Ma este búcsúznak Pap Verától

Publikálás dátuma
2015.04.24. 19:54
Fotó: Népszava
Péntek este 22 órakor búcsúznak a Vígszínházban Pap Vera Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésztől a társulat tagjai, a színésznő pályatársai, barátai és tisztelői.

A Vígszínház vezető színésznője 59 évesen, méltósággal és türelemmel viselt hosszú betegség után hunyt el április 9-én.
"Szeretnénk méltóképpen megemlékezni Veráról, akiről megszámlálhatatlan varázslatos emléket őrzünk mindannyian – nézők, vígszínházi és nem-vígszínházi tagok, az egész magyar színházi szakma" - olvasható a Vígszínház honlapján.

A Vígszínházban közösen búcsúzhatnak a művésztől a közönség és a társulat tagjai. Barátok, kollégák segítségével idézik fel Pap Vera páratlan személyiségét, színházi és filmes szerepeit. "Emlékezzünk együtt arra a művészre, arra az emberre, aki olyan sok örömet szerzett nekünk, és aki egész életével bizonyította, hogy nincs szebb, mint a másik embernek adás képessége" - írják a színház honlapján. A búcsúztatóra is itt, a vigszinhaz.hu-n regisztrálhatnak Pap Vera tisztelői.

Pap Vera a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött, és azóta, 36 éve megszakítás nélkül volt a társulat hűséges tagja. Nevéhez olyan legendás alakítások fűződnek, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Kozmájának Hédije, az Úri Muri Rozikája, Amadeus Konstanzája, a Cserepes Margit házassága című Fejes Endre-darab címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Györgyike drága gyermek Györgyikéje, a Salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.

Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Még főiskolás évei alatt kapta első főszerepét a Gábor Pál rendezte Angi Vera című filmben. Ezért a szerepért 1980-ban a chicagói filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat, amelyre egész életében büszke volt. Rövid idő alatt nemcsak hazánkban, hanem az ország határain túl is felfigyeltek tehetségére, szelíd bájára, szuggesztív drámai erejére.

Az Angi Vera után számos filmes szerepet kapott, játszott a Csapd le csacsi!, A névtelen vár, a Dögkeselyű, az Uramisten és a Roncsfilm című alkotásokban is.
Pap Vera munkájáért 1987-ben Jászai Mari-díjat kapott, emellett háromszor jutalmazták Ajtay Andor-díjjal (1988, 1998, 2004), 1990-ben a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 1991-ben az Országos Színházi Találkozón a legjobb női alakítás díját vehette át, ugyancsak ezzel a díjjal ismerték el 2011-ben a 11. Pécsi Országos Színházi Találkozón. 2001-ben érdemes művész lett, 2009-ben kiváló művész címet kapott. 2008-ban Harsányi Zsolt-emlékdíjjal, 2009-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel ismerték el kiváló munkáját.

A színésznő 2013-ban Kossuth-díjat kapott "a nehéz női sorsot megjelenítő szerepek hiteles színpadi és filmes megformálásáért, a humoros, groteszk és drámai szerepekben egyaránt emlékezetes, maradandó művészi élményt nyújtó színészi játékáért".
Pap Vera betegsége alatt szinte megszakítás nélkül játszott, február 8-án lépett utoljára színpadra. A színésznőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vígszínház is saját halottjának tekinti.

Szerző

Kuku és barátai - Mesekönyv a segítőkutyákról

Publikálás dátuma
2015.04.24. 18:02
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Különleges mesekönyv, különleges szerzőtől. A Kuku és barátai - Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyvet egy gyógypedagógus-szociológus , Loványi Eszter írta. Ha valaki, ő tudja milyen nehézségekkel kell megküzdenie annak, aki valamiben eltér az egészséges társaitól. A szerző ugyanis születése óta hallássérült. 

