Szerintem;Tiszaújváros;csárda;

2015-04-20 08:31:00

Segítség, hogyan tovább?!

Tiszaújvárosi csárdánk a Tisza partján, családi vállalkozásként 20 éve üzemel. Nevünkhöz fűződik az Országos Tisza-menti Halászléfőző fesztivál megteremtése is, amelyre minden évben az ország minden pontjáról érkeznek versenyzők és látogatók is. Most megdöbbenve értesültünk arról, hogy az Országgyűlés a kereskedelmi célú halászatot a jövő évtől be kívánja tiltani. A törvényjavaslat általános indokolásában erről az intézkedésről mindössze annyi található, hogy „a kereskedelmi célú halászati engedélyek kiadásának beszüntetésével a természetes vízi kereskedelmi célú halászat 2015 utáni megszüntetését célozza a törvény szellemiségével, alapkoncepciójával összhangban és a természetes vízi halállományok túlhasznosítása elleni védelem érdekében”. (Aki ezt érti, szóljon!) A "túlhasznosításról" csak annyit, hogy idehaza a teljes, 14 ezer tonnás halfelhasználásnak csupán a 15 százaléka származik természetes vizekből, a többit a tógazdaságok állítják elő.

A kereskedelmi halászat teljesítménye tehát 2 ezer tonnára tehető, ami semmiképpen nem nevezhető túlhasznosításnak. Akkor a kormoránokat is be kellene tiltani, hiszen egyes kimutatások szerint a kormoránok 2500 tonna halat fognak ki, többet, mint a halászok. 320 ezer fizető horgász van Magyarországon, ebből 70 ezer veszi igénybe a folyóvízi horgászati lehetőséget, ehhez képest a Tiszán elenyésző a halászok száma. Nem őket kellene sújtani törvénnyel. A természetes vizeken a halászok döntően úgynevezett járulékos halfajokat - mint a keszegfélék és a busa - fognak ki, de ők tudják kifogni azokat a ragadozó halakat is, amelyek a nemes halakat előszeretettel fogyasztják.

A halászléfőző fesztivált is azért kellett visszaállítani, hogy visszaszoktassuk az embereket a halfogyasztásra és annak kultúrájára. Újraindult a halfogyasztás, de most ugyanolyan pusztítást akarnak véghezvinni, a nem hozzá értő törvényhozók mint amilyet a ciánszennyeződés okozott a halfogyasztás visszaesésében és a halat szerető emberek lelkében. És még valami: a halászat ősi mesterség, ezzel az intézkedéssel a halászatban dolgozók elbocsátása és az ősi mesterség kihalása várható, veszélybe kerülnek a kereskedelmi üzletek és vendéglátóhelyek, valamint az igazi ízeket és a természetes halakat szerető emberek. Úgy látjuk, hogy a tiltás öncélú, általános társadalmi érdekeket nem szolgál. Értetlenül állunk azelőtt, hogy miért kell a magyar őshonos halfajtákat, amelyek a természetes vizekben élnek, a kereskedelmi és táplálkozási láncból kiszorítani és ezáltal a magyar gasztronómiát is szegényebbé tenni.