Áder rezidenciája elé vonult a fekete menet

Publikálás dátuma
2015.04.25. 16:27

Körülbelül félezren demonstráltak szombaton délelőtt a Normafánál az egészségügyisek Fekete Hétvége nevű rendezvényén. A nagyrészt fekete pólóban, ruhában megjelent ápolók, és „ápoltak” egyebek mellett a túlterheltség, ki nem fizetett túlórák miatt emelték fel szavukat. Mint elhangzott: rendezvényük nem tüntetés, semmiféle politikai felhangja nincsen, még csak nem is a kormány ellen demonstrálnak, hiszen onnan várják a megoldást. Ugyanakkor a betegek nem bírnak ki további három ilyen kormányzati évet.

(A képre kattintva nézze meg a fotógalériát!) 

Az esemény Facebook-oldalán már több ezer feketét viselő vagy szolidaritását fekete szalaggal - ezzel utalnak a magyar egészségügy gyászos helyzetére - jelző kórházi ápoló, egészségügyi dolgozó, kórházi közösség, és szimpatizáns mutatta be fotóit, és biztosította támogatásáról az ápolókat.

A mostani megmozdulás szervezői, és résztvevői csatlakozni kívánnak a május 12-iki országos nagy demonstrációhoz is. A Normafánál felszólalt Sándor Mária, a Péterfy kórház ápolója, a mozgalom elindítója, Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet titkára, és a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Dénes Tamás is.

A helyszínen „Ápoló vagyok”, illetve „Ápolt vagyok” feliratú kitűzőket kaptak a résztvevők. A rezidensek „Hálapénz bankókat” osztogattak, melynek „névértéke” 10 ezer egység hála.

A tömeg ezután Áder János köztársasági elnök rezidenciájához vonult, ahol Sándor Mária felolvasta azt a válaszlevelet, melyet az államfőhöz írt levelére kapott. Ebben arról tájékoztatják, hogy az ápolónők helyzetének javítására Áder Jánosnak jogilag nincs hatásköre.

A rendezvény jelentős rendőri biztosítás mellett, mindvégig békésen zajlott.

Szerző

Minden nap kell egy kis hősiesség - 10 éves a Csányi Alapítvány

Publikálás dátuma
2015.04.25. 15:47
Telki, 2015. április 25. Csányi Sándor OTP Bank elnök-vezérigazgatóés Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Csányi Alapítvány fe
Tíz évvel ezelőtt hozta létre a hátrányos helyzetű tehetségeket támogató alapítványát Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, amely Életút Nap néven ünnepelte jubileumi születésnapját szombaton Telkiben.

Az esemény sajtótájékoztatóján az alapító elmondta: „Fontos számunkra hogy értéket közvetítsünk, ezért vállalunk aktív szerepet a rászoruló fiatalok segítésében.” 10 éves kortól, az egyetemi évekig kísérik végig a programba bekerült gyermekeket. Tömegképzésről nem beszélhetünk, ugyanis az elmúlt 10 év alatt összesen 293 gyermek kapott támogatást, és közülük is többen lemorzsolódtak. Idén 45 új gyermek gyarapítja a Csányi Alapítvány közösségi házainak létszámát, ahol különböző foglalkozásokon történik a tehetséggondozás.

Az, hogy mi alapján kerülnek be bizonyos gyerekek ötödik osztályos koruktól az alapítvány támogatottai közé, nagyban függ a helyi iskolák, önkormányzatok javaslataitól, illetve a gyermekek szociális helyzetétől. Mindemellett azonban a tehetség is fő szempont. Az alapítvány teljes vagyona 2,7 milliárd forint, Csányi Sándor az egymilliárd forintos alaptőkén túl 1,5 milliárd forinttal növelte az alapítvány vagyonát, míg a fennmaradó rész adományokból és a hozamból származik.

„ Az Alapítvány számomra befektetést jelent az ország jövőjébe. Bízom abban, hogy egyre több sikeres üzletember fogja támogatni a rászorulókat” - mondta Csányi Sándor alapító. A rengeteg adomány mellett nagyobb vállalatok is részt vesznek a gyermekek támogatásában, valamint jelentős anyagi hozzájárulást nyújtott Demján Sándor, a TriGránit Fejlesztési Zrt. elnöke – aki szintén részt vett az eseményen.

„A társadalmi szerepvállalásnak ugyan még nincs nagy kultúrája Magyarországon, de lassan talán növekszik azoknak a száma, akik kisebb vagy nagyobb közösségeken próbálnak segíteni” – fejtette ki Csányi lapunknak. ”Én az alapítványon túl is sokat adományozok különböző élethelyzetekben lévő embereknek, de még így is sok támogatási kérelem érkezik a nevemre” – tette hozzá. 

Az Életút Napon tiszteletét tette Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és felesége Lévai Anikó, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, párjával, Herczeg Anitával, valamint számos közéleti szereplő is. A Csányi Alapítványban tanuló gyerekek küzdelmes úton járnak, de soha nem fordulnak vissza, mert tudják, hogy minden nap egy kis hősiesség kell ahhoz, hogy messziről indulva is mások előtt érkezhessenek célba – mondta köszöntőjében a köztársasági elnök.

A programsorozat keretein belül az alapítvány hat közösségi házából érkezett gyerekek különleges műsorral készültek az eseményre, és a helyhez – ez ünnepség helyszíne egyúttal a labdarúgó szövetség edzőcentruma is - illően a résztvevőkből toborzott csapatok futballmérkőzése zárta a napot.

Szerző

MSZP: Szijjártó ne falazzon Lázárnak!

Publikálás dátuma
2015.04.25. 13:53
London/Thinkstock
Az MSZP továbbra is tájékoztatást vár Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől korábbi külföldi utazásainak céljairól és megszervezésének körülményeiről – ezt Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő közölte szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus felszólította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, ne falazzon minisztertársának, és engedjen betekintést számára a Lázár János angliai útjával kapcsolatos minősített iratba.  Demeter Márta felidézte: az újságírók által indított perben napvilágra került, hogy Lázár János londoni kiküldetéséről készült ilyen irat. Ezért fordult Szijjártó Péterhez, hogy mint országgyűlési képviselőnek biztosítson betekintést a dokumentumba, de ezt a külügyminiszter szerinte „hibás és tájékozatlanságra utaló indokokkal” elutasította.   Amennyiben a kéréseiknek a miniszterek nem tesznek eleget, az tovább erősítheti a gyanút, hogy az utazások nem közérdeket és nem is nemzetbiztonsági érdekeket, hanem esetleg magán-, vagy üzleti érdekeket szolgálhattak - szögezte le a szocialista politikus. 

Lásd még: Lázár tovább titkolná utazásainak részleteit

Szerző