Előfizetés

Már a gyanú miatt is lemondott a miniszter

Szlovákiában korrupció gyanúja miatt távozik posztjáról Robert Fico kabinetjének gazdasági minisztere, Pavol Pavlis, aki lemondását szóvivőjén keresztül jelentette be.

A gazdasági tárca vezetőjének távozása többé-kevésbé váratlan. A lépésre a minisztérium sajtóosztályának közlése szerint azután került sor, hogy Pavol Pavlis kedden rövid megbeszélést folytatott a kormányfővel azzal a sajtóértesüléssel kapcsolatban, amely személyét összefüggésbe hozta egy a kliensrendszer jegyeit magán hordozó közbeszerzési üggyel.

Az esetről a Sme szlovák liberális napilap számolt be. Közlésük szerint a Pavlis vezette tárca alá tartozó intézmények több százezer euró együttes értékben adtak megbízást egy olyan, takarítással foglalkozó cégnek, amelynek jelenleg egyedüli tulajdonosa a miniszter sógora. Az érintett vállalat négy hónappal a miniszter kinevezése után jött létre, és később a miniszter sógorának kizárólagos tulajdonába került.
"A gazdasági miniszter politikai felelősséget vállalt a személyével kapcsolatban a sajtóban megjelentetett információk miatt. Nevének botrányba keverése káros hatással van az őt jelölő pártra, mint ahogy személyére és családjára is" - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szaktárca állásfoglalását.

Pavol Pavlis aki 2014-ben, elődje, Tomás Malatinsky lemondása után vette át a gazdasági tárca vezetését, már az ötödik miniszter, aki távozik Robert Fico 2012-ben összeállt, második kabinetjéből. Lemondására alig néhány nappal azután került sor, hogy a pozsonyi törvényhozás néhány ellenzéki pártja bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Fico kabinet egy másik tagjával, Viliam Cislák egészségügyi miniszterrel szemben.

Az öt hónapja kinevezett Cislákot azért akarja leváltani az ellenzék, mert véleményük szerint fedezni próbálta a szaktárca korábbi botrányait. Az egészségügyi miniszter visszahívásának céljából összehívott rendkívüli parlamenti ülés a múlt héten kezdődött, de azt néhány órával kezdete után döntés nélkül megszakították.

Csúcsközelben a királynő

Publikálás dátuma
2015.04.21. 19:14
FOTÓ: Getty Images. A kép 2015. április 19-én készült.
Családi körben, windsori rezidenciáján ünnepelte 89. születésnapját kedden a brit uralkodó, aki ez alkalomból - rendkívül ritka módon - engedélyezett magának néhány "szabadnapot".

II. Erzsébet királynő a világ legidősebb uralkodója, és hamarosan megdönti az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját is, amelyet jelenleg üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tart 63 évvel, hét hónappal és három nappal.
Ahhoz, hogy II. Erzsébet királynő ezt rekordot átadhassa a múltnak, az szükséges, hogy szeptember 11-én, 90. életévének közepén is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján. Erre minden esélye megvan, hiszen életbiztosítási szakértők már a 70. születésnapján is még legalább negyedszázadnyi további, egészségben leélt életévet valószínűsítettek.

Az uralkodó édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, mindenki néhai "Queen Mum"-ja - a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja - 2002-ben, életének 102. évében hunyt el. Ha II. Erzsébet királynő is jó egészségben - és uralkodóként - megéri ezt a kort, elsőszülött fia, Károly trónörökös már a 80-as évei küszöbén járna trónra lépése idején.

Az idén 67 esztendős Károly éppen négy éve, 2011. április 20-án már megdöntötte a trónra várás brit időrekordját, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd - Viktória királynő fia - tartott 59 évvel, két hónappal és 13 nappal. Két éve megdőlt a trónörökösi korrekord is, amely addig IV. Vilmos királyé volt. Ő ugyanis 64 esztendősen, 1830 júniusában léphetett trónra.

II. Erzsébet királynő a negyvenedik uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázadot töltött ezen a trónon, és az első, aki 90. életévében is viseli a koronát. "Hivatalos" születésnapját az évszázados hagyománynak megfelelően majd csak a júniusi színpompás katonai tiszteletadással, a "Trooping the Colour" ceremóniájával ünnepli meg az ország.

A jeles évfordulóról mindazonáltal már kedden is megemlékezett London népe: a brit hadsereg egy tüzéralakulata hat I. világháborús ágyúból 42 díszlövést adott le a Hyde Parkban, nem sokkal később pedig 62 újabb díszlövés következett, ezúttal a Temze partján, a múzeummá átalakított Belfast hadihajó közelében.

A tényleges, keddi születésnapot az uralkodó első számú rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő hatalmas windsori kastélyban töltötte közvetlen családtagjai körében. A királynő jelenleg "szabadságon" van, vagyis erre a hétre nem szerepel hivatalos elfoglaltság a naptárában. Ez nyilvánvalóan összefüggésben van a májusi brit parlamenti választások teljes erővel zajló kampányával is, a törvényerejű brit politikai protokoll ugyanis teljes pártpolitikai semlegességet követel a mindenkori uralkodótól, és kampányidőszakokban a királynő hagyományosan még inkább ügyel arra, hogy ne legyen a figyelem középpontjában.

Hajókatasztrófa - Őrizetbe vettek két emberkereskedőt

A líbiai partoknál felborult hajó túlélői között volt az a két férfi, akit az olasz hatóságok kedden vettek őrizetbe, mivel a több mint 800 illegális bevándorlót szállító emberkereskedőknek tartják őket.

A 27 éves tunéziai és a 25 éves szíriai férfi őrizetbe vételét a szicíliai Catania ügyészsége rendelte el. A hatóságok szerint ők kormányozták az illegális bevándorlókkal teli hajót, amely vasárnap éjszaka felborult.

A feltételezett emberkereskedőket a Cataniába érkezett 27 túlélő azonosította. A hajóbaleset helyszínére elsőként érkezett olasz parti őrség egyik hajója vette fedélzetére a túlélőket, akik hétfőn késő este érkeztek meg Szicíliába. Az olasz szigetig tartó út alatt a parti őrség emberei kihallgatták a túlélőket, akik rekonstruálták a történteket és azonosították a hajót irányító két férfit.

A beszámolók szerint a hajó mintegy 850 embert szállíthatott. Az olasz ügyészség azonban hangsúlyozta, hogy nincsenek pontos adatok az utasok számáról. A túlélők elmondták, hogy a nyílt tengeren elhaladt a közelükben egy teherszállító hajó. Ennek akarva jelezni a bevándorlók az őket szállító hajó egyik oldalára zsúfolódtak, de az időközben a helyszínre érkezett King Jacob portugál teherhajó neki is ütközött a bevándorlókkal teli hajónak.

A túlélők közül néhányan kórházi ellátásra szorultak, a többieket a szicíliai Mineóban levő befogadó állomáson helyezték el. Jelenleg azonosításuk folyik. Mentők és orvosok úgy fogalmaztak, hogy sokat szenvedett emberekről van szó. A túlélők között négy fiatalkorú is van. A Save the Children Italia gyermekjogvédő szervezet adatai szerint a hajón hatvan kis-, illetve fiatalkorú személy utazott.