Előfizetés

Kiürítették a New York-i Szabadság-szobrot

Egy gyanús csomag miatt kiürítették péntek délután a New York jelképének számító Szabadság-szobrot és az annak otthont adó szigetet.

Sajtóértesülések szerint egy ismeretlen telefonáló robbantással fenyegetőzött, de ez később hamis ijesztgetésnek bizonyult. A rendőrkutyák ugyan gyanús csomagra leltek a szigeten, amelyet tűzszerészek is megvizsgáltak, de abban nem találtak veszélyes anyagot. A telefonáló személyazonosságának megállapítására nyomozás kezdődött. A több órára felfüggesztett kompjáratokat újraindították.

A szigeten, a Liberty Islanden évi 4 millió látogató fordul meg. A Szabadság-szobor New York egyik fő nevezetessége, amely a 2012-es Sandy hurrikán utáni helyreállítási munkálatok miatt nyolc hónapig nem fogadta a turistákat.

Moszkva erősítené a külföldi oroszbarát elitet

Egyharmaddal növelnék a külföldi diákok arányát az oroszországi felsőoktatási intézményekben, ezzel is erősítve az oroszbarát elitet más országokban - írta az orosz sajtó pénteken.

A javaslatot az oktatási minisztérium, a külügyminisztérium és a 80 országban orosz kulturális és tudományos központokat is működtető Roszszotrudnyicsesztvo nevű szervezet terjesztette be a kormánynak. A határozattervezet a kormányzati internetes oldalon olvasható.

A javaslathoz fűzött magyarázatban az úgynevezett puha erő hatékonyságának emelésével indokolták a kvóta növelését.
Az angolul soft powernek nevezett fogalom egy ország nemzetközi befolyását alakító tényezőkre utal, így nyelvére és kultúrájára is, amelyek az adott országot a kívülállók számára vonzóvá, követendővé teszik. A soft power elméletét Joseph S. Nye politikatudós, az amerikai Harvard egyetem volt dékánja dolgozta ki 1990-ben.

A kvótaemelési javaslat készítői a külföldiek oroszországi oktatásának erősítésében olyan "oroszbarát nemzeti elitek" kialakításának lehetőségét látják, amelyek másoknál "sokkal hatékonyabban tudják képviselni hazájukban az orosz érdekeket, egyebek között a hosszú távúakat" - írta a Kommerszant című napilap.

Az orosz egyetemeken 15 ezerről 20 ezerre növelnék a külföldiek kvótáját. A jövő évre ez 206 millió rubel (1 rubel mintegy 5,4 forint) plusz költséget jelent az orosz államkasszának. 2019-re összesen 4,5 milliárd rubelt terveznek fordítani Oroszországban a "puha erő" fejlesztésére.

"Nem lehet nem örülni annak, hogy a bonyolult nemzetközi helyzet ellenére egyre növekszik az érdeklődés a humán együttműködés iránt. Erre a tanévre 160 országból 16 ezer jelentkezés érkezett, ezért kértük a kvóta emelését" - mondta el a Kommerszantnak Ljubov Glebova, a Roszszotrudnyicsesztvo vezetője. "Fontos számunkra, hogy a jó nevű (oroszországi) felsőoktatási intézmények diplomásai hazájukban ismert orvosok, üzletemberek, sőt miniszterek lesznek. Az ilyen ember mindig jól fog viszonyulni Oroszországhoz" - tette hozzá Glebova.

A kormányrendelet tervezetének szövege szerint a külföldi diákok arányának növelése "hozzájárul az egy sor külföldi országgal elért szövetségesi kapcsolatok szintjének támogatásához". A Roszszotrudnyicsesztvo közlése szerint a megemelt kvótára Angola, Banglades, Bulgária, Brazília, Burundi, Venezuela, Vietnam, Németország, Zambia, Jordánia, Irán, Jemen, Palesztina, Szerbia, Szíria, Szomália, Szudán, Mongólia és Dél-Afrika is igényt tart.

"Az egyetemi férőhelyek, illetve ösztöndíjak megadása a külföldi diákoknak minden kétséget kizárólag hozzájárul Oroszország nemzeti érdekeinek képviseletéhez, de ebben nincs semmi új, sem a volt Szovjetunió egykori gyakorlatához, sem a felsőoktatásban vezető szerepet betöltő országok jelenlegi politikájához képest - mondta a Kommerszantnak Szergej Jerofejev, a moszkvai Közgazdasági Főiskola rektorhelyettese.

Putyin motorosait kitiltották Lengyelországból

Nem engedik be Lengyelország területére a Putyin-barát orosz motoros klub, az Éjszakai Farkasok tagjait – derül ki a lengyel külügyi tárca honlapján pénteken megjelent közleményből.

A külügyminisztérium a közlemény szerint diplomáciai jegyzéket adott át Oroszország varsói nagykövetségének, amelyben – az Éjszakai Farkasok lengyelországi átutazására vonatkozó "nélkülözhetetlen, pontos" információk hiányára hivatkozva – elutasítja az orosz motoros csoport beutazását Lengyelországba.

Az orosz motorosok a Moszkvából induló és Berlinig tartó, Lengyelországon is keresztül vezető úttal terveznek megemlékezni a második világháború európai hadszínterén aratott szovjet győzelem 70. évfordulójáról. Ewa Kopacz lengyel kormányfő április közepén provokációnak nevezte tervüket.