Előfizetés

Óriási hajrával nyertek a magyarok

Publikálás dátuma
2015.04.24. 03:18
Kóger Dániel és Sofron István öröme. A magyar csapat egy lépésre a feljutástól FOTÓ: MTI/MJSZ/MUDRA LÁSZLÓ
Alig ocsúdtunk fel a szerdán, az olasz válogatott ellen aratott 4-1-es bravúrgyőzelemből, tegnap máris újabb erőpróba várt a Rich Chernomaz által dirigált magyar férfi jégkorong-válogatottra, a krakkói divízió I/A-s világbajnokságon. Az ukránok ellen egy káprázatos mérkőzésen tovább robogott a szekér. A honi együttes 2-0-s hátrányból fordítottak 4-2-re, így a lengyelek elleni zárófordulóban a feljutásért lép jégre a nemzeti csapat holnap este.

Emlékezetes mérkőzést vívott a magyar jégkorong-válogatott Ukrajna ellen tegnap, a divízió I/A világbajnokság 4. fordulójában. Bár a feljutásról már lemondhattak szomszédaink, a kiesés elkerülése szempontjából fontos mérkőzés előtt álltak. A tegnapi összecsapást csak erős idegzetűek tudták végignézni. Hihetetlen izgalom zajlott a pályán, szinte forrt a jég.

Jégkorong, Divízió I/A világbajnokság, Krakkó
Japán–Olaszország 3-2
Ukrajna–Magyarország 2-4
A Kazahsztán–Lengyelország mérkőzés lapzártánk után ért véget.

Jól kezdte a magyar válogatott a mérkőzést, ám az első harmadban nem sikerült kapuba találnunk, igaz az ukránok sem voltak eredményesek. Sofron áthúzódó kiállításával indult a második harmad, és amikor Hári is kiült, megszerezték a vezetést az ukránok. Blagi lövése megpattant Metcalfe botján, így Rajna - aki előtte óriási bravúrt mutatott be - ezúttal nem védhetett.

Ezt követően nagyobb sebességre kapcsoltak a hátrányba került magyarok, és kétszer is a kapuvas mentett Zaharcsenko helyett. A nagy akarás közben aztán a hátvéd Vas Márton rosszul találta el a korongot saját harmadában, az ajtó-ablak helyzetet Gdinenko váltotta gólra. A második kapott gól ellenére továbbra is keményen harcolt a Chernomaz-csapat, és két és fél perc múlva sikerült szépítenie. Gőz lövésébe Banham nyúlt bele, a pakk Sarauer elé pattant, aki közelről nem hibázott. Még a szünet előtt egyenlíteni szeretett volna a magyar csapat, ám egy eladott korongból majdnem az ukránok találtak be.

A záró játékrészben a közel 3000 magyar szurkoló támogatása mellett, kettős emberelőnyben még nem született gól, szimpla létszámfölényben azonban már igen, miután Sarauer remek ütemű passzát Kóger vágta be a kapuba. A magyarok lendületét Kiss kiállítása törte meg a harmad 15. percében, az ukránok ugyanakkor nem tudták kihasználni az előnyt, sőt, szinte annak letelte után rögtön egy ellentámadásnál Sarauer a kapu elé belőtt korongot közelről besöpörte, és hosszú videózás után a bírók érvényesnek ítélték a találatot.

Az ukránok ezt követően óriási energiákat mozgósítottak az egyenlítésért, ennek pedig egy újabb magyar kiállítás lett az eredménye, Banhamnek kellett kiülnie a büntetőpadra. Fél perc sem telt el ezek után, s az ukránok bevették Rajna kapujába, ám mivel magasra tartott bottal szerezték, hosszas videózás után nem adták azt meg. Ez annyira megzavarta a riválist, hogy Sofron emberhátrányban ütött gólt, eldöntve ezzel a meccset (4-2).

Az ukránok elleni siker azt jelenti, hogy két nap alatt két igen fontos győzelmet arattunk a feljutás szempontjából. Bár nehezen indult hokisaink számára a lengyelországi divízió I/A-s vb, hiszen Japánt vasárnap csak az utolsó percekben sikerült felülmúlni (4-2), míg a kiváló játékosállománnyal rendelkező Kazahsztántól sima, 5-0-s vereséget szenvedtek Rich Chernomaz tanítványai.

