Előfizetés

Nem sikerült leváltania az egészségügyi minisztert az ellenzéknek

A várakozásoknak megfelelően nem sikerült leváltaniuk Viliam Cislák szlovák egészségügyi minisztert az ellenzéki pártoknak a parlament pénteki, esti órákba húzódó ülésén.

A miniszter elmozdítását szorgalmazók azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy véleményük szerint az öt hónapja kinevezett Viliam Cislák fedezni próbálta a szaktárca korábbi állítólagos botrányait, és nem tett semmit annak érdekében, hogy javítson a "szlovák egészségügyben uralkodó korrupt állapotokon." A tárcavezető ezeket a vélekedéseket elutasította.

A Viliam Cislák elleni bizalmatlansági indítvány mindössze 37 támogató voksot kapott a 150 fős parlamentben, vagyis arra csupán az ellenzéki képviselőknek is csak alig több mint fele szavazott. Ez utóbbi tény, valamint az is, hogy a tárcavezető menesztésének a kormánypárti képviselők támogatása nélkül a kezdetektől fogva esélye sem volt, elemzők szerint azokat a véleményeket látszik alátámasztani, miszerint a leváltás okán összehívott rendkívüli parlamenti ülés az ellenzéki pártok számára inkább saját témáik láttatásáról szólt, mintsem arról, hogy valóban bíztak volna Cislák menesztésében.

Az ellenzéki parlamenti pártok hasonló - a törvényhozás rendkívüli üléseinek összehívásával járó - kezdeményezései a 2016 márciusában esedékes parlamenti választások közeledtével mind gyakoribbá válnak. A mostanit megelőző esetben, februárban Pavol Pavlis gazdasági miniszter menesztését szorgalmazták, azelőtt pedig decemberben Ján Pociatek közlekedésügyi miniszter leváltására tettek kísérletet.

A magyarok ellen akciózott a szélsőjobb Burgenlandban

Publikálás dátuma
2015.04.25. 10:21
Fotó: Thinkstock
Jelképesen lezárta a határt a burgenlandi Féltorony (Halbturn) községnél a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteken este.

A párt burgenlandi szervezete a határellenőrzés visszaállítása mellett tartott tüntetést, alig néhány méterre a magyar határtáblától. A jelképes határzáráson csaknem ötvenen vettek részt.  Johann Tschürtz, az FPÖ helyi szervezetének vezetője hangsúlyozta: a határellenőrzés bevezetése mellett azt is el akarják érni, hogy kamerás ellenőrzőrendszer és közvetlen, a rendőrséghez bekötött riasztóberendezés legyen a két ország között. A politikus közölte: ha az FPÖ szerez többséget a május végi tartományi választásokon, akkor életbe léptetik a határellenőrzést. 

Tschürtz beszélt arról is: pártja garantálná, hogy a helyi állásokat elsősorban burgenlandiak töltsék be, miután "350 ezer magyar már megmutatta, hogy csak dolgozni jönnek Ausztriába". A pártvezető a tüntetésen azt is követelte, hogy az Ausztriába érkezőkkel szemben létszámkorlátot vezessenek be.

Gyanús csomag miatt ürítették ki a New York-i szabadságszobrot

Publikálás dátuma
2015.04.25. 10:14
Illusztráció/Thinkstock
Egy gyanús csomag miatt kiürítették péntek délután a New York jelképének számító Szabadság-szobrot és az annak otthont adó szigetet.

Sajtóértesülések szerint egy ismeretlen telefonáló robbantással fenyegetőzött, de ez később puszta ijesztgetésnek bizonyult. A rendőrkutyák ugyan gyanús csomagra leltek a szigeten, amelyet tűzszerészek is megvizsgáltak, de abban nem találtak veszélyes anyagot. A telefonáló személyazonosságának megállapítására nyomozás kezdődött. A több órára felfüggesztett kompjáratokat újraindították.

A szigeten, a Liberty Islanden évi 4 millió látogató fordul meg. A Szabadság-szobor New York egyik fő nevezetessége, amely a 2012-es Sandy hurrikán utáni helyreállítási munkálatok miatt nyolc hónapig nem fogadta a turistákat.