Előfizetés

Rettegnek a trafikosok

Publikálás dátuma
2015.04.25. 12:32
Megemlékezők mécseseket gyújtanak a dohányboltban meggyilkolt fiatal nő emlékére a kaposvári Kossuth téren 2015. április 23-án.
A kaposvári késeléses gyilkosság óta sok trafikos nem hajlandó becsukni üzlete ajtaját, egyesek azt is tervezik, hogy – annak ellenére, hogy ezt a törvény nem engedi – leszedetik a dohányboltot kívülről takaró fóliát – írja a Népszabadság.

"Volt, hogy azt álmodtam, lelőnek. Gyakran félek, hogy megtámadnak. Ha gyanús kinézetű ember jön be, akkor különösen. Szerintem a lefóliázott boltok ösztönzik a bűnözőket" ezt egy, a kaposvári rendőrségtől száz méterre, egy áruház parkolójában működő dohánybolt eladója mondta a lapnak. "Szerintem a lefóliázott boltok ösztönzik a bűnözőket. Csak olyan bolti rablásokról hallottam mostanában, amit trafikok ellen követtek el. Mintha más boltok nem is érdekelnék a rablókat" - tette hozzá.

A Népszabadságnak több kaposvári trafikos is arról beszélt, hogy szó szerint rettegnek, a várható büntetés ellenére - ha úgy tetszik, afféle polgári engedetlenség címén -  leszedik a sötétítő fóliát.

A fiatal trafikoslány, G. Fruzsina életét szerda este oltotta ki gyilkosa, a fiatal nőnek mindössze 22 ezer forint zsákmányért kellett meghalnia. Meg talán az elsötétített üzletportál miatt. 

Kövér szerint "több Orbán" sikeresebbé tenné Magyarországot

Publikálás dátuma
2015.04.25. 11:12
Kövér László és Orbán Viktor Fotó: Népszava
A rendszerváltozás eredményeit, illetve hiányosságait elemezte Kövér László a Veszprém Megyei Naplónak adott, ma megjelent interjújában. Az Országgyűlés elnöke szerint, ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna. Mindeközben az emberjogi szervezeteket, a demokratikus ellenzéket egyaránt felháborították a miniszterelnöknek a menekültkérdés hazai "megoldását" előrevetítő szavai. 

Kövér László az interjúban a rendszerváltozásról szólva rámutatott: a politika abban az értelemben ma már nem korlátja az ambiciózus emberek felemelkedésének, mint volt 1990 előtt, hiszen akkor a tehetséges emberek is úgy érezték, ha el akarnak jutni olyan beosztásokba, ami a képességeiknek megfelel, akkor jobb, ha a lojalitásukat párttagsággal is kifejezik.

Orbán saját nemzete ellen beszél
A DK szerint a magyar jobboldal helycserés támadását folytatta Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában. "Az uszításban Vona Gábort is felülmúló miniszterelnök" szerint nincs szükség bevándorlókra Európában, és "pusztán keresztényi szeretettől vezérelve" dolgoztatná a hazájukból elmenekült, nálunk bebörtönzött bevándorlókat itt tartózkodásuk alatt. A párt szerint a jobbikos szavazók után ácsingózó miniszterelnöknek fel sem tűnik, hogy az ilyen uszításaival saját nemzete ellen is beszél.

A házelnök a rendszerváltozás hiányosságai közé sorolta, hogy nem sikerült az elmúlt 20 évben az oktatási rendszer problémáit úgy kezelni, hogy versenyképes tudáshoz jussanak a fiatalok.

Szerinte a privatizációt sem sikerült úgy megoldani, hogy az államosított vagyont úgy osszák szét, hogy az a legkevésbé legyen igazságtalan, egyúttal hozzájuttassa az elindulás lehetőségéhez azokat az embereket, akik addig érdemtelenül el voltak zárva ettől.

A házelnök kritikus hangon szólt annak a társadalmi problémának az orvoslás-hiányáról, ami a vállalkozások tőkeszegénységét okozza, illetve nem sikerült megoldani a legszegényebbek helyzetét sem, még ha - szerinte - a minimálbér-emeléssel, a közmunkaprogrammal, az ingyenes gyermekétkeztetéssel és a családok támogatásával a mostani kormány sokat is tett az ügy érdekében.

