Előfizetés

Blaskó, Deutsch a Burgtheaterről

Publikálás dátuma
2015.04.22. 07:47
Blaskó Péter FOTÓ: NÉPSZAVA
Tovább folytatódnak a hozzászólások azután, hogy vasárnap este a Nemzeti Színházban, a Burgtheater A Sirály című előadását követően, a társulat színésze, Martin Reinke egy levelet olvasott fel, melyben kifogásolta a magyar demokrácia jelenlegi állapotát.

Blaskó Péter színművész, a Nemzeti Színház társulatának tagja Karin Bergmann Burgtheater-intendánsnak és Jan Bosse rendezőnek címzett nyílt levelet, melyet a Mandiner tett közzé. "Önök ketten gyáva emberek. Ide küldenek Budapestre egy társulatot, a társulatukat, hogy lejárassák Ausztriát. Sunyin lapulnak otthon és szegény Martin Reinkét bízzák meg azzal, hogy az Önök közéleti alkalmatlanságát bizonyítsa. Egyébként milyen alapon avatkoznak bele egy másik ország belpolitikájába? Milyen jogon használják fel vendégszereplő előadásukat politikai üzenet közvetítésére?" - kezdi levelét a színész.

Blaskó szerint a színpad nem arra való, hogy "politikai brosúrákat" olvassanak fel, éppen ettől kellene távol tartani magukat a színházművészeknek. "Mit szólt volna a bécsi közönség, ha a Katona József Színház nagy sikerű bécsi vendégjátéka után én, mint a darab főszereplője elkezdtem volna Jörg Haiderezni és a színpadról félteni az osztrák demokráciát?" - teszi fel a kérdést levelében a Kossuth-díjas művész. Közben a Burgtheater Facebook-oldalát is elárasztották a hozzászólások: tegnap még inkább az akciót megköszönő kommentek érkeztek, de mára már sértő jelzőkkel is illetik a bécsi társulato

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Facebookon az esettel kapcsolatban többek között azt írta, „édes-drága arany bogaraim, ti mindahányan abban a fene nagy, az európaiság és a demokrácia iránti aggodalommal teli Burgtheaterben, mondjátok már el nekünk lécci azzal a pici kis szátokkal, hogy hányszor emeltetek szót a világ bármely pontján tartott előadásotok végén miértünk, jóakaratú magyarokért, amikor mi bizony évtizedekig a velejéig rohadt kommunizmusban szívtunk, a mai magyar demokratikus ellenzék hátországát adó haladó értelmiségnek a Kádár-rendszer működtetésében való lelkes és aktív közreműködése közepette, kib...tt messze az európaiságtól, meg a demokráciától, ti pedig – jobb dolgotok nem lévén – rettenetesen önmegvalósítottatok a Mariahilfer Strasse tövében?”

Európaice, meg demokratice azt javaslom, szórakozzatok a sajátotokkal! Full európai és demokratikus üdvözlettel: dajcstomi – fejeződik be a bejegyzés. A Hír24 megkérdezte a Burgtheatert az esetről, ahol úgy fogalmaztak: az „Orbán-rezsim" alatti kulturális fejlődés jelentős téma Ausztriában, a Burgtheater színészeit is foglalkoztatja, akik egyébként magyar művészekkel is kapcsolatban állnak.

Közelkép - Látványos látványtár

Május végéig tekinthető meg az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján, tavaly június 28-án megnyitott Istenért, Királyért, Hazáért című kiállítás az Első Magyar Látványtárban.

A Balaton-felvidéken fekvő Tapolca-Disztelen egy régi malomépületben kialakított kiállító térben június 27-én nyílik a következő tárlat, szintén egy évig várja az érdeklődőket. Vörösváry Ákos, a Látványtár kitalálója elmondta, hogy a fehér szín adja az alapot. Fehér tárgyak, hétköznapi használati eszközök éppen úgy láthatók lesznek, mint műalkotások és ezek együtt adnak majd egy különleges, egységes látványt.

A Látványtár mindig tematikus kiállításokkal várja az érdeklődőket. Az I. világháborúra emlékező bemutató nem a harcokra, a halálra összpontosít, hanem az egykor élt emberekre, felidézve plakátokkal, "hazafias" festésű porcelán tárgyakkal, korabeli fotókkal a háborús hétköznapokat a fronton és a hátországban. A Látványtárat 25 éve találta ki Vörösváry Ákos.

"Találmányát" éppen az különbözteti meg minden más gyűjteménytől, hogy nincsenek értékes és értéktelen tárgyak, mert ami esetleg külön-külön talán érdektelen lenne, az egy koncepció alapján összeállított kiállításon már izgalmas, egységes látvánnyá áll össze. Ez a Látványtár lényege. Ma már több múzeum is kialakította saját látványtárát, talán nem is sejtve, hogy honnan, kitől származik az idegen nyelvre lefordíthatatlan kifejezés és az ötlet.

A több ezer tárgy, értékes festményektől a félig olvadt gyertyáig, már rendszerezett része a Látványtárat működtető alapítvány tulajdona. Néha kénytelenek megválni egy-egy értékesebb darabtól, hiszen egyik kulturális "fiókba" sem férnek bele. Mivel nem múzeum, így nem pályázhatnak a közgyűjtemények számára kiírt forrásokra, de az állam sem támogatja őket. A magán mecenatura alig létezik, a 400-600 forintos belépőjegyekből nem igen telik még a fenntartásra sem. Ha nem sikerül támogatókat találni, megszűnhet ez az egyedülálló, különleges színfolt.

A Bayern kiütéssel a négy közé

Hortobágyi Tibor
Publikálás dátuma
2015.04.22. 01:54
FOTÓ: EUROPRESS Getty Images, Lennart Preiss
A Bayern München csúnyán visszavágott a Portónak az idegenben elszenvedett vereségért a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján. A bajorok már az első félidőben 5-0-ra vezettek.

A Bayern Münchent mintha egy hét alatt kicserélték volna. Pedig nem változott sokat a csapat összetétele a tekintetben, hogy Robben és Ribéry játékára továbbra sem számíthatott Josep Guardiola, míg Schweinsteiger sérülése után még csak a cserepadon kaphatott helyet a Porto elleni hazai BL-negyeddöntő visszavágóján. Ennek ellenére, a bajorok már a 14. percben Thiago Alcántara fejesével vezetést szereztek. Nem sokkal később, a múlt héten nagyot bakizó Boateng, most jó ütemben ugrott fel és a bal alsóba bólintott. A portugálok csak kapkodták a fejüket, hiszen a 22. percben már a németek álltak továbbjutásra.

A hazaiak viszont másra használták kobakjukat és a 27. percben Lewandowski juttatta tovább az eddigiekhez hasonlóan a kapuba a játékszert. Ezzel pedig még nem volt vége. Müller, a lengyelnek adott gólpassza után egy távoli lövést követően saját maga is feliratkozott a góllövők közé. A 40. percben ismét a német világbajnok volt a mellékszereplő, miután másodszorra is kiszolgálta Lewandowskit, aki lábbal is eredményes lett. A pocsék első félidő után nem sok jóra számíthattak a vendégek. A második játékrész nyugodtabban indult. Az utolsó negyed órára fordulva viszont a Porto csapatkapitánya, Jackson Martínez bólintott közelről a hálóba, visszaadva ezzel a reményt övéinek. A hajrára még maradt egy vendég piros lap és egy hazai gól, miután Xabi Alonso a jobb alsóba csavart szabadrúgásból, beállítva ezzel a 6-1-es végeredményt.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó

Bayern München-Porto 6-1
Továbbjutott: a Bayern 7-4-gyel