Férfiöltöző lett a Ház

Nem először és vélhetően nem is utoljára aratott sikert férfitársai körében egy kormánypárti politikus, amikor humorosnak szánt formában női mivoltában próbált megalázni egy ellenzéki képviselőt. Nem hiszem el, hogy ez megint megtörténik – ezt gondolta Szél Bernadett, miközben hallgatta Lázár János neki címzett beszólásait a parlament hétfői azonnali kérdések órájában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az LMP politikusa szerint szorongatva érezhette magát, amikor a hotelszámláiról faggatta, hisz egyértelmű, hogy szorul a hurok a nyaka körül, s csak a sértegetés maradt eszközként a kezében.

A miniszter nem adott érdemi feleletet, de a következő, immár Pakssal kapcsolatos kérdésre már így kezdte a választ: "Vagy Önnek én jutok mindenről az eszébe, vagy pedig sok közös témánk van, …" Ekkor az ülést vezető Hiller István egymás tiszteletére szólította fel a képviselőket, Szél Bernadett pedig úgy reagált, hogy "…ez kőkemény szexizmus volt Lázár János részéről, amit én a leghatározottabban minden nőtársam nevében visszautasítok."

Kérdésünkre, hogy célzott politikai sértegetésként vagy egyszerű stílusbotlásként értékeli-e a történteket, Szél azt mondta, ez a stílus jelen van akkor is a magyar Országgyűlésben, amikor nincs kifejezett politikai célja a felszólalónak. Többnyire kormánypárti képviselők engedik meg maguknak, ahogy most is a Fidesz és KDNP tagjaiból álló unatkozó „kemény mag” gúnyos kacaja biztatta Lázárt a folytatásra, sőt ebből a körből olyan beszólások is érkeztek, hogy kihez kellene mennie panaszra. Az egész parlament leginkább férfiöltözőhöz hasonlít, ahol egymás között kontroll nélkül, sokszor durván beszélnek a játékosok.

Szolidaritást most és korábban is csak ellenzéki képviselőtársai részéről tapasztalt, de sok segítségre egyetlen politikusnő sem számíthat, hiszen kormánypárti és ellenzéki oldalon összesen tizenkilencen vannak az ország házában. Magyarország a női képviselők 10 százalék alatti arányával Európában az utolsó, de még az azeri parlamentbe is több nőt engedtek be. Az LMP ezért ragaszkodik a 30 százalék fölötti női kvótához, sőt azt kiegészítik a cipzár-elvvel, vagyis hogy két azonos nemű jelöltet egy másik neműnek kell követnie a választási listákon – zárja le a történteket lapunknak nyilatkozva Szél Bernadett.

Szerző

Solymosi Orbánnak: elfáradtál, mondj le!

Mi történt veled, kedves Viktor? – teszi föl a kérdést Solymosi Frigyes, aki kiábrándult a miniszterelnökből és mindent kiír magából. A Nemzeti Kör tagja a Népszabadság tegnapi számában fakadt ki, de először visszaemlékszik a jóra. 1996-ban találkoztak először, amikor „már számos jel mutatott arra, hogy a konzervatív, keresztény demokrata szellemiség felé közeledsz”. 

„Demokratikusan gondolkozó, gyors észjárású, karizmatikus fiatal politikust ismertem meg benned, aki képességei alapján alkalmasnak látszott a demokratikus útra lépő ország vezetésére.” Ez változott meg 2002-től, amikor a Fidesz a jobboldali testvérpártot, az MDF-et is elkezdte támadni, ez már megmutatott némi agressziót. A 2010-es kétharmados győzelem után Solymosi szerint kisiklott valami: „sajnálatos módon nem tudtál, nem tudtatok ellenállni a hatalom kínálta lehetőségeknek, ami előhívta belőled a – biztosan mindnyájunkban meglévő – uralkodni vágyást”.

„Hogyan veszíthetted el éleslátásodat, józan ítélőképességedet? - kérdezi Solymosi, majd megrója a kormányfőt: "megszólalásaidban semmi jele nincs a legenyhébb önkritikának, és valaminő beismerésnek, hogy bármiben is hibáztatok volna". Solymosi végül azt írja: "Az ország - és pártod - érdekében kívánatos lenne átmeneti visszavonulásod..., és a miniszterelnöki tisztség átadása valamelyik kevésbé elfáradt munkatársadnak. Ezzel remélhetőleg sikerülne helyreállítani nemzetközi hitelünket, lecsillapítani a társadalmat, és a jelenleginél békésebb, nyugodtabb közéletet teremteni".

Szerző

Média a Jobbiktól jobbra?

