MSZP: a kormány pártfőiskolává silányítaná a felsőoktatást

Az MSZP szerint a kormány "végső csapást" akar mérni a felsőoktatásra a tervezett átalakításokkal, a felsőoktatást "pártfőiskolává" akarja silányítani.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumának Alkotmány utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány miatt vannak katasztrofális állapotok a felsőoktatásban, és amit most a kabinet tesz, az nem a bolognai rendszer racionalizálása, hanem a felsőoktatás "pártfőiskolává" való silányítása. Jelezte, támogatják a hallgatók követeléseit, és a hallgatók jól teszik, ha küzdenek az átalakítás ellen.
Úgy értékelte, hogy a tervezett változtatásokkal végső csapást mérnek a felsőoktatásra, és ezzel Magyarország jövőjére is.

Bírálta, hogy a sajtóhírek szerint konzisztóriumokat - egy újabb kormányzati ellenőrzési szervet - hoznának létre az egyetemeken. Ezzel szerinte megszűnik az egyetemi autonómia, ami már a kancellárok kinevezésével is sérült. Nem is értem, mi szükség van egyáltalán rektorra? - tette fel a kérdést.

Kunhalmi Ágnes teljesen irracionális lépésnek nevezte egyes szakok megszüntetését. Elmondta, a tervezett átalakítások következménye az lehet, hogy az ELTE társadalomtudományi kara megszűnik, miközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem helyzetbe kerül.

Nem egy új egyetem létrehozásával van baj, hanem azzal, hogy verseny nélkül helyzetbe hoznak egy intézményt úgy, hogy erőszakosan odatelepítenek szakokat - fejtette ki véleményét.
Kunhalmi Ágnes értékelése szerint gyakorlatilag "a szovjet tervgazdasági rendszert" vezetnék be ismét.

Szerző

Szijjártó közpénzből reklámozta a Quaestort?

Sajtóhírek szerint a Külügyminisztérium alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökség reklámozta a Quaestor ingatlanberuházását, a Dunacityt - írja a DK sajtóközleményében.

A 150 milliárd forintot elcsaló fideszes brókercég ezek szerint minden lehetséges segítséget megkapott a kormánytól: a moszkvai vízumközponton, a nemzeti kereskedőházakon és az állami pénzek befektetésén túl még a befektetőkeresésben is számíthatott az Orbán-kormányra.

A Quaestor ingatlanberuházásának honlapján a mai napig olyan képtelen hazugságok szerepelnek, mint hogy 2012-re elkészül a közvetlenül mellette futó 5-ös metró. A Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium tehát bármilyen hazugságkampányba hajlandó volt közpénzt önteni, ha azzal a fideszes brókercéget támogathatta. Mivel a csődig szinte szétválaszthatatlan az Orbán-kormány és a Quaestor közti frigy, mindenki számára egyértelmű a kormányzati felelősség.

A Demokratikus Koalíció szerint Szijjártó Péternek nyilatkoznia kell, engedélyezte-e a Quaestor ingatlanbefektetésének közpénzből történő reklámozását, illetve ő adta-e egy állami cég nevét a brókercég hazugságaihoz. A DK szerint az Orbán-kormány bukása után részletesen ki kell vizsgálni a Quaestor-miniszterként eljáró Szijjártó Péter felelősségét.

Szerző

Gyurcsány egymilliót nyert a Magyar Nemzettől

Publikálás dátuma
2015.04.21. 15:11
FOTÓ: Népszava
A Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete szerint a Magyar Nemzet valótlanul állította Gyurcsány Ferenc szakdolgozatáról, hogy hamis - írja a DK sajtóközleményében.

A bíróság 1 millió forint nem vagyoni kártérítésre ítélte a kormányközeli sajtóorgánumot.

Szerző