Kövér szerint összességében nagy, rendszerszintű átalakításokat már nem kell, sőt, már nem is lehet tenni,  az emberek fejében lévő képzeteknek az átalakításához azonban – ami egy sikeres polgári átalakuláshoz szintén elengedhetetlen lenne – a politikának kevés eszköze van. Leginkább az oktatási rendszeren keresztül kell ebben kötelességszerűen szerepet vállalnia a politikának, de ez egy nagyon hosszú érési folyama – tette hozzá a fideszes politikus.

Kitért arra is, hogy a Jobbik a felmérések szerint nagymértékben előretört a fiatalabb korosztályban a Fidesz rovására. Szerinte azonban azok a fiatalok, akik ma a Jobbikot választják, idősebbek is lesznek és akkor már nem biztos, hogy arra a pártra fognak szavazni, amelyik egyébként tetszetős tőmondatokban próbálja leírni és megoldani az egyébként bonyolult világot. Kövér László az interjúban leszögezte: Orbán Viktor politikai képességei a mai magyar mezőnyben páratlanok. Ez - tette hozzá - abból a szempontból rossz, hogy "ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, aki nemcsak a politika napi gyakorlatának végrehajtásában kivételes, hanem a koncepcióalkotásban, a dolgok egyben- és átlátásában is, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna". Kövér kijelentette, Orbán Viktor az egyedüli, akit az államférfi jelzővel merne illetni, és nem gondolja azt, hogy vele vagy bárki mással a Fidesz, illetve az ország előrébb jutna.

Kövér László a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület éves közgyűlésén is beszédet mondott szombaton a fővárosban, és ezúttal is szuperlatívuszokban beszélt pártjáról, kijelentette ugyanis, hogy a történelemben kevés nagyobb siker volt, mint az elmúlt négy év.

A  Fidesz választmányi elnöke  azt nem tagadta, hogy követnek el hibákat, akár Orbán Viktor vagy minisztertársai vagy fideszes politikusok, ám azt a hibát nem szabad elkövetni, hogy a hisztéria- és pánikkeltésben a polgári közösség mértékadó értelmisége élen járjon, mert akkor végünk van  - fogalmazott. Kövér azt kérte a jelenlévőktől: kicsit dőljenek hátra, csukják be az ajtót, ablakot, kapcsolják ki a televíziót és rádiót, és gondolják végig, hol vannak, hová jutottak öt év alatt, és mi az, amit 2018-ra el kell érniük.  Ha ezt képesek megtenni, akkor kiderül, miről folynak a politikai viták, olyasmikről, amik még jelenség szintjén sem érdemesek az említésre.

Felszólalt Balog Zoltán, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület újraválasztott elnöke is, aki szerint az ország erősebb és tekintélye is nagyobb, amikor polgári kormánya van, valamint  – alkalmazkodva "főnöke" harcias húrokat pengető retorikájához - hozzátette:  harcolni kell azok ellen, akik tönkre akarják tenni azt, amit eddig építettek.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

DK: Orbán saját nemzete ellen beszél

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a miniszterelnök álkonzultációt kíván folytatni a bevándorlásról.

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke az MTI-hez péntek késő este eljuttatott közleményében azt írta, "a magyar jobboldal helycserés támadását folytatta Orbán Viktor" a reggeli rádióinterjújában. "Az uszításban Vona Gábort is felülmúló miniszterelnök" szerint nincs szükség bevándorlókra Európában, és "pusztán keresztényi szeretettől vezérelve" dolgoztatná a hazájukból elmenekült, nálunk bebörtönzött bevándorlókat itt tartózkodásuk alatt - fogalmazott.

Molnár Csaba szerint a jobbikos szavazók után ácsingózó miniszterelnöknek fel sem tűnik, hogy az ilyen uszításaival saját nemzete ellen is beszél, hiszen Magyarország nemcsak a világháborúk, hanem az '56-os forradalom alkalmával is elvárta a Nyugattól a magyar menekültek befogadását.

Az ellenzéki politikus közölte: a "kétségbeesésében szélsőségességi versenybe kezdett miniszterelnök újra krónikus populizmussal kívánja megtartani korrupt maffiakormánya egyre olvadó támogatottságát, amely se nem keresztény, se nem nemzeti, ellenben visszataszító és szégyenletes" Hangsúlyozta: a Demokratikus Koalíció elkötelezett a közös európai menekültpolitika mellett, amelynek alappillére az emberség és a közös felelősségvállalás.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban közölte, hogy a kormány hamarosan megindítja az illegális határátlépőkkel kapcsolatos nemzeti konzultációt.

lásd még: A Jobbikos parazsat fújja Orbán