Előfizetés

Mikor szállítják el a szennyező hulladékot az Illatos útról?

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja választ vár Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől arra a kérdésre, hogy mikor szállítják már el a fővárosi Illatos úti telepről az ott tárolt mintegy kétezer tonnányi veszélyes hulladékot. Erről Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő és Baranyi Krisztina, a párt IX. kerületi önkormányzati képviselője beszéltek a tárca épülete előtt tartott keddi sajtótájékoztatón.

Baranyi Krisztina azt mondta, hogy az Illatos úton katasztrófahelyzettel fenyeget a nagymértékű környezetszennyezés. Az ügyben V. Németh Zsolt államtitkár kétszer nyilatkozott, de a pártnak úgy tűnik, mintha a tárca nem venné eléggé komolyan a kérdést - közölte. Bejelentette, egyértelmű választ szeretnének kapni a minisztertől, hogy mikor vitetik el a szennyező anyagot.

Szabó Szabolcs azt mondta, hogy a Kis-Duna vízminősége is jelentősen romolhat ha a szennyező anyagok belekerülnek. A politikus leszögezte: az ügyben nem ködösíteni kell, hanem azonnal cselekedni. Ezt követően a két politikus bement a tárca épületébe, mert azt szerették volna, ha Fazekas Sándor vagy V. Németh Zsolt fogadja őket és tájékoztatást ad az ügyről. Miután nem sokkal később kijöttek, Baranyi Krisztina elmondta, hogy sem a miniszter, sem az államtitkár nem tudott időt szakítani rájuk. Ezért meghívta Fazekas Sándort és V. Németh Zsoltot, hogy személyesen járják be a helyszínt.

Habony, a titokzatos: Orbán szerint egy állami kifizetési listán sem szerepel

Publikálás dátuma
2015.04.21. 14:30
Forrás: Facebook
Orbán Viktor kedden Miskolcon tartott sajtótájékoztatót, melynek végén Habony Árpádról kérdezték a miniszterelnököt. A kormányfő most sem árult el túl sokat a titokzatos tanácsadóról, de annyit elmondott, hogy neve egy állami kifizetési listán sem szerepel - írja a hvg.hu.

A miniszterelnök a miskolci fejlesztésekről szóló sajtótájékoztató végén két kérdést is kapott Habony Árpáddal kapcsolatban. Orbán azt mondta, hogy „semmilyen hivatalos természetű kapcsolatban nem áll” Habony Árpáddal, és nem tud mit kezdeni azzal, hogy ki, milyen tanácsadónak nevezi magát, illetve a sajtó kit nevez az ő tanácsadójának. Szerinte a kormánynak az a dolga, hogy kivonja magát az ilyen „feszkók” alól.

Orbán arra hivatkozott, hogy a magyar államnak megvannak a maga szabályai, kapcsolatokat szerződés alapján lehet létrehozni, de Habony Árpáddal kapcsolatos szerződés nincs és nem is lesz. A miniszterelnök azt mondta: az első kormányzati ciklusuk idején próbálkoztak azzal, hogy szabályos szerződéseket kössenek a tanácsadással foglalkozó emberekkel, példaként az Ezüsthajó Kft-t illetve Wermer Andrást említette, de szerinte az ilyen szerződések nem jók - írja a hvg.hu.

Korábban az RTL Klub derítette ki, hogy csak azt lehet tudni, hová járt Habony általános iskolába, de még az sem biztos, hogy érettségije van a miniszterelnök bizalmasának. Az életrajzából kiderül: Habony 1968. január 1-én született Budapesten, 1978-1983 között a Kond utcai általános iskolába járt, amely az dokumentumban az egyetlen beazonosítható oktatási intézmény. Középiskolaként a Képzőművészeti Szakközépiskola van feltüntetve: az RTL felkereste az összes olyan intézményt, amelyben 1983 és 1987 között ilyen irányban tanulhattak a diákok, de három fővárosi és több vidéki iskola is arról tájékoztatta őket, hogy Habony nem tanult és nem is érettségizett náluk. A csatorna megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de az Oktatási Hivatal csak az 1998-tól kiállított bizonyítványokat jegyzi. A tanácsadó 1987 és 1990 között a Magyar Képzőművészeti Alap, a Magyar Képzőművészeti Főiskola és a Soros Alapítvány restaurátor-képzésén vett részt. A jogutód Magyar Képzőművészeti Egyetemnek az említett oktatásról nincs tudomása és a hallgatói nyilvántartásukban sem szerepel Habony neve.

Miskolc, az ígéret földje?
Autópálya épül Miskolc és Kassa között, folytatódik a Miskolc-tapolcai strandfürdő fejlesztése, miként a diósgyőri váré is, valamint ezer hektáros iparterületet alakítanak ki a borsodi megyeszékhelyen - erről is beszélt kormányfő a miskolci Városházán tartott sajtótájékoztatóján. A Modern városok program keretében Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén a kormányfő Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármesterrel a sajtótájékoztató előtt együttműködési megállapodást írt alá.

Diáklázadás: Orbánnak csak a bérrabszolgák kellenek?

A Párbeszéd Magyarországért szerint minden leérettségizett diáknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy továbbtanulhasson és ingyen szerezhessen alapszakos diplomát.

Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a társadalomtudományi alapszakok megszüntetéséről szóló kormányzati terv miatt megkezdődött a "második diáklázadás". Hozzátette, hogy 2012-2013-ban az "első diáklázadás" már meghátrálásra kényszerítette a kormányt, de a kabinet nem tanult a saját hibájából és most még nagyobb ellenállásra számíthat.

A politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök a "nagyvállalkozói lobbi nyomására" eltökélte, hogy nemcsak a felsőoktatást, de a középiskolákat is leépíti, mert csak "bérrabszolgák kellenek neki". Eközben csak egy egyre szűkebb "narancs elit" tanulhat tovább, nekik hozták létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, ami "kisgömböcként" sorra kebelez be mindent és mindenkit, és az egyetem kedvéért szüntetik meg a nemzetközi tanulmányok szakot is - jelentette ki.

A PM meggyőződése szerint az érettségi és a továbbtanulás a diákok elidegeníthetetlen joga, ezért nem elég, ha a kormány visszavonja az "ostoba és káros" tervét. A Párbeszéd Magyarországért minden leérettségizett diáknak megadná a lehetőséget, hogy ingyen szerezhessen egy alapszakos diplomát - közölte Erőss Gábor.