Ismét működik a magyarorszag.hu

Délelőtt 11 óra körül ismét elérhetővé vált a magyarorszag.hu, miután egy időre leállt kedden a Kormányzati Portál és az Ügyfélkapu rendkívüli karbantartás miatt.

A portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások a karbantartás alatt nem voltak elérhetők.

Szerző
Frissítve: 2015.04.21. 13:31

Lezárták az M7-es egy szakaszát - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.04.21. 13:21
Autóbaleset sérültjének mentését szimulálják a kőröshegyi völgyhídon. MTI Fotó: Varga György
Katasztrófavédelmi gyakorlat miatt lezárták az M7-es autópálya egy szakaszát Somogy megyében, a 120-as és a 125-ös kilométer, a bálványosi és a balatonszárszói csomópont között - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden a honlapján.

A gyakorlat érinti a kőröshegyi völgyhidat is, amelyet teljes szélességében lezártak a várhatóan délután egy óráig tartó gyakorlat idejére - olvasható a katasztrofavedelem.hu oldalon. Kerülni a 7-es út, valamint a Szántód-Kaposvár közötti összekötő út felé lehet.

Egy feltételezett sérültet készülnek lejuttatni alpintechnikával a kőröshegyi völgyhídról.  MTI Fotó: Varga György

Egy feltételezett sérültet készülnek lejuttatni alpintechnikával a kőröshegyi völgyhídról. MTI Fotó: Varga György

 

Szerző
Frissítve: 2015.04.21. 15:26

Náci relikviák, Hitler-arcképes öngyújtók kaphatók egy belvárosi boltban

Horogkeresztes pecsétgyűrűt, SS-jelvényeket, a legkülönfélébb nemzetiszocialista kitüntetéseket, Adolf Hitler arcképét és fotóját ábrázoló öngyújtókat, gyufásdobozokat, és más náci relikviákat is árulnak egy belvárosi régiségboltban – írja a RomNet.

A portál újságírója véletlenül tért be egy régiségeket is árusító kis üzletbe, ahol döbbenten tapasztalta, hogy külön vitrinben különféle önkényuralmi jelképeket árusítanak. Nem minden tárgy korabeli, II. világháborúból visszamaradt „apróság”, mert kapható teljesen új, fóliázott, aranyszínű horogkeresztes turulmadár is. Hiába számítanak ezek a tárgyak önkényuralmi jelképnek, a boltba betérő vevőket ez láthatóan egyáltalán nem zavarja, közönyösséggel vesznek róla tudomást.

A cikk emlékeztet arra, hogy az Alkotmánybíróság 2013. április 30-i hatállyal megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi paragrafust. E szerint, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntethető. A törvény értelmezése szerint kizárt a büntethetőség, ha az önkényuralmi jelkép használatát ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követik el.

Kolláth György alkotmányjogász a RomNet megkeresésére az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, az ilyen irányú kereskedelmi tevékenység jogsértő és jogellenes, ugyanakkor felhívta hívta fel a figyelmet arra is, hogy Btk. korábbi rendelkezése alapján is büntethető volt az önkényuralmi jelképpel való kereskedés. Hozzátette, az anyagi haszonnal járó kereskedelem ugyanis nem minősül oktatási, művészeti, vagy tudományos célnak.

A büntetőjog szóhasználatában a "terjesztés" magában foglalja a kereskedést, a forgalmazást is – jelentette ki a RomNet megkeresésére több, büntetőügyekkel foglalkozó ügyvéd, akiknek álláspontja szerint amennyiben nem kizárólag eredeti, korabeli náci tárgyakat, hanem új állapotú önkényuralmi jelképeket is árusítanak, nem hivatkozhatnak a régiség-kereskedelemre, mert egyértelművé válik az önkényuralmi jelképek terjesztésének büntetőjogi tényállása.

A RomNet megkeresésére a BRFK az üggyel kapcsolatban azt mondta, amennyiben bejelentés érkezik hozzájuk, kivizsgálják az ügyet.

Szerző
Témák
Hitler nácizmus