Botrány a Nemzetiben: demokráciáért demonstráltak a színészek

Publikálás dátuma
2015.04.20. 11:23
Forrás: Facebook
A bécsi Burgtheater vasárnapi esti előadása után a magyarországi demokráciáért aggódó levelet olvastak fel a Nemzeti Színházban. A közönség egy része tapsolt, a másik része fütyült, a harmadik pedig értetlenül fogadta a nem várt demonstrációt.

MITEM Nemzetközi Színházi Fesztivál  felkérésére idén igent mondó Burgtheater az előadás után aktuálpolitikai performansszal rukkolt elő. Jan Bosse, az előadás rendezője pénteken értesítette a Nemzetit és a saját színészeit is, hogy nem jön el a vasárnapra megszervezett közönségtalálkozóra.

Karin Bergmann, a Burgtheater igazgatója is hasonló levelet írt, így a színészek egyedül maradtak Budapesten az előadással. Bár Vidnyánszky felajánlotta nekik a közönségtalálkozó megtartását, helyette inkább levelet írtak - tudta meg a Valasz.hu.

Martin Reinke, az egyik színész olvasta fel a németül és angolul vegyesen megírt levelet, ami a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyekről szólt, melyben elmondta, hogy ennek ellenére eljöttek Magyarországra, és nagy örömmel játszottak a közönségnek. A levél így szólt: "Mélyen tisztelt Közönség! Tudomásunk van arról a nehéz helyzetről, amelyben a nagyszerű magyar nép és kulturális élet jelenleg van. Demokratikus úton és demokratikus választások által olyan helyzetbe sodorta magát, amely által egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Aggodalommal töltenek el minket ezek a fejlemények, mint önök közül is sokakat. Ennek ellenére eljöttünk, és szívesen játszottunk önöknek. Csehov úgy képviseli közös európai kultúránkat, mint talán kevesen. Tudniuk kell, hogy összetartozunk. Köszönjük a meghívást!" - zárta a sorokat a színész.

Az alig másfél perces aktuálpolitikai demonstrációt a közönség vegyesen fogadta, volt aki bekiabált, hogy nicht war, azaz nem igaz, voltak akik tapsoltak, voltak, akik látványosan kivonultak. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti igazgatója, miután tudott a levél felolvasásáról, a plakettet, amit általában az előadás utáni fogadáson szoktak átadni, rögtön az előadás végén, a színpadon nyújtotta át Reinke-nek. A beszéd alatt nem jelent meg az elhangzó szöveg a kivetítőn, ezzel szemben az aradi vértanúk nevét sorakoztatta fel a vendéglátó színház.

Magyarázatot vár Vidnyánszky 
A Nemzeti Színház főigazgatója a Burgtheater intendánsának, Karin Bergmann-nak küldött levelében kiemeli: "úgy vélem, sem Magyarországon, sem bárhol a világon nem ízléses a színpadról direkt politikai leveleket felolvasni a közönségnek, mely aligha ezért érkezik az előadásra."
Arra kéri a Burgtheater intendánsát, tájékoztassa: "mi volt az oka annak, hogy a társulatot Ön és a rendező magára hagyta a Nemzeti Színházban és mi az oka annak, hogy egy, az európai színházi kultúrában elfogadhatatlan eszközhöz folyamodtak munkatársai. Úgy érezzük, ezzel a magyarázattal a MITEM-en örömmel részt vevő többi társulatnak is tartoznak."
A főigazgató kitért arra is, hogy a Burgtheater társulatának felajánlották, rendező nélkül is tartsák meg a közönségtalálkozót, de ezzel nem kívántak élni. "Az előadás végén azonban egy, a magyar belpolitikával kapcsolatos utalásokkal tűzdelt levelet olvastak fel a közönségnek, mely gesztust meglehetős értetlenséggel fogadtunk. Meglehetős türelemmel viseltük azt is, amikor a Burgtheater munkatársai fasisztáztak a színpadon, próba közben" - áll a levélben.
Mint írja, a Nemzeti Színház számára megtiszteltetés színpadán fogadni a világ meghatározó színházait, így a Burgtheatert is. "A Sirály inspiratív, izgalmas előadás volt, amelyet a közönségünk jól fogadott. A jövőben is szívesen működünk együtt Önökkel, ám szeretném, ha a tegnap Budapesten történteket megmagyarázná."

