házánál, illetve a stadionnál valóban csak maréknyi tüntető gyűlt össze, de az ország számos pontján vonulnak fel civilek az Orbán-rendszer, az intézményesített korrupció ellen délután.

FOTÓ: Kökényesi Gábor

FOTÓ: Kökényesi Gábor

A belvárosi ingatlanvagyon kijátszása, az ügyek kivizsgálását látványosan elutasító hatóságok adták a kezdő lökést az Együttnek, a Quaestor-botrány óta azonban egyre nőtt a társadalmi igény is egy országos, a korrupció ellen tiltakozó tüntetés megtartásához, Juhász Péterék szervezésében.

Budapesten, a civilek által ellenzéki pártok támogatásával szervezett demonstráción a felszólalók között volt Lattmann Tamás jogász, a 19 "kormánybontó" népszavazási kezdeményezés egyik elindítója.
A jogász az elmúlt hónap egyik legkomolyabb eredményeként értékelte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette azt a kezdeményezésüket, mellyel azt akarják elérni, hogy ne csak a politikusok vagyonnyilatkozata legyen nyilvános, hanem a velük egy háztartásban élő családtagjaiké is.
Utalt arra is, hogy az NVB által elutasított kezdeményezéseikkel a Kúriához fordultak, és reményét fejezte ki, hogy a legfőbb bírói fórum kedvező döntése esetén azokban is népszavazást tudnak majd tartani.
A több ezres tömegben több ellenzéki párt zászlóit és tábláit lehetett látni, köztük az Együtt, a DK, a MoMa és Szolidaritás jelképeit. 

FOTÓ: Kökényesi Gábor

FOTÓ: Kökényesi Gábor

FOTÓ: Kökényesi Gábor

FOTÓ: Kökényesi Gábor

FOTÓ Kökényesi Gábor

FOTÓ Kökényesi Gábor

Tüntetés a szegedi Fidesz-iroda előtt. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Tüntetés a szegedi Fidesz-iroda előtt. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Demonstráció Győrben. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Demonstráció Győrben. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Tüntetők Miskolcon. MTI Fotó: Vajda János

Tüntetők Miskolcon. MTI Fotó: Vajda János

A pécsi Kossuth téren is tüntettek. MTI Fotó: Sóki Tamás

A pécsi Kossuth téren is tüntettek. MTI Fotó: Sóki TamásSzerző

MSZP: Az igazodási pont Európa!

"A sas nem kapkod legyek után" - ezzel a tőle megszokott, zsebre dugott kezű nyegleséggel ütötte el korábban a Jobbikot érintő kérdéseket Orbán Viktor. A centrális erőtér egyértelmű megroppanása után viszont most már tépelődhet: mit csináljon a narancsos frankenstein-konyhából előbújt és önálló életre kelt szörnnyel. A Jobbik ugyanis az Orbán által megrajzolt rendszerben eddig a szükséges balansz volt, a mutogatható kirakatjobboldal az útkereső bal mellett, amely puszta létével is segítette a leválthatatlannak megálmodott fideszes hatalmi tömböt. A kisgömböc azonban a második ciklusra már túlette magát, a pökhendi urizálás, az erőszakos kivagyiság, a telhetetlen étvágy megbosszulta magát: a centrális erőtér elkezdte felzabálni saját magát - olvasható Ujhelyi István közleményében.

Az MSZP alelnöke így folytatja:

Magyarország jövőjét illetően és a világot formáló radikális átalakulások kapcsán mindannyiunk számára Európa kell legyen az igazodási pont! Mi, európai demokraták világos álláspontot képviselünk: a nyugatos, felvilágosult és demokratikus európaiságot követjük.

Ezzel szemben a Fidesz szabadságharcot vív az európai közösséggel: míg egyik kezét tartja az ingyen eurókért, addig a másikkal kekeckedve mutogat. Orbán Viktor nemrég világossá tette, hogy a nyugatos világgal összeegyeztethetetlen illiberalizmust követi, politikájában pedig nem az európai értékek, pusztán a forintosítható gazdasági érdek jelenti a kiinduló pontot. Így lesz könnyedén eladható a magyar energiabiztonság és így lesz befektetési kötvényekre cserélhető egy baltás gyilkos. Orbán Viktor és a Fidesz nem Európa-párti. Csak egy olyan vendég, aki feszeng a szmokingban, becsmérli a háziakat, de a svédasztalról még a táskájába is elcsomagol.

A Jobbik viszonyulása ennél is világosabb: nyilvánosan elégetik az európai közösség zászlaját és nyíltan az Unióból való kilépés mellett kampányolnak. Pártelnökük szavakban elítéli ugyan az antiszemitizmust, de néhány éve még azt mondta: a "könyökén jön ki a holokauszt", rezzenéstelenül megtűri frakciójában az emlékcipők leköpőit, közméltóságba emeli erőszakos skinhead-vezérét, megvalósíthatatlan és költségvetésileg fenntarthatatlan ígéreteket tesz, az Unión kívüliség populizmusával pedig átveri a fiatalokat. Ez az a párt, amely egész Európában szalonképtelen. Amely miatt tiltakozásul nemrég elsötétítették a római Colosseumot. Amely, ha kormánypozícióba kerül - európai, nyugati partner hiányában - teljesen elszigeteli a magyar nemzetet.

Orbán Viktor 2003-ban egy interjúban a Jobbikról atyai kedvességgel és "bátorító szeretettel" így fogalmazott: "(.) becsületes, rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalokról van szó. Én nagyon kívánom nekik, hogy legyenek sikeresek az életben, és itt a közéleti próbálkozásaikat is siker koronázza (.) az idő lehet, hogy őket fogja igazolni."  Milyen más értelmet nyernek most ezek a mondatok. Be kell látnunk, az idő azt igazolta: a Fidesz és a Jobbik ugyanazt az Európa-ellenes politikát képviseli, amely csakis a vesztesekhez láncolja Magyarországot. Ideje lenne végre egyszer a győztesek oldalán állni. Mi, Európa oldalán állunk.

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Szerző
Témák
MSZP EU