Előfizetés

Csáki Judit lehet zsűritag

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.04.22. 17:18
Csáki Judit Fotó: Népszava
Megegyezett egymással a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság elnöksége arról, hogy a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozó zsűrijébe mindkét szervezet négy-négy jelöltet állít önállóan. A versenyből kilépni szándékozó színházakat is visszavárják.

Így Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvivője, azt mondta a Népszavának, hogy Csáki Judit, akit nem fogadott el zsűritagnak a Magyar Teátrumi Társaság, és emiatt sok neves személyiség bojkottot is aláírt a POSZT ellen, lehet zsűritag. És ezt mondta megkeresésünkre Szabó László is, a Magyar Teátrumi Társaság titkára. Csáki lapunkkal annyit közölt, hogy őt ebben az ügyben még senki nem kereste meg. És addig nem is kíván nyilatkozni arról, hogy vállalja-e a zsűritagságot. Vajda Márta beszélt arról, hogy az MSZT-nek szervezeti szempontból hat tagja van, az egyik a Bábművészek Szövetsége, őket nem szokták felkérni, hogy jelöljenek valakit a zsűribe. Rajtuk kívül vannak a színészek, a kritikusok, a dramaturgok, a tervezők és a rendezők. Abban maradtak, hogy mivel van külön színész zsűri, a színészeket most a másik zsűriből kihagyják. És a további négy tagszervezetüket szólítják meg, hogy ajánljanak valakit. Akiket ők javasolnak, az zsűritag lesz. Ők ebbe eddig sem szóltak ebbe bele, de most már az ajánlásaikba a Magyar Teátrumi Társaság sem szólhat bele. Írtak egy szöveget erről, amit valamennyi tagszervezet megkap, azok is, akik emiatt az ügy miatt kiléptek, így a Színházi Kritikusok Céhe és az Örkény Színház is. Annak ellenére, hogy a kritikusok kiléptek, az ő javaslatukra is számítanak, aztán ők eldöntik, hogy mit akarnak.

Szabó László a Népszavának elmondta, hogy a két elnökség tagjai találkoztak, és úgy döntöttek, tenni kell egy gesztust a versenyből visszalépő színházak felé azzal, hogy a zsűri összeállításának rendszerét megváltoztatják. Világossá teszik, hogy a két szakmai tulajdonos azonos mennyiségben jelöl zsűritagokat, és elfogadják egymás jelöltjeit. Arra a kérdésre, hogy miközben örvendetes, hogy sikerült egyezségre jutni, ez nem demonstrálja-e még inkább azt, hogy itt van két fél, és nem ugyanazt akarják, Szabó azt válaszolta, hogy de igen. Ez a nyilvánosság számára azt üzeni, hogy meg tudott állapodni a két szakmai tulajdonos, mint ahogy sok mindenben eddig is, de most húztak egy vonalat, négy zsűritag innen jön, négy pedig onnan. Ha ez tud a megállapodás lenni, akkor nekik ez is jó. Arra a felvetésre, hogy őket szokták azzal vádolni, hogy sok mindent politikai okok miatt tesznek, így nincs-e meg annak a veszélye, hogy politikai és nem szakmai alapon jelölik a zsűritagokat, a titkár azt válaszolta, hogy a Teátrumi Társaság részéről is szakemberek fognak jönni, ahogy eddig is azok jöttek.

Rekordokat dönt az auschwitzi múzeum látogatottsága

Több mint 250 ezer látogatója volt az első negyedévben az auschwitzi náci német haláltábor helyén létesített múzeumnak, ez negyven százalékos növekedést jelent a tavalyi év első három hónapjához képest – közölte szerdán a múzeum honlapja, amely az új online jegyfoglaló rendszerről is tájékoztat.

Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója a közleményben úgy értékelte: a magas látogatottság arról tanúskodik, hogy "ez az autentikus hely az egész világ számára jelképpé vált". A tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából megrendezett januári megemlékezések élő internetes közvetítését az igazgató szerint világszerte több mint félmilliárd ember nézte.

Biztonsági okokból és a múzeológiai követelményekre való tekintettel minden órában csak meghatározott létszámú látogatót engednek be az emlékhelyre. Ezért a múzeum visit.auschwitz.org címmel jegyfoglaló rendszert hozott létre, amely segítséget nyújt az egyéni és a csoportos látogatók előzetes jegyvásárlásához. A múzeum honlapján egyúttal figyelmezteti a vendégeket: amennyiben nem rendelkeznek jegyfoglalással, nem tudják szavatolni, hogy bejuthatnak tervezett látogatásuk napján.

A közlemény szerint a legmagasabb – más években csak a nyári hónapokra jellemző - látogatottságot idén márciusban jegyezték, amikor a múzeumban 130 ezer ember járt. Tavaly az auschwitzi múzeumot rekord számú, az európai történelmi emlékhelyek közül is a legtöbb látogató kereste fel, az egykori lágert egymillió 534 ezer érdeklődő tekintette meg.

Feloszlatják az edelényi Fidesz szervezetet

A 2009 óta húzódó válságos állapotnak vet véget Demeter Zoltán, és a párt országos választmánya, amennyiben a választókerületi elnök kérésének megfelelően feloszlatják az edelényi szervezetet.

Mint ismeretes, Molnár Oszkár egykoron fideszes országgyűlési képviselő, polgármester, jelenleg független polgármester ellenében 2010-ben dr. Daher Pierre, libanoni orvost jelölte a Fidesz országos választmánya a parlamenti választásokon. Az arab származású képviselőjelölt a vidéki választókerületek között egyedülálló módon elbukta a választást, viszont indulásával megosztotta a helyi szervezet tagságát. A tagok mintegy 60%-a kilépett, illetve bojkottálta a taggyűléseket, az aktív tagok pedig két táborban csatároztak egymással. A állóháborúból minden jel szerint a Fidesz helyi erős emberének számító Loj Balázs, és csapata került ki győztesen, Daher terve, mely szerint átveszi az irányítást és elnökké választják az edelényi alapszervezetben elbukni látszik.

Információink szerint az orvos-igazgató Daher, és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő viszonya is megromlott, viszont a régi társak összefogtak: Demeter mindenben támogatja Edelény városát, Molnár Oszkárral kiváló a kapcsolatuk, Molnár pedig 2014 októberében Loj Balázst jelölte Edelény alpolgármesterévé, amit a képviselő testület többsége el is fogadott.

A helyiek kíváncsian várják, hogy a feloszlatást követően a Kövér László vezette országos választmány, és Demeter Zoltán választókerületi elnök kit bíz majd meg az új szervezet megalakításával.