Szerző
Frissítve: 2015.04.20. 17:08

Közekép - Kiváltságos helyzetben

Aki szépen beszél magyarul, segíti a nyelv ápolását és fejlesztését, az sokáig él. Bár aligha valószínű, hogy az életkor és a szép beszéd egyenes összefüggésben lenne egymással, a Kazinczy-díjak tegnapi kiosztása mégis felvetette ezt a lehetőséget. 

Ketten kapták meg a díj arany fokozatát: a 94 éves Bencédy József, a nyelvtudományok kandidátusa és a 90 éves Szathmári István, az ELTE nyugalmazott professzora. Mindketten sokat tettek a magyar nyelvészeti hagyományok ápolásáért és a nyelvművelésért. (A díjat 1960-ban megalapító Péchy Blanka színművész is 94 évet élt). Az idén Kazinczy-díjas lett két pedagógus is, ami azért fontos, hiszen az iskolákban ők tehetnek a legtöbbet a szép magyar beszéd elterjesztéséért.

A harmadik díjazott pedig a Magyar Rádió nyugalmazott bemondója, Szalóczy Pál. Ez pedig amiatt öröm, mert a médiában megszólalók érik el a legtöbb embert és így szolgálhatnak mindig jó példákkal arra, miképpen lehet igazán szépen beszélni. Szalóczy megtette, amire - képletesen - felesküdött. Hosszú évtizedekig a rádióban és a tévében olvasta a híreket, amíg engedték. Azóta a pályaudvarokon és a metróban hallani a hangját, valamint ismétlődő és nagyon szép előadóestjein, amelyeken a magyar irodalom nagyjainak műveiből készült összeállításokkal áll a közönség elé.

A "szakma" pedig, amelyet ő és annyi kollégája oly nagy hozzáértéssel művelt, kissé átalakult. Klasszikus bemondóból egyre kevesebb van, a korszerűség jegyében hírszerkesztők és műsorvezetők mondják a híreket, fájdalom, nagyon változó színvonalon. Ezért is kellene jobban megbecsülni azokat, akik még pontosan tudják, hogyan kell szépen beszélni. Persze tény, hogy a magyar nyelv művelése, ápolása nem díj-függő. Vagyis a nyelv helyes használata nem azon múlik, jár-e érte elismerés, vagy sem. Mégis érdemes tisztelegni az új díjazottak előtt, hiszen ők jól kamatoztatták a nagy többségnél kiváltságosabb helyzetüket. Sokat tettek azért, hogy beszédünk megőrizhesse szépségét.

Francia alkotásé a fődíj

Publikálás dátuma
2015.04.20. 07:46
A Titanic idején Flesch Andrea jelmezeit állították ki az Uránia Moziban, ahol a Duke of Burgundy ruhái pompáztak FORRÁS: TITANI
Elsőfilmes francia rendező nyerte el a Hullámtörők-díjat, a zsűri különdíját egy finn kamasz-dráma kapta, a közönség az izlandi vámpírkomédiát kedvelte legjobban. Szombaton díjkiosztással ért véget a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, Budapest legjelentősebb filmszakmai eseménye.

A háromtagú nemzetközi zsűri úgy döntött, hogy a francia Lucie Boleteau vigye haza a Titanic Hullámtörők-díját a Fidelo – Aliced utazása című első rendezéséért. De persze nem vitte, mert már Svédországból küldött köszönő video-üzenetet, ahol a filmjével éppen úton volt. A zsűri idén nyolc film közül választott, a mezőny érdekessége, hogy egytől-egyig női sorsok elevenedtek meg a vásznon.

A legjobbnak ítélt mozidarab egy szép, fiatal nőről szól, aki egy teherhajóra szegődik másodgépésznek, csupa férfimatróz közé. Mint ebből sejthető, az érzelmi feldúltság és a szex kivételezett szerepet kap a tipikus francia történetben. A különdíjas finn dráma már jóval súlyosabb sorsokat görget maga előtt, két betagozódni képtelen tinédzser szökése és féktelen kalandokra vágyó utazása áll a Megléptek című film középpontjában. Jukka-Pekka Valkeapää második rendezeése nem csak a két fiatal szereplő meggyőző személyisége miatt érdekes, hanem mert nagyon ritkán jut el hozzánk finn film a Kaurismäki-testvérek országából.