Ezért is volt meglepő, hogy milyen könnyedén nyert a magyar együttes szerda este, a tavaly a legjobbaktól búcsúzó Olaszország ellen. A kanadai származású szakember kiválóan rakta össze a csapatot, így 37 év után ismét sikerült tétmérkőzésen legyőzni az azzurrit. A 4-1-es diadalban fontos szerepet játszott a válogatott kapusa, Rajna Miklós, aki megbabonázta az olasz támadókat.

„A siker kulcsa az volt, hogy betartottuk a taktikát. Reménykedni mindig lehet, főleg a drukkereknek, a célunk pedig változatlan, ám nem szabad levenni a szemünket a következő feladatról. Cseréről cserére még százhúsz percen át úgy kell játszanunk, hogy betartsuk az edző taktikáját” – árulta el a hálóőr a szövetség honlapjának. Az olaszok elleni történelmi diadal után a szövetségi kapitány, Rich Chernomaz sem felejtette el megemlíteni, hogy hasonló játékra lesz szükség az ukránok elleni is.

„Nagyon jól kezdtünk, energikusan, már a védekezésünktől kezdve, ami meglepte az ellenfelet, és kibillentette az egyensúlyából. Amikor így történik, helyzetek teremtődnek. Ezeket, az emberelőnyös találatot leszámítva nem használtuk ki, viszont előre tudtuk, hogy ez a meccs küzdelmes lesz végig. A második és harmadik harmadban túl sok területet engedtünk a riválisnak a semleges harmadban, jöttek is a kontrák. Azzal tudtunk nyerni, hogy az elején mi egyszer betaláltunk fórból, Olaszország viszont egyáltalán nem. Számunkra nagyon fontos győzelem volt ez, főleg a játékosok hite és önbizalma miatt, de ha Ukrajna ellen nem játszunk ugyanígy, nem lesz esélyünk” – árulta el a szakvezető.

Az olaszok nem tudták kiheverni a szerdai sokkot: tegnap nagy meglepetésre 2-1-es vezetés után 3-2-re kikaptak Japántól. Az ázsiaiak az 1978-as vb után szerezték meg újra az azzurri skalpját. Ma szünnap következik, holnap este 8-kor pedig a feljutásért játszik a magyar csapat a házigazda lengyelek ellen.

Magyar bíró is bizonyít Krakkóban
Ugyan nem vezethet meccset a májusi, elit-világbajnokságon, mégis nagyon elégedett az idei szezonjával Gebei Péter, a legmagasabban jegyzett magyar hokibíró, aki a jelenleg zajló krakkói divízió I/A tornán érdekelt.
A 38 éves Gebei az MTI-nek elmondta, eddig ez a legmagasabb szintű vb, amelyen fújhat és jó jelnek tartja, hogy – ha már a „nagy” vb-n nem kapott lehetőséget, pedig a bő keretnek tagja volt – gondoltak rá Krakkóban.„Idén rengeteg meccset vezettem, főleg az osztrák bajnokságban, de fújtam a Kontinentális Kupa döntőjében is, a Bajnokok Ligájában, most pedig a divízió I/A vb-n.
Bízom benne, hogy lesz még feljebb is” – tette hozzá Gebei, aki azért is reménykedhet az előrelépésben, mert a kötelező éves tesztjei remekül sikerültek, sok esetben jobbak a mutatói, eredményei, mint az A csoportban közreműködő bíróknak.A krakkói játékvezetői különítmény tagjai már itt átestek a teszteken. Ezeken a korcsolyázó és elméleti tudást ellenőrizték. Az írásbeli felmérőn minimum 95 százalékot kell teljesíteni. A mérkőzéseken külön figyelik, hogy a bírók miként helyezkednek, milyen gyorsan hoznak meg egy-egy döntést.
Gebei – akinek a mostani a második idénye hivatásos játékvezetőként – úgy érzi, még több rutinra van szüksége, hogy a döntéseket az eddiginél gyorsabban tudja meghozni.A 2004 óta bíráskodó Gebei 2003-ban hagyott fel a jégkoronggal, addig 56-szor szerepelt a válogatottban. A bíráskodás mellett ellenőre a magyar csapatokat is felvonultató osztrák junior és ifjúsági bajnokságnak.Legutóbb a magyarok közül Schell László vezetett mérkőzést az elit vb-n. A Hírességek Csarnokába 2009-ben bekerült bíró 1977-ben, 1978-ban, 1979-ben és 1982-ben is fújta sípot az A csoportban, kétszer a döntőt is rábízták.Elnézést kért Vizer

Elnézést kért Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét, Thomas Bachot érintő bírálata stílusáért Vizer Marius, aki hétfőn illette meglepően erős kritikákkal a NOB első emberét. Vizer, akit hétfőn újabb négy évre megválasztottak a több mint száz olimpiai és nem olimpiai sportág nemzetközi szövetségét, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő SportAccord elnökének, ugyanakkor hozzátette: beszédének tartalmát továbbra is fenntartja.

Vizer, aki a Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget is irányítja, úgy foglalt állást: Bach rendszeresen blokkolja a nemzetközi sportági szövetségek közös kezdeményezéseinek megvalósulását, a multisportesemények megszervezését, továbbá nehezményezte, hogy a szövetségeknek nem elégséges a képviseletük a NOB-ban. Megfogalmazása szerint a NOB működési rendszere idejétmúlt, rossz, igazságtalan és nem átlátható.

Szerinte a nemzetközi bizottság képtelen a megújulásra, nem elég nyitott a reformokra. Támadást intézett a NOB Agenda 2020 nevű, decemberben elfogadott reformprogramja ellen is, amely azt a célt szolgálja, hogy olcsóbbá tegyék az olimpiai játékok megrendezését. Keményen bírálta az olimpiai televíziós csatornát, mert szerinte pénzkidobás e célra 450 millió dollárt költeni.

Vizer Budapesten is jól ismert, hiszen egykor Romániából disszidált, majd osztrák állampolgár lett, később a magyar fővárosba költözött. 2007 szeptemberében választották a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) elnökévé. A frontális támadáson általános megdöbbenést keltett, s a szakszövetségek egytől egyig kiálltak Bach mellett.

Kosárlabda - Telt ház előtt a lányok

Publikálás dátuma
2015.04.24. 03:15
Trudinak hívják az Eb kabalafiguráját FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Telt ház előtt játssza majd csoportmérkőzéseit a magyar válogatott a június 11-én kezdődő, magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságon. Bodrogváry Iván, az Eb szervezőbizottságának vezetője az esemény tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: jól fogynak a jegyek, a svédek már 500, a szlovákok több száz belépőt rendeltek, így teljesen megtelik majd a 2500 nézőt befogadó soproni csarnok.

Gáll Tamás, a magyar válogatott egyik segédedzője elmondta, a csapat május 4-én, Miskolcon kezdi meg a közös felkészülést az Eb-re, ekkor csatlakozik a kerethez Stefan Svitek szövetségi kapitány. Mint elhangzott, a nemzeti együttessel szemben az az elvárás, hogy jusson tovább a középdöntőbe, azaz a legjobb 12 közé. Ehhez az ötös csoportból az első háromban kell végeznie.

A tréner szerint a magyar csapat szeretne a svéd és a litván válogatottal harcban lenni a csoport második helyéért, majd ha továbbjut, akkor a győri középdöntőben is minél több mérkőzést nyerni. Stefan Svitek 17 fős keretet jelölt ki, ennek tagja a hathetes kisbabát nevelő Fegyverneky Zsófia is, aki szülés után elkezdte az edzéseket és próbál olyan állapotba kerülni, hogy a csapat rendelkezésére álljon. Gáll Tamás hozzátette, nagyon egységes a válogatott, mindenki igyekszik mindent alárendelni a jó szereplésnek, még a honosított amerikaiak is áttették a tanulmányaikat, hogy ott lehessenek az edzőtáborban.

Ami a felkészülést illeti, Stefan Svitek együttese a miskolci, majd soproni közös gyakorlás után május 15-én és 16-án Olaszországgal vív két mérkőzést idegenben, aztán május 29. és 31. között Podgoricában vesz részt egy négyes tornán, melyen a házigazda montenegróiak mellett a bosnyákokkal és a horvátokkal játszik, végül június 5-én és 6-án Isztambulban, Törökországban pályára.