Előfizetés

Vajnának bejött a kaszinózás: 15 milliárdot kaszálhat évente

Publikálás dátuma
2015.04.20. 14:07
Illusztráció: Thinkstock
A Világgazdaság felmérést készíttetett Andy Vajna épülő kaszinóbirodalmáról. E szerint a milliárdos üzletember a 4 ezer négyzetméteres alapterülettel és 824 darab pénznyerő automatájával évi 15 milliárd forintra tehet szert.

A gazdasági tárca szerint idén 6,2 milliárd forintos játékadó-bevétel várható a Magyarországon működő nyolc (még Sopronban, Debrecenben és Nyíregyházán működik) kaszinó után. Mivel a játékadó az árbevétel 30 százaléka, ezért a teljes piac mintegy 20 milliárd forintra becsülhető. 

Mivel a soproni kaszinó még 2013-ban 1,9 milliárd forintos forgalommal zárt, a debreceni és a nyíregyházi kaszinók üzleti tervében pedig 1,5 milliárd forint bevétel szerepel, így az iparági szereplők becslése szerint Andy Vajna öt fővárosi kaszinójában mintegy 15 milliárd forint bevétel keletkezhet.

Ez az összeg azonban az önbevalláson is alapul, hiszen a kaszinók automatáiba már nem építették be az integrált ellenőrző készüléket, ami rögzítené az adatokat, így az állam csak a sötétben tapogatózik, ha a kaszinók pontos bevételéről van szó - írja a Világgazdaság.

A sürgősséggel módosított szerencsejáték-törvény szerint Magyarország területén összesen 11 kaszinó lehet, ebből a Dunántúlon összesen három kaszinó üzemelhet, amelyekért vélhetően jövőre indulhat be a harc, ugyanis a soproninak december 31-én lejár az engedélye.

Pofátlan és tűrhetetlen

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint "pofátlan és tűrhetetlen", hogy Andy Vajna kormánybiztos évi 15 milliárdot kaszál budapesti kaszinóival, melyek koncesszióját "a Fidesz-kormánytól kapta ajándékba" - írta a párt sajtóközleményében. Szerintük a Fidesz tavaly úgy alakította át a szerencsejáték-szervezés törvényi környezetét, hogy azzal Vajna cégei jártak jól. Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány gyakorlatilag a teljes kaszinós szerencsejáték-szervezést a haverok kezére játszotta - jelentik ki. Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az Andy Vajnát megajándékozó pofátlan törvényt, teremtsen átlátható rendszert, és írjon ki új kaszinópályázatokat - szögezik le.

Nem most kezdődött a "kaszálás"

Korábban a Népszabadság információi alapján írtuk, hogy az Orbán-kormány filmügyi biztosának akkor is szépen hozott a szerencsejáték, amikor látszólag már nem, illetve még nem volt érdekelt a kaszinóüzletben. Andy Vajna 2010 végén az akkor még veszteséges Tropicanát működtető Belvárosi Kaszinó Kft. kisebbségi részesedését 245 millió forintért eladta a többségi tulajdonos állami Szerencsejáték Zrt.-nek. Az üzletember azonban ezt követően sem távolodott el teljesen a Tropicanától, a kaszinó ugyanis továbbra is az érdekeltségébe tartozó Bar-Co. Kft.-é maradt, s az állami cég ettől a vállalkozástól vette azt bérbe. A Szerencsejáték Zrt. internetes oldalán közzétette a Belvárosi Kaszinó Kft. szerződéseit. Eszerint a társaság 2011-ben nettó 194,8 milliót, 2012-ben 210,1 milliót, 2013-ban 280 milliót, míg tavaly kerek 300 millió forint bérleti díjat fizetett ki Vajna érdekeltségének. E szerint négy év alatt csaknem egymilliárd forint bérleti díjat utaltak át azért, hogy a kaszinó a belvárosi Vigadó utca 2. szám alatt működhessen.

 

Órákig süthet a nap a tavaszi időben

Publikálás dátuma
2015.04.20. 13:51
Illusztráció: Thinkstock
Kedden ismét több napsütésre számíthatunk, a Tiszántúlon viszont erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, így keleten-északkeleten kialakulhat egy-egy zápor, esetleg helyi zivatar. Folytatódik a szeles idő, hajnalban -1 és +6 fok, napközben 12 és 18°C között alakul a hőmérséklet.

Szerdán nyugaton fátyolfelhős, keleten gomolyfelhős idő várható, több órás napsütéssel, a Tiszántúlon lehetnek futó záporok. A hideg reggel után 14-20 fok közé melegszik a levegő. 

Csütörtökön több órára kisüt a Nap, az időnként megnövekvő felhőzetből inkább csak este alakulhat ki nyugaton-északnyugaton egy-egy zápor, zivatar. A délies szél élénk, olykor erős lehet, ezzel együtt tovább erősödik a nappali felmelegedés, többfelé 19-20 fokot is mérhetünk.

Péntektől kezdődően változékonyabbra fordulhat időjárásunk, egyre többfelé számíthatunk záporok-zivatarok kialakulására. Napközben akár 16-22 fok közé is melegedhet a levegő, megszűnnek a talajmenti fagyok.

Hivatalos: Liszkay megvette a Napi Gazdaságot

Publikálás dátuma
2015.04.20. 12:56
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője hétfőn megvásárolta a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től a Napi Gazdaság napilapot kiadó kft. száz százalékos üzletrészét - közölte a Napi Gazdaság Kiadó Kft.

A közlemény szerint a kiadó a lap főszerkesztőjévé Csermely Pétert, a Magyar Nemzet volt főszerkesztő-helyettesét nevezte ki. Azt írták, az új vezetés célja, hogy az újság eddigi erős gazdasági jellegének megőrzése mellett a következő hónapokban jelentékeny társadalmi, közéleti, politikai és kulturális tartalommal bővítse ki a lapot. Közölték, az átalakuló napilap irányultságát tekintve vállaltan polgári, konzervatív, mérsékelten jobboldali, azaz a jelenlegi belpolitikai viszonyok között kormánypárti médium lesz.

Lapunk értesülései szerint már több mint két hete eldőlt: a Magyar Nemzet éléről februárban távozott Liszkay Gábor lesz a lap tulajdonosa, aki az Orbán Viktor által megfogalmazott elvárások alapján építi a párt politikáját támogató Nap Gazdaság új, közéleti profilját – hogy afféle „ellen-Magyar Nemzetként” terelje át a papíralapú hírfogyasztáshoz szokott Fidesz-szavazókat. 

A Napi jelenlegi csapatát a Habony-féle holdingcég egyik közeljövőben induló vállalkozása, egy üzleti hírportál szívhatja fel. Az MMG első önálló médiaterméke a Csúri Ákos kormánybarát újságíró főszerkesztésével induló véleményportál, a Via.hu lehet, amelynek lehetséges szerzői között emlegetik Bayer Zsolt Magyar Hírlap-publicistát, valamint a Magyar Nemzettől korábban elbocsátott Torkos Matildot is. Győriék ugyancsak érdekeltek a Helyi Téma profilját, politikai bulvártartalmait átörökítő hetilap indításában, és – miként arról lapunk elsőként beszámolt – továbbra is a tervek között szerepel egy új országos rádió és tévécsatorna indítása is.