És hogy a közönség mire adta a legtöbb voksát, az hamarosan kiderül, mert a jövő héttől már a mozikban lesz a Hétköznapi vámpírok című filmkomédia. Az új-zélandi rendezőpáros azzal bolondítja meg a szokásos vámpír-témát, hogy nem egy az egyben mesél, hanem mintha egy vérszívó társaságról dokumentumfilmet készítene, neki vallanak az éjszaka hősei. Ettől a mintha-szituációtól jó humorú helyzetek alakulnak ki, folyik a vér ugyan, de az egészen ott a nevetés jótékony fénye, hogy hiszen ez az egész csak játék.

Az idei Titanic-válogatás markáns jellegét az adta, hogy csak elvétve került vászonra hagyományosan mesélő mozi. Valami vadság – ahogy az egyik szekció címe mondta – valamennyi filmen ott hagyta a nyomát. Vagy lelkileg vagy fizikailag volt jelen a sötét oldal, érződött valamiféle fenyegető veszély, zavar a háttérben. Még a versenyfilmek közé is bekerült például a vámpírtéma, igaz, egészen sajátos formában.

Az iráni-amerikai színekben szereplő Csadoros vérszívó sajátos stílusban, borzongató szürrealizmussal szolgáltat igazságot a női létnek. A dél-koreai Helyedbe lép kegyetlen tragédiába fúló történet arról, mit jelent a szigorú társadalmi szabályok archaikus formái között egy fiatal lánynak úgy gyermeket kihordani, hogy már ott él vele a leendő anya, aki elveszi tőle a csecsemőt.

A fesztivál tán legszebb, legmélyebben megindító filmje az a grúz Kukoricasziget volt, amelyet a nagyon tehetséges elsőfilmes George Ovasvili rendezett és Ragályi Elemér fényképezett az abház-grúz határon, a háborús övezet egy csendesebb részén. Ugyanúgy megragadta a nézőket az iráni Dzsafar Panahi Taxi című filmje, amely érdekes figurákon keresztül engedett bepillantást egy zárt világba. A palesztin Omar című film ugyan nem tudott teljesen megszabadulni a fekete-fehér ábrázolás sémáitól, de egy fiatal szerelmespár tragikus történetében a jelen egyik feloldhatatlannak ható drámáját érzékeltette egy szabadságától megfosztott közösség sorsában.

A jelentős magyar alkotói részvétellel készült The Duke of Burgundy a Titanic egyik büszkeségeként gálavetítésen mutatkozott be a magyar közönségnek. Ám a brit Peter Strickland filmje erősen megosztotta a közönséget. A két nő szerelmét és hatalmi játszmáit elővezető film nemsokára a mozikban is látható lesz. Addig annyit, hogy a nagyon látványosra fogalmazott, hangsúlyozottan művésziesre vett jelenetek mögött nehéz megtalálni a fogódzót ahhoz, hogy megvilágosodjon, vajon miről is szól a történet tulajdonképpen, azon túl, hogy megpróbál provokatív lenni. Egy másik brit, Alex Garland viszont megbolondította a közönséget Ex-Machina című első rendezésével.

Duplázni kellett a vetítést, annyian voltak kíváncsiak a sci-fi-pszicho-thrillernek becézhető rém ügyesen csavarintott sztorira. A mesterséges intelligencia témájáról mesélt izgalmas film egyrészt szórakoztató rejtvény, másrészt frappáns vélemény a csillogó-villogó férfiúi felsőbbrendűség sebezhetőségéről.

Idén két szenzációt hozott el Budapestre a dokumentumfilmes szekció. Mindkettő igazi nagy dobás, a fesztivál hírnevét erősítő választás. Az egyik Josh Oppenheimer Oscar-jelölt filmje, Az ölés párdarabja, a vitákat provokáló A csend képei, amelynek hátborzongató hátterét remek beszélgetés világította meg. A másik az idei Oscar-díjas Citizenfour, amelyet Laura Poitras forgatott a Snowden-ügyről. Ha lenne nálunk köztelevízió, azt mondhatnánk, oda illene mindkettő. Köztévé ugyan nincs, de a Titanic legalább megtette, ami tőle telt.

Szerző
Frissítve: 2015.04.19. 22:53