Publikálás dátuma
2015.04.22. 07:07
Médiabirodalom a Perc utcában FOTÓ: TÓTH GERGŐ
„A Fidesz legnagyobb ellensége a Fidesz, de minket nem fognak szétverni” – Csintalan Sándor szerint hiába próbálja a kormánypárt szélsőjobbra tolni Simicska Lajos médiumait, ezzel csak azt érheti el, hogy még többen választják az ellenségnek beállított orgánumokat. Az újságíró szerint sok szempontból épp hogy „a Jobbiktól is jobbra vannak” a Fidesznek „megmaradt” médiumok. Miközben a Napi Gazdaság arculatváltása már tegnap elindult, kiderült, hogy a Habony-féle médiacég több lábon is állna: nem csak médiával, hanem divattervezéssel, épülettakarítással is foglalkozna.

A Fideszen belüli drámai zavarodottságról árulkodik Csintalan Sándor szerint, hogy – lényegében a Jobbik tapolcai győzelme óta – a kormánypárt minden erejével megpróbálja a szélsőséges párt felé tolni Simicska Lajos egykor baráti, ma már ellenségnek beállított médiumait. Holott a Lánchíd Rádió műsorvezetője szerint csak ki kellene nyitni a Magyar Nemzetet, bekapcsolni a Hír Tv-t, vagy a Lánchíd Rádiót, hiszen a tartalom magáért beszél, minden esetben ennek ellenkezőjéről árulkodik. „Hogyan lehet ekkorát rúgni azokba, akik eddig őket támogatták?” – vetette fel lapunknak a kollégáit is sértő viselkedésre Csintalan, aki szerint Rogán Antal, amikor hétfőn azt állította, „csak a vak nem látja”, hogy ezen orgánumok egyre közelebb kerülnek a szélsőjobbhoz, maga is elvesztette a kapcsolatát a valósággal. „Csak egyetlen példát kellene mondania” – mondta az újságíró, hozzátéve, Rogán ilyet biztosan nem tud. Ezzel az olvasókat, nézőket, hallgatókat is bojkottálják, holott ők nyilván nem tudják azt a következtetést levonni, hogy a politikai irányultság változott volna ezen médiumoknál – tehát csak azt érhetik el, hogy még többen választják majd a kiátkozott orgánumokat. „A Fidesz legnagyobb ellensége a Fidesz, de minket nem fognak szétverni” – jelentette ki az újságíró. Ráadásul Csintalan szerint a Jobbiktól is jobbra vannak azok az orgánumok, „amelyeket most barátinak tartanak”, és első számúként maradtak meg a Fidesznek; az újságíró – aki következetesen idézőjelesen, „jobbikként” írva említette a pártot – nem mondott neveket, de vélhetően egy meglévő napilapra, és televízióra gondolt, amelyeknek ugyanaz a tulajdonosa.

Rogán hétfőn elismerte, amit eddig minden vezető fideszes tagadott: egy frakcióülésen döntöttek arról, hogy „kötelező programot” többé nem szerveznek ezen orgánumokba, szerinte „természetes gravitációja” van egy „Simicska-Jobbik-tengely” látható kialakulásának. Közben a párt láthatóan a Magyar Nemzet hagyta űrt igyekszik pótolni a Napi Gazdaság átalakításával: tegnapra már az eddigi „üzleti és pénzügyi hírlap” meghatározást „közéleti és üzleti napilap”-ra cserélte az új vezetés. A Liszkay Gábor által megvásárolt lap - főszerkesztője Csermely Péter, két helyettese Czirják Imre és Villányi Károly lett - tegnap máris több politikai cikket közölt: Gyurcsány Ferenc cégeiről, a KGBéla-ügyről, Szilvásy György kémperéről. Bár a lap még 340 forintba kerül, Liszkay olvasókhoz írt levele szerint, hogy "minél szélesebb" táborhoz jussanak el, ezt majd jelentősen csökkentik. A napigazdasag.hu új főszerkesztője Élő Gábor lett, az mno.hu korábbi főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír TV korábbi vezérigazgató-helyettese online társ-főszerkesztői posztot kapott a lapnál, és az Orbán Viktor mellet kiálló egykori célpontosok is a Napihoz igazoltak.

Tegnap az Origo jóvoltából az is kiderült, hogy a Habony Árpád-Győri Tibor nevével fémjelzett, hatmillió forintős tőkéből alapított - fele-fele arányban összedobott - holdingcég, a Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., mely a Simicska elleni háború fő bázisa kíván lenni, nem csak médiával, hanem divattervezéssel és épülettakarítással is foglalkozna. A cégadatok alapján még tévéműsorgyártást, hírügynökségi tevékenységet, napilapkiadást, tolmácsolást, piackutatást is a tevékenységeik közé jegyeztettek. Mint az Origo megjegyezte: a zártkörű részvénytársasági formánál minimálisan előírt ötmillió forint alaptőkéhez képest a hatmillió nem tűnik valami soknak.

Szerző