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársa, szabadidejében önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél. Mindennapjait egy hangjelző kutya könnyíti meg, különösen akkor, amikor nem viseli a hallókészülékét. Kuku a hangok például a gazda nevének szólítása és zajok, mint az ébresztőóra, kopogás, csengő, riasztó, jelzésével segíti gazdája életét. Ha valamilyen zaj hallatszik, a kutya először megkeresi, hogy mi történt, majd érintéssel figyelmezteti Esztert, és elvezeti a zaj forrásához, azt pontosan megmutatva. A világon számos országban alkalmazzák a hallássérült-segítő kutyákat, azonban Magyarországon még kevésbé ismert ez a segítőkutya-típus. 

A könyv bemutatóján a címadó Kuku, a golden retriever is megjelent néhány társával együtt.

A mesekönyv egyik fő célja a vakvezető-, hallás-, mozgássérült-segítő, személyi segítő és terápiás kutyák világának és fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak megismertetése az érdeklődőkkel - Kuku szemszögéből. A 44 oldalas, gazdagon illusztrált vidám ismeretterjesztő mesét tartalmazó kiadvány elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek számára készült, igaz történetek alapján. Ez a korosztály még nagyon nyitott, természetesként kezeli a sokféleséget, a másságot, ezért fontos, hogy minél korábban legyen lehetőségük tapasztalatokat szerezni erről a területről.

A könyv valódi szereplők, segítőkutyák történetén alapul és a kutya-gazda párosok rendszeresen tartanak társadalmi szemléletformáló programokat a "mesefigurákkal" történő személyes találkozók még hitelesebbé teszik a gyermekek számára a mesét.

A mesekönyv egyelőre 2 000 példányban jelent meg és a támogatók, mások mellett a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület, a Norvég Civil Támogatási Alap, valamint a sok vihart látott Ökotárs Alapítvány és az Autonómia Alapítvány segítségével óvodák, iskolák kaphatnak a színes könyvekből. Ha sikert arat, és lesz vállalkozó kedvű kiadó, akkor a másság elfogadását kis gyermekkortól segítő mesekönyv a könyvesboltokban is hozzáférhetővé válik. 

Szerző

A Mercedes a legvonzóbb munkaadó

A kecskeméti Mercedes-Benz a legvonzóbb munkaadó Magyarországon a Randstad reprezentatív felmérése szerint, megelőzve a tavalyi győztes győri Audit - közölte a munkaerő-piaci szolgáltató.

A több mint 7000 potenciális munkavállaló megkérdezésével készített felmérés szerint a Mercedesnél a válaszadók 67,58 százaléka dolgozna szívesen, míg az Audinál 66,08 százalék vállalna munkát. A harmadik helyet, tavalyhoz hasonlóan, az IBM szerezte meg. A felmérés képezi a Randstad Award díj alapját, amit idén második alkalommal adtak át.

A Mercedes több szempont alapján is az élre került: a legtöbb válaszadó szerint itt van a legnagyobb lehetőség a hosszú távú elhelyezkedésre, valamint a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtésére, ráadásul a vállalat pénzügyileg is stabil.
A közlemény szerint az autóipar csak a Mercedes és az Audi gyárához közel eső régiókban - a Nyugat-Dunántúlon, Észak- és Dél-Alföldön - tudta megőrizni a vonzerejét a munkavállalók körében, a maradék négy régióból háromban már a szolgáltató cégeket sorolták előbbre.

A közlemény idézi Szabó Lászlót, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát, aki a díjátadón kiemelte: az, hogy a magyar munkavállalók körében az autóipari és szolgáltató vállalatok a legvonzóbb munkáltatók, hozzájárul ahhoz, hogy a hazai szaktudás ne hagyja el az országot. A szektorban foglalkoztatottak száma 2014 utolsó negyedévében meghaladta a 132 ezret, valamint csaknem 100 szolgáltató központ működik Magyarországon, amelyek 34 ezer munkavállalónak biztosítanak megélhetést - tette hozzá.

A saját kategóriája legvonzóbb vállalataként különdíjat kapott a Richter Gedeon, a DM, a Samsung, a Mol Nyrt. és a Nestlé, míg a legismertebb munkáltató díját a Tesco érdemelte ki.